Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Maison Rijckaert
Skriven av Magnus Reuterdahl

Viner från Jura och de franska alperna

Ibland behöver någon knacka dig på axeln. Ibland behöver du bli påmind. Ibland är det bra att gå igenom provningsanteckningar. För ett par veckor sedan såg jag att en ny vinbok var på gång, en vinbok om de franska alperna. Detta fick mig att bli sugen på viner från Savoie, Bugey och Jura samt att leta igenom provningsanteckningar och söka viner på bolaget.

Frankrike är ett stort vinland med många vinregioner. Några är stora, andra små, vissa är kända och andra mindre så. Tre spännande lite mer okända vinregioner är Jura, Savoie och Bugey. Gemensamt är att de ligger i östra Frankrike, i bergen nära Schweiz och Italien och att vinerna är annorlunda men riktigt bra. Det är regioner där det främst görs vita viner, men man gör även röda viner, rosévin, mousserande viner och starkviner.

Savoie och Bugey

När jag tittar igenom bolagets databas blir jag dock lite besviken när det kommer till Savoie och Bugey. Det finns förvisso tre mousserande viner från Savoie och Bugey. Två stycken finns i utvalda butiker, ett vitt vin och ett mousserande vin. Men jag hade hoppats på lite fler och lite mer olika viner.

Vitt vin från Savoie

Château de La Violette Les Abymes 2015, 103:- Nr 2168, Systembolaget

Domaine du Château de La Violette.

Ett fräscht, ungt vin från Savoie gjort på druvan jacquère. Det är ett friskt vin med fin smak av citrusfrukter och massor av stentoner med drag av sälta och en krispig syra. I avslutet kommer en liten sötma med honungssmak.  Rent, rakt och enkelt. Utmärkt till skaldjur.

Det mousserande vinet heter Jean-Christophe Pellerin Classic Rosé (Nr 95326) tillverkad genom méthode ancestrale och gjord på gamay. Vinet finns i utvalda butiker, det är dock ett vin som jag inte smakat. Men det verkar intressant!

Utöver dessa finns ytterligare två mousserande viner. Dessa måste dock beställas i sex-pack och ingår i det regionala sortimentet, det vill säga att de bara går att beställa till vissa butiker.

Jura

Jura

Det område som kanske synts mest i vinpressen, i vinbarer och på Systembolaget är Jura. Från Jura finns det också fler viner. Det finns elva vita viner, tre röda och två mousserande viner.

Vinerna från Jura är ofta personliga viner som ofta är lite gammalmodiga i stilen. I många fall så gammalmodiga att de blivit moderna igen.

För många har dessa områden blivit kända för sina naturviner, vilka varit populära på vinbarer runt Sverige. Sluta dock inte läsa bara för att du inte gillar naturvin. Långt ifrån allt är spontanjäst eller volatilt och alla ”naturviner” är inte heller osmakliga, en billat poulsard från Domaine Labet här intill är ett exempel på ett riktigt trevligt sådant.

Många gör också klassiska viner. Ett exempel är det vita vinet från Savoie ovan. En annan producent som finns på Systembolaget är Maison Rijckaert från Jura. Just nu finns det tre riktigt bra vita viner från hans vingårdar i Jura, ett i butik och två i beställningssortimentet.

Maison Rijckaert

Côtes du Jura Recolte Chardonnay 2014, Jura, Frankrike, 149:-, Nr 2327, Systembolaget

Maison Rijckaert

Chardonnay är en druva som har förmågan att anpassa sig till många olika miljöer och klimat. Här får druvan ett härligt rustikt uttryck. Rent fräscht och stenigt men tydliga frukttoner med inslag av gula och röda äpplen och citrusfrukter kantade av en fin ekfatston. I den långa eftersmaken finns rökiga stentoner, en fin örtighet och en hasselnötter. Matdrivet vin med såväl komplexitet som stil.

Maison Rijckaert

Arbois En Paradis Vieilles Vignes 2014, Jura, Frankrike, 209:- Nr 75012, beställningssortimentet Systembolaget

Maison Rijckaert

Ett vin gjort på gamla vinstockar med en härligt fokuserad och driven fruktighet. Det här är ett stort vin med fin kropp, härlig längd och djup. Här finns äpplen, blommor och mandlar kantat av ekfat. Eftersmaken är lång och stenrökig med inslag av ekfatskryddor. Elegant, fylligt, lite som en mer rustik vit bourgogne från Macon. Härligt!

Maison Rijckaert

Les Sarres Savagnin 2014, Jura, Frankrike, 262:-, Nr 75013, beställningssortimentet Systembolaget

Maison Rijckaert

Ett rikt, kraftfullt och strukturerat vitt vin. Här finns citrusfrukter,  gröna och gula äpplen och lite exotisk frukt. Med lite syre blir vinet rikare och man känner av en lätt kyss av ekfat. Eftersmaken är lång, stenig och avslutas med en lätt skalbeska. Elegant, långt och smakrikt vin som passar utmärkt till osttallriken.

I början nämnde jag en bok, egentligen är det två böcker. För ett par år sedan släppte min kollega Wink Lorch en bok om vinregionen Jura. Boken finansierades genom crowd-funding. Nu är det dags igen, ytterligare en bok och ytterligare ett crowd-funding projekt. Denna gång om Savoie och Bugey. Om du är intresserad av att lära dig mer om en riktigt intressant del av Frankrike så kan du läsa mer om projektet på projektsidan och stödja projektet om du vill.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer