Svenska flaggan
Sött från Sydafrika - Portvin - DinVinguide
Skriven av Maja Berthas

Sött från Sydafrika

Så här i vintertider så blir jag alltid lite extra sugen på söta och starka drycker. Det är så förlösande härligt att hälla upp ett glas portvin, ta med sig till fårskinnsfällen och parkera sig vid brasan för en stunds syndfull njutning. Eller varför inte krypa upp i soffan med några bitar lagrad cheddar och sippa på en gammal Madeira? Läs om söta viner från Sydafrika.

Sött från Sydafrika

På senare år har jag lyckats komma över några riktiga godingar från Sydafrika där man faktiskt har en lång tradition att tillverka just starkviner av portvinsstil. Tyvärr är utbudet på Systembolaget rätt skralt när det kommer till dessa små godbitar så man gör nästan bäst i att botanisera på plats i Sydafrika om man vill hitta de riktiga rariteterna. Ett besök på KWV´s Emporium i Paarl kan till exempel resultera i att man får med sig några riktigt gamla godingar i resväskan. Själv har jag fyndat viner från 40- och 50-talen som varit helt magiska! Så lagringsdugligheten är det inget fel på!

Men hur är det då ställt med just ”portviner” i Sydafrika?
Bild från DinVinGuide

Faktum är att produktionen av denna vinstil faktiskt startade redan i början på 1800-talet när efterfrågan på starkviner var stor i Europa. Sydafrika hade fått ett rykte om sig att tillverka söta viner av världsklass och vinerna från Constantia var mycket eftertraktade. Men utvecklingen av ”portviner” fick sitt stora genombrott på 1960-talet då man beslutade sig för att importera klassiska portvinsdruvor. Målsättningen var att ytterligare höja kvaliteten på de viner som redan tillverkades. Touriga nacional och tinta barocca blev rejält populära och i slutet av 80-talet var den klassiska portugisiska vinstilen ordentligt på modet.

Tittar man på produktionen idag så finns tydliga likheter med det klassiska portvinet och då man inte längre använder sig av just namnet Portvin så har man istället byggt upp sin egen klassificering.

Här följer några exempel på vilka stilar som produceras i Sydafrika.

Cape Ruby:

En blandning av unga fortifierade viner där minst 50% av vinet lagrats 6 månader på ek. Ingen av komponenterna i blandningen får dock ha lagrats i mer än tre år.

Cape Tawny:

Här är som namnet antyder vinet gjort i klassisk Tawny-stil. Vinet måste bestå av minst 80% fatlagrat vin och visa upp de klassiska elementen av en knäckig och nötig stil.

Cape Dated or Vintage Tawny:

Detta är helt enkelt en årgångsbetecknad Tawny. Stilen är rätt ovanlig och tillverkas bara vid riktigt bra årgångar.

Cape Late Bottled Vintage (LBV):

Dessa viner är rätt kraftfulla och har en bra lagringspotential. De måste bestå av vin som lagrats minst tre år varav två måste vara på fat. 85% av vinet måste komma från en specifik årgång .

Cape Vintage:

Måste ha lagrats minst ett år på fat eller ståltank och vara deklarerad med årgång.

Som jag nämnde inledningsvis så är utbudet av viner i portvinsstil rätt begränsat på Systembolaget. Det finns faktiskt bara ett att få tag på. Så jag har utökat mina söta tips till några andra stilar också.

Allesverloren Fine Old Vintage 2010

Allesverloren Fine Old Vintage 2010Varunr. 12109, Pris: 149 kronor
Vinet är tillverkat av tinta barocca (20%), souzao (20%) och sedan jämnt fördelat mellan touriga nacional, tinta roriz, malvaria och tinta francesca. Vinet är lagrat 20 månader på gamla franska fat. Smaken är kompakt med inslag av körsbär, björnbär, plommon och kryddor. Passar perfekt till en chokladfondant med körsbärskompott eller till de klassiska pepparkakorna med grönmögelost.

KWV Red Muscadel

8308Varunr. 8308, Pris: 95 kronor
Detta är ett starkvin gjort på röd muscadel vilket gör att vinet smakmässigt får en väldigt blommig och parfymerad karaktär. Dessutom ger alkoholen vinet styrka och kropp, så användningsområdena är många. Jag föredrar att dricka detta vin till knäckiga desserter med röda bär, eller toner av tropisk frukt.

Pineau de Laborie 2011

Pineau de Laborie 2011Varunr. 76125, Pris: 113 kronor
Det här vinet görs på Sydafrikas nationaldruva pinotage och får sin friska, fruktiga och starka karaktär av att jäsningen avbryts genom att man tillsätter sprit i musten. Smaken är knäckig och frisk med inslag av syrliga körsbär, marspian och torkade plommon. Supergott till lagrad hårdost.

Bild från DinVinGuide
Maja Berthas

Maja Berthas

Maja Berthas tog sin sommelierexamen på Restaurangakademien 2001 och har sedan dess varit verksam på många olika sätt inom vin- och chokladbranschen.

Läs mer om Maja