Svenska flaggan
Stor vertikalprovning med Alain Brumont - DinVinguide
Skriven av Maja Berthas

Stor vertikalprovning med Alain Brumont

Mycket kan sägas om Sud-Ouest och Alain Brumont. Denne innovatör och gigant har producerat vin från lokala druvsorter i decennier i området runt Madiran. Igår hade jag äran att få delta i en spektakulär vertikalprovning på Operakällaren och överraskningarna lät inte vänta. Dagens första vin var en Pinot Noir. En druva som en gång varit vanlig i området, men som idag har fått stått tillbaka för bl.a. Tannat. Alain Brumont har nu tagit tillbaka den gamla traditionen och skapat ett vin ”som det en gång ska ha smakat”. Vinet var spännande och påminde nästan om de Kaliforniska varianterna. Doften var varm med en närmast kolaliknande karaktär. Smaken var mer strukturerad och bjöd på toner av jordgubbar och vanilj. Gott, men inget jag skulle springa benen av mig efter. Bättre var det med dom klassiska Tannatvinerna. Med början i 1985 års årgång bjöds vi på en spännande kavalkad av Château Montus Cuvée Prestige. Min omedelbara reaktion är att dessa viner är ordentligt lagringsbara och att dom, förmodligen, inte helt sällan kan tas för äldre Bordeaux i vilken blindprovning som helst. -85 var anmärkningsvärt pigg i både färg, doft och smak och förde tankarna till klassiska appelationer i både Bordeaux och norra Rhone. Vidare provades även -90 och -94 till -02. Fantastiskt imponerande där -94, -96, -99, -00 och -02 var mina favoriter. Man märkte dock en stiländring när man kom in på 2000-talet och mycket riktigt slutade man då använda pressvinet. Vinerna blir mindre kärva och visar upp en fruktigare och mer modern stil.

När provningen av Cuvée Prestige var till ända vidtog en liknande uppställning av La Tyre. Dessa viner är mer polerade i stilen men också mer kraftfulla. Fantastiska viner, men möjligen mindre personliga. Man får också lägga ut den dubbla pengen för dessa, vilket kan kännas mycket. La Tyre ligger på 100% nya fat uppåt dryga 20 mån. Så här finns det power! Dom årgångarna jag uppskattade mest här var -02, -05 och -08. 2008 var lite mjukare och öppnare i stilen med toner av choklad, björnbär och med en lätt vaniljig eftersmak. Finns att köpa på SB (99946) 795:- och första mars släpps 2009.

Ska bli intressant att se hur La Tyre utvecklas med åren. Hoppas på samma spännande utveckling som hos Cuvée Prestige.

En sista eloge också till Operakällaren. Vilken service och vilken mat! Första rätten på hängmörad oxfilé med sotad purjolök, pata negra och lökvariantion var av absolut världsklass!

20130213-121048.jpg

20130213-121057.jpg

20130213-121106.jpg

Maja Berthas

Maja Berthas

Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vin- och chokladbranschen.

Läs mer om Maja