Svenska flaggan
Yakiniku, biff på koreanskt sätt
Skriven av Magnus Reuterdahl

Yakiniku, biff på koreanskt sätt

Efter all julmat är det gott att äta något annat, något som bryter av och har andra smaker. En rätt som jag ofta gör är Yakiniku, biff på koreanskt sätt. Det är en rätt från Japan men den är inte 100 procent japansk. Läs mer om den, dess bakgrund och få mitt recept nedan.

Det japanska köket innehåller mycket kul och god mat. En av mina favoriträtter är Yakiniku. Namnet kommer från det japanska ordet ’yaki’ som betyder grillat och ’niku’ som betyder kött. Vanligen används nötkött och helst styckdetaljer med insprängt fett såsom entrecote.

Rätten har sitt ursprung från mitten av 1920-talet och skapades sannolikt av koreanska immigranter som var mer vana att äta nötkött än japanerna. Koreanska immigranter plockade dock upp japanska tekniker när rätten skapades och tillagade köttet i lagom stora bitar tillsammans med grönsaker i en grillpanna. I Japan hade det sedan 600-talet varit mer eller mindre förbjudet att äta kött från nötkreatur, hästar, hundar, kycklingar och apor med mera till följd av buddistiska trosföreskrifter. År 1872 upphävde kejsare Meiji (1852-1912) detta.

Yakiniku recept

Under pandemin började jag laga en hel del mat som inte var lika lättåtkomligt som före den. Yakiniku var en av de rätterna som vi lagde flera gånger. Efterhand har jag anpassat receptet efter min smak. Som med de flesta maträtter är råvarorna A och O. Det viktigaste i detta fallet riktigt bra nötkött, att steka det i en olja som tål hög värme och att ha en riktigt bra ljus soja.

Köttet ska vara tunt skuret, i lagom stora bitar för en tugga och de ska stekas snabbt så det får fin yta men fortfarande är lite rött inuti. Såsen ska smaka umami och sötma samt ha litet sting i bakgrunden.

Att dricka till Yakiniku

En klassisk kombination är vitt vin, gärna på riesling eller någon annan lite aromatisk druva. Då rätten innehåller kött fungerar det dock även med rött vin med fin rödfruktighet. Du bör dock undvika viner med såväl mycket tanniner som ekfatstoner då dessa ofta skär sig med umami. Detta är några viner jag gillar till Yakiniku.

YOKO Riesling 2021 Fredrik SchelinYoko rielsing 2021, Pfalz, Tyskland, 131:-, Nr 52967, Systembolaget

Detta är en klassisk torr riesling med en fin fruktighet och precis syra är som gjort för asiatisk mat. I smaken finns solmogen grapefrukt, citron och gula krusbär kantat av örter och rivet limeskal. Det är friskt och charmigt med ett långt avslut.

Vitt vin, Portugal, Vinho VerdeQuinta do Côtto Paço de Teixeiró 2021, Vinho Verde, Portugal, 101:-, Nr 52908, Systembolaget beställningssortimentet

Paço de Teixeiró 2021 är ett härligt och charmigt vitt vin gjort på 60% avesso och 20% loureiro. I smaken finns inslag av såväl citron, lime, tropisk frukt som vita stenfrukter kantat med lite skalbeska och kryddighet. Avslutet är långt och friskt och bär med sig inslag av aromatiska örter.

Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner, 2021Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner 2021, Kamptal, Österrike, 127:-, Nr 6287, Systembolaget

Här har vi en klassisk grüner veltliner från Domaene Gobelsburg. Det är ett friskt vitt vin med smak av citrus, gråpäron, gula plommon och vitpeppar. Vinet har bra struktur och en riktigt fin syra. Avslutet är långt och bär med sig en lite salinitet som bygger på fräschören.

Lamole di Lamole 2019, Chianti classico, Italien, 151:-, Nr 74505, Systembolaget beställningssortimentetRött vin Chianti Classico Italien

Då rätten är gjort på kött fungerar det också med rött vin och i Lamole di Lamole finns en härlig fruktighet kombinerat med mycket fräschör. I smaken finns mörka och röda körsbär samt röda och svarta vinbär, plommon och hallon kantat av violer och rosblad. Vinet har en fin struktur med finlemmade tanniner och en kyss av ekfat och ett långt lite kryddigt avslut.

Några av vinerna ligger i beställningssortimentet. Notera att Systembolaget börjat ta betalt direkt, även när du beställer på nätet. Det gäller inte för alla butiker än, men kommer gälla i fler och fler. Detta gör att det är viktigt att du kontrollerar att du får rätt årgång, då det ofta står fel årgång i bolagets nätkatalog. I detta fall har vi kontrollerat årgången med importörerna, så även om det står en annan årgång i bolagets katalog så är det den som står ovan som du ska få.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Yakiniku, biff på koreanskt sätt – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer