Svenska flaggan
Cabernet sauvignon
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vineriet som vann – Chateau Montelena

Nya världen chockade den gamla för 40 år sedan då ett antal amerikanska viner vann över klassiska europeiska i en blindprovning. Tittar man i backspegeln kan man se att det inte var en engångsföreteelse men också att hur vinvärlden förändrats, både i den nya världen och den gamla.

Taber vinbokTidigare i år bjöd Amerikanska ambassaden in för att uppmärksamma vinprovningen i Paris 1976. En provning då amerikanska viner på allvar utmanade Bordeuax och Bourgogne. Provningen har blivit legendarisk och har blivit grunden för flera filmer, böcker och artiklar. Läs till exempel George M. Tabers bok Judgment of Paris eller se filmen Gyllene druvor från Montelena. Den senare döpt efter en av vinnarna – Chateau Montelena.

Gyllene druvor från Montelena

Vinerna och vinerierna som var med har blivit legendariska och mytomspunna. Vissa är fortfarande fantastiska samtidigt som andra har gått upp och ned i kvalitet. Vissa har försvunnit eller hamnat i skuggan av  nya stjärnor som dykt upp på vinhimmeln.

Jag kan inte säga att jag druckit mycket vin från 1970-talet. Många anser att årtiondet inte var det bästa ur vinsynpunkt. Det finns dock undantag, till exempel portvin från 1977 och viner från Napa Valley i USA. De viner jag provat från det tidiga 70-talet från Bordeaux och Bourgogne har inte varit särskilt bra och aldrig fantastiska. De fåtal viner jag provat från Napa från samma årtionde har dock varit superba.

Om man funderar på hur USA kunde vinna över Frankrikes främsta viner i just denna provning är detta något att hålla i minnet. Provningen hölls mellan viner från riktigt bra årgångar i USA och sämre sådana i Europa. Sannolikt var också stilen på vinerna olika, de europeiska kan antas ha gjorts för att lagras medan jag misstänker att så inte var fallet med de amerikanska, även om vissa visat sig vara synnerligen lagringsdugliga. Å andra sidan brukar de bästa producenterna producera riktigt bra viner även svagare år.

Chateau Montelena cabernet sauvignon

Ett vineri som var med i tävlingen var Chateau Montelena, de hade dock bara med ett vitt vin gjort på chardonnay. Det vinet vann den vita flighten. Deras chardonnay är fortfarande mycket bra och rekommenderas men just denna gång har jag provat ett av deras röda viner, cabernet sauvignon. Detta är ett vin jag provat flera årgångar av, de flesta från 1990-talet och de senaste 5-10 åren. Det är ett vin som alltid satt komplexitet och balans framför kraft, ek och frukt. Det är ett strukturerat vin med rena och friska toner och med elegans som ofta mår bra av att lagras några år.

Cabernet sauvignon

Just nu finns det två årgångar att köpa på Systembolaget, 2013 och 2009.

Årgång 2013 är ett vin som är tillgängligt även som ungt kanske då det är lite mer fruktdrivet i stilen än vanligt. Det går utmärkt att dricka nu eller lagra några år. Årgång 2009 är ett vin som börjar komma in i en riktigt trevlig fas med lite mer mogna toner, en härlig struktur och fin längd. Det kommer dock att hålla i många år till.

Cabernet Sauvignon

Vill du prova en cab från Napa som sannolikt ligger relativt nära de viner som var med i Paris 1976 stilmässigt är nog detta ett av de som kommer närmast. Det är också ett exempel på cabernet sauvignon från USA när den är som bäst.

Magnus Reuterdahl

Chateau Montelena på Systembolaget

  • Chateau Montelena cabernet sauvignon 2013, 379:-, Nr 71926
  • Chateau Montelena cabernet sauvignon 2009, 949:-, Nr 72337
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer