Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Viner som svalkar
Skriven av Magnus Reuterdahl

Viner som svalkar i sommarhettan

Sverige står i brand. På mer än 40 platser brinner det i skogar landet runt, hatten av för alla er som arbetar och sliter med detta. Solen fortsätter också att gassa och på många ställen har vi haft tropisk värme under såväl nätter som dagar. Det är då jag längtar efter svalka och tittar efter i min vinkyl efter viner som svalkar.

Här i DinVinguide.se vi skriver vi ofta och mycket om grillning under sommaren. Det är dock värt att lyfta fram att vid nuvarande omständigheter ska grillning göras med största försiktighet och endast på avsedda platser med rätt utrustning om ens alls. Räddningstjänst och polis runt om i landet har på många ställen gått ut med information till allmänheten att följa eldningsförbuden. Polisen i Värmland och andra har gått ut med meddelande likt detta: I nuläget ska man ställa sig frågan om det verkligen är nödvändigt att grilla! Jag håller med. Det finns andra sätt att tillaga mat särskilt om du samtidigt njuter av ett par glas vin. Risken finns att detta sänker din uppmärksamhet och orsakar en olycka av misstag.

Viner som svalkar
Det är inte bara myndigheter och polis som ber oss undvika grillarna utan också hyresrätts- och bostadsrättsföreningar.

För mig är det just nu för varmt för att grilla, jag vill ha svalka – även när det kommer till maten. Häromdagen kom jag hem till min lilla stuga och höll på att storkna. Jag gick bokstavligt in i väggen, en vägg av värme. Snabbt upp med fönstren och på med fläkten… tja, så länge den fungerade. Host, knack, host… …så gick den fläkten till de sälla jaktmarkerna eller vart nu döda fläktar tar vägen. Att mitt under värsta värmebölja hitta en dylik visade sig inte vara helt lätt. Fem butiker senare stod jag dock med ett kylinstrument. Som tur är finns det fler sätt att svalka sig med; exempelvis ett kallt gott vin.

Med en nyinköpt fläkt i skuffen tog jag därför vägen förbi det närmaste Bolaget och inhandlade lite kylvätska. I sommarvärmen vill jag ha lätta och fräscha saker, inget som tar plats, är tungt eller alkoholstint. Just idag blir idel vin från guld-landet Frankrike i sommarhettan!

Tre viner som svalkar i sommarhettan

Viner som svalkar

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2016, J M Brocard, Bourgogne, Frankrike, 279:-, Nr 5587

Vad är väl bättre än en fräsch kall Chablis I sommarvärmen? J.M. Brocard är en producent som alltid gör bra grejor och detta är inget undantag. Syran är vass, frukten frisk med inslag av citrusfrukter, gula päron och vit persika. Eftersmaken är lång och elegant med massor med stensälta som gör att vinet ligger kvar länge. Sommarfavorit!

Viner som svalkar

Sancerre Les Roches 2017 Domaine Vacheron, Loire, Frankrike, 219:-, Nr 5514

När Sancerre är som bäst är de underbara. En av mina favoritproducenter är Domaine Vacheron. Här finns en kombination av smak, syra och stensälta. Att det är druvan sauvignoin blanc som gäller går inte missa med fina aromatiska bär som krusbär, kantade med en örtig smak som minner om späda brännässlor och svartvinbärsblad. Fräscht och somrigt och perfekt i hettan.

Viner som svalkar

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, 149:-, Nr 7725

Vad är väl en sommar utan bubbel? Fräscht bubbel är en räddningsplanka för alla oss som sliter i sommarvärmen men vill känna lite av vardagsfesten och samtidigt svalka oss efter en lång het dag på kontoret. Clotilde Davenne cremant är ett sådant där vin som fungerar alla dagar på året, det förhöjer vardagen, passar fint på festen och ger mig alltid ett leende på läpparna. Skål för värmen!

Trots att det är semestertider går det att hitta bra och spännande saker på Bolaget, åtminstone i vissa butiker. Detta är tre utmärkta kylarvätskor som återställer balansen och temperaturen i kroppen.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer