Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
3 lågmälda cocktails för en lågmäld månad
Skriven av Karoline Nordefors

3 lågmälda cocktails för en lågmäld månad

Niklas Falkman är en hemmabartender av rang. Visserligen är januari fattig efter alla helger men här har han skapat cocktails på bland annat vermouth och sherry. 3 lågmälda cocktails för en lågmäld månad helt enkelt!

Det är aldrig så trångt på gymmen och så ensamt i baren som i januari. Somliga ger sig till och med på en vit månad. Men då måtta alltid är en dygd är en vit månad inget alternativ för den dygdige hemmabartendern. Bättre då att utforska den mer återhållsamma kategorin av cocktails, som ibland brukar kallas shims – cocktails med ett lågt alkoholinnehåll. I shims får den traditionella basspriten lämna plats för sådant som sherry, port, madeira, vermouth och mousserande viner.

Här är 3 klassiker i genren

Bamboo 

Denna ska först ha serverats på Yokohama Grand Hotel i slutet av artonhundratalet. Det är en elegant apéritif – torr, aromatisk och med ett japanskt sinne för symmetri.

4,5 cl torr vermouth

4,5 cl torr sherry

2 stänk Angostura bitters

2 stänk orange bitters

Rör alla ingredienser med is. Sila upp i en kyld coupette. Vrid oljorna ur ett apelsinskal ovanpå.

Adonis 

Den grekiska guden Adonis dyrkades både för sin makt över årstiderna och för sin skönhet. Han ska till och med ha vänt huvudet på kärleksgudinnan Afrodite. Och som tack för besväret blivit av med sitt eget. I någon slags gudomlig ångervecka väcktes han åter till liv av Zeus, men på ett villkor – han fick spendera vintrarna i helvetet och somrarna i Medelhavet. Ungefär som vilken skandinav som helst, alltså. Detta skrevs det en operett om på 1880-talet, som efter 500 föreställningar på Broadway förärades en cocktail.

4,5 cl torr olorososherry

4,5 cl söt, röd vermouth

2 stänk orange bitters

Rör alla ingredienser med is. Sila upp i ett kylt vinglas och servera med ett apelsinskal eller maraschinobär.

Chrysanthemum 

The Chrysanthemum Cocktail är en komplex historia (andra säger spretig) som balanserar bitterheten i torr vermouth med honungssötman i Bénedictine och sältan i absint.

Chrysanthemum finns med i den klassiska barmanualen The Savoy Cocktail Book. Receptet här nedan är i original och återspeglar därför det tidiga nittonhundratalets smakpreferenser – det vill säga ofta sötare än vad de flesta föredrar idag. (Till exempel görs en Dry Martini enligt Savoy med hälften gin, hälften vermouth.) Börja därför med bara 2 centiliter Bénedictine och skruva sedan upp om du vill ha den sötare.

6 cl torr vermouth

3 cl Bénédictine (men börja med 2 cl)

3 stänk absint

Rör med is. Sila upp i ett kylt martiniglas. Vrid ett apelsinskal ovanpå.

TIPS

Fler cocktails med låg alkoholhalt hittar man i ”The Art of the Shim: Low-alcohol cocktails to keep you level” av Dinah Sanders. Den finns inte längre i tryck, men går att köpa som e-bok på bland annat iBooks Store (se länk).

KONTAKT

Email: niklas(@)soder-reklambyra.se

Instagram: @nick_falk

Twitter: @nickfalk

Läs alla artiklar I BAREN

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer