Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Syrah - den nya trenden i Sydafrika - DinVinguide
Skriven av Maja Berthas

Syrah – den nya trenden i Sydafrika

När man pratar om typiska druvor från Sydafrika så kommer chenin blanc och pinotage allt som oftast upp på tapeten. Men det finns ytterligare en vinstil som tagit Sydafrika med storm de senaste åren och då pratar vi om syrahviner. Allt ifrån moderna, nya-världen inspirerade shirazbomber i varmfruktig och alkoholstinn generös stil, till stramare sydfranska varianter som bygger på finess med pepprighet och elegans. I Sydafrika finns verkligen något för alla smaker.

Druvan odlas egentligen i alla områden runt Western Cape, men nog kan man säga att Swartland ändå satt druvan ordentligt på kartan. Här hittar man små, nyfikna producenter med fokus på terroir och personlighet samt med ett stort fokus på en naturnära vinproduktion där man låter druvorna tala för sig själva.

Det finns många likheter mellan Sydafrika och Sydfrankrike. Klimatet i de båda områdena är förbluffande lika, både temperaturmässigt och vindmässigt. Sydafrika har sin Cape Doctor, Sydfrankrike sin Mistral. Sydafrika stoltserar med sin unika flora Fynbos, som lätt kan ses som en parallell till södra Frankrikes Garrigue. Att samma druvor trivs i dessa två områden är egentligen självklart. Sydafrika har under de senaste åren också tagit en hel del nya druvtyper till sig. Denna ”nya” kärleksaffär är viner gjorda på mourvèdre, cinsaut, grenache, rousanne och marsanne som också ökar hela tiden.

Hur är det då med själva namnet? Är det syrah som gäller eller säger man shiraz?

Druvan är densamma men i Sydafrika kan man generellt säga att valet av namn också indikerar i vilken stil vinet är gjort på.

Idag ökar användningen av syrah kraftigt och stilen på vinerna blir mer och mer ”rhône-lika”. Fler och fler vinmakare använder sig av använda fat och låter fruktigheten och druvans karaktär bli mer tongivande. Tidigare nämndes Swartland som det nya syrah-området och här är det helt och hållet den klassiska syrahstilen som regerar. Vinproducenter som Mullineux, Porseleinberg, Sadie Family Wines och Reyneke (som visserligen är Stellenbosch) har under åren gjort sig kända för sina fantastiska viner på syrah, men hur står man sig i en internationell jämförelse? Förra året arrangerade Tim Atkin (Master of Wine) en stor syrahprovning i Sydafrika där man provade ett antal viner från hela världen, inklusive internationellt erkända producenter som Chave, Jamet, Craggy Range, Clonakilla och Matetic. Sju Sydafrikanska viner tog sig in på topp 10 listan, endast besegrade av 2006 Clonakilla Shiraz/Viognier (Australien) och 2007 Saintsbury Sawi Vineyards Syrah (USA). Även om provningen kanske inte kan ses med helt opartiska ögon så var resultatet ändå talande – Visst är sydafrikansk syrah att räkna med på den internationella vinscenen!

Här kommer en lista på mina Sydafrikanska syrah favoriter som finns att beställa på Systembolaget.

Boekenhoutskloof Syrah

Boekenhoutskloof Nr 79374 Syrah , 2013Varunr. 79374, Pris: 399:-

Druvorna kommer både från Wellington och Swartland. Vinet är relativt kraftfullt med smak av plommon, viol och en gnutta peppar med en lätt örtparfymerad smak i avslutet.

Reyneke Reserve Red

Reyneke Nr 73817 Reserve , 2013Varunr. 73817, Pris. 359:-

Reyneke är en biodynamisk producent i Stellenbosch som gjort sig känd för sina fantastiska viner. Denna syrah är en av mina absoluta favoriter. Smaken är nyanserad, pepprig men med en förtrollande parfymerad karaktär som närmast kan beskrivas som Fynbos.

Mullineux Schist Syrah

Mullineux Nr 78274 Schist Syrah , 2012Varunr. 78274, Pris: 629:-

Detta vin knockade mig nästan av stolen då jag provade det. Ett riktigt krutpaket med en sådan elegant och sinnlig smakprofil att man blir lycklig. Smaken är full av söta violtabletter, mörk frukt, vitpeppar och den där nästan rosendoftande blommigheten som ger ett så fint parfymerat avslut.

Porseleinberg

PorseleinbergVarunr. 90535, Pris: 699:-

Vinet kommer från ett specifikt område i Swartland som just kallas Porseleinberg. Det är bedövande gott och klarar absolut en längre lagring då både fruktrikedom och tanniner är riktigt kompakta. Smaken bjuder på björnbär, violtabletter, en gnutta lakrits och en känsla av magnolia i eftersmaken. Numera lagras vinet bland annat i de så populära cementäggen.

Savage Red

Varunr. 90687, Pris: 269:-

90687Nu är visserligen inte det här vinet en ren syrah utan man blandar även i grenache, touriga nacional och cinsaut, men det är gott! Smaken är mörkfruktig med inslag av örter och röda bär. En härlig kryddighet och en lätt parfymerad ton gör vinet komplett.

Foto: Raphael Cameron

Maja Berthas

Maja Berthas

Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vin- och chokladbranschen.

Läs mer om Maja

Läs mer