Svenska flaggan
Vuxengodis från José Maria da Fonseca - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vuxengodis från José Maria da Fonseca

Vi svenskar gillar söta saker. Det är inte ovanligt att vi tillsätter lite socker i maten eller lite gelé på tallriken. Vi köper massor med smågodis och dricker mängder med läsk. Vi är dock riktigt dåliga på att dricka söta viner, trots att det är så mycket godare än vilket godis som helst. Det är riktigt vuxengodis.

Jag gillar söta viner men det krävs att de har en bra syra så att de inte blir för tunga och kladdiga. De behöver energi, spänst och fräschör.

De flesta söta viner är dessutom så intensiva och smakrika att det räcker med ett litet glas. Då är det bra att de flesta söta vinerna på bolaget säljs i mindre flaskor, om 375 ml eller 500 ml.

Det görs underbara söta viner på många ställen i världen, eiswein eller trocken beerenauslese från Tyskland och Österrike, Tokaj från Ungern, Sauternes från Bordeaux eller söta viner från Loire i Frankrike, Vin Santo och passito från Italien eller Pedro Ximénez från Jerez i Spanien. Det finns massor att upptäcka och att njuta av.

José Maria da Fonseca, Setúbal, Portugal

Vineri Setubal

En av mina favoritproducenter när det kommer till söta viner kommer dock från ett annat land än de jag nämnt ovan. De kommer från Setúbal i Portugal och heter José Maria da Fonseca. I Sverige är de kanske mest kända för sitt röda vin Periquita, en klassiker som stått på bolagshyllan sedan 1979. I deras källare kan man dock se att vinet funnits betydligt längre än så.

Periquita
Periquita årgång 1880

Deras bästa viner är dock söta och kallas Moscatel de Sétubal, här pratat vi världsklass. José Maria da Fonseca har varit i branschen sedan 1834 och idag drivs de vidare av den sjätte generationen. Man har haft tid att skapa perfektion.

Bild från Dinvinguide

Alambre Moscatel de Setúbal 2010 (Nr 8117) och kostar 70 kronor (375 ml), Systembolaget

Detta är José Maria da Fonsecas instegsvin bland de söta vinerna. Det är ett riktigt härligt vin med en fin intensitet. I smaken hittar jag russin, färska fikon, torkad aprikos och söta citrusfrukter som solmogen apelsin. Tillsammans ger dessa en härlig sötma med en liten karamelliserad ton som ger djup och längd. Vinet balanseras av en fin rak syra med ton av grapefrukt som ger fräschör. I eftersmaken finns inslag av färska aromatiska örter som koriander och mynta samt exotiska kryddor vilka ger fin komplexitet.

Detta är ett njutningsmedel som passar utmärkt med ost och efterrätter med nötter och choklad. Men prova gärna med annat, till exempel har jag provat med grillat honungsglaserat griskött vilket var en perfekt kombination.

Vinet görs på druvan Moscatel de setúbal och har 125 gram socker/liter och 17,5% alkohol. Det är ett fortifierat vin precis som portvin och madeira, sprit har tillsats vinet.

Bild från Dinvinguide

Gillar du detta vinet rekommenderar jag att du går vidare och provar José Maria da Fonseca Alambre 20 Years, 394:-, Nr 85523 (500 ml) eller äldre årgångar. De senare är dock svåra att få tag i på bolaget, men kan dyka upp lite då och då i beställningssortimentet. Det 20-åriga är dock ett av mina favoritviner i denna stil, rekommenderas starkt.

José Maria da Fonseca – historiska viner

Det här är viner som verkligen tål lagring men de är så goda att det är svårt att hålla fingrarna borta. Det sägs att de har en del vin från 1800-talet i sina vinkällare, när jag besökte dem senast fick jag prova ett från 1911 och det visade verkligen på dess potential – för vissa viner räcker ett ord för att beskriva dem – fantastiskt.

Setubal 1911

Så strunta i läsken och kakan efter maten, ta ett glas sött vin istället. Det är godare och smaken ligger kvar länge i gommen. Prova vinet på andra sätt än som dessertvin, prova det med mat, prova att lagra det. Lek, ha kul och njut!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer