Svenska flaggan
Errazuriz Chile
Skriven av Magnus Reuterdahl

Viña Errázuriz – cabernet sauvignon

När du tänker på Chile, vad tänker du på då? Ärligt! Jag erkänner, mina första tankar går mot instegsvin, BiB, överekat, fruktigt och alkoholstint, för de är främst de vinerna vi ser på Systembolagets hyllor. Men det finns undantag. Häromdagen mötte jag vinmakaren bakom den chilenska vinproduceneten Viña Errázuriz, Fransico Baettig och fick prova igenom deras viner. Jag är nyfrälst - detta är viner som visar en helt annan palett än den jag är van vid, ge mig mer!

I veckan fick DinVinguide.se ett spännande vinmakarmöte med Fransico Baetting från det chilenska vineriet Viña Errázuriz. Jag kommer återkomma till det mötet i en artikel om vineriet och deras mer experimetella viner under hösten, dessa är mycket väl värda att utforska. Just här och nu gäller det dock deras viner på druvan cabernet sauvignon.

Karl XV Bernadotte
Karl XV Bernadotte, kung av Sverige 1826-1872, bild från Wikipedia, okänd konstnär.

Jag misstänker att många delar mina fördomar om viner från Chile. Det är också lätt se vinmakeri i Nya världen som något förhållandevis nytt. Det är en sanning med modifikation -man har odlat och gjort vin i Chile under lång tid, dock inte sedan Hedenhös. När Viña Errázuriz startade var Karl XV kung i Sverige – har du koll på när han var kung? Jag erkänner, jag var tvungen att googla. Vineriet startade 1870 och Karl XV var kung mellan 1862-1872. Vineriet har en historia som mer än 146 år, med andra ord, det är inte purungt.

Viña Errázuriz grundades av Don Maximiano Errázuriz i Aconcaguadalen lite drygt 1o mil norr om Chiles huvudstad Santiago. Klimatet i dalen är utmärkt för framförallt röda viner. Vintrarna är svala och regniga och somrarna heta och torra. Vineriet ägs än idag av samma familj. Det är från vingårdar kring detta första vineri som vinerna på cabernet sauvignon kommer.

I de tre aktuella vinerna är cabernet sauvignon huvuddruvan. Man blandar dock ut den med andra druvor såsom cabernet franc, petit verdot, malbec och carmenere för att få bra balans eller en viss profil i vinerna. Den procentuella andelen ändras från år till år.

Viña Errázuriz – cabernet sauvigon

Efter att pratat med Fransico Baettig som är vinmakare hos Errázuriz förstod jag ganska snabbt att även om det är ett vineri med tradition är det också ett vineri som ständigt söker att utvecklas och hitta nya vägar. I det traditionella finner vi viner som Don Maximino founder’s reserve som är ett vin som är gjort för att hedra grundaren. I det nya hittar vi vingårdar vid kusten – långt från den ursprungliga dalen, förändrade arbetsmetoder men också olika projekt. Ett sådan projekt som numer har satt sig och blivit något av en institution är Viña Seña. Det första vinet såg dagens ljus 1997, vilket var årgången 1995.

Vinet var ett samarbete med Robert Mondavi. Druvorna kommer från vingårdar som i princip drivs biodynamiskt. De är dock inte certifierade och det handlar mer om arbetsmetoderna och synen på att göra vin än de mer esoteriska inslagen i filosofin berättar vinmakaren. Sedan 2005 görs vinet helt av Viña Errázuriz.

Errazuriz Chile
Fransico Baettig, vinmakare och teknisk direktör hos Viña Errázuriz, Chile. Foto: Magnus Reuterdahl.

Chile är ett vinland i utveckling och Viña Errázuriz är ett av företagen som ligger i fronten av denna utveckling. En del i  detta utvecklingsarbete är att ha en visioner och någon som sedan kan genomföra dem. En av dessa personer är vinmakaren Francisco Baettig. Han beskriver processen, på ett skämtsamt sätt, som en kamp mellan hans vilja och att få ägarna att förstå den. Å andra sidan vinner man inga stora segra utan motstånd. Här verkar det finnas en utmärkt symbios mellan ägare och vinmakare – bägge vill nå till nästa nivå och det finns utrymme att experimentera på vägen.

Vineriet odlar många druvor och gör flera olika viner, de mest experimentella vinerna är för närvarande inte viner på cabernet sauvignon. Detta betyder dock inte att man inte arbetar även med dessa viner, även dessa viner utvecklas och förnyas men i små steg. Låt oss börja med Max, detta är en serie viner gjorda på olika druvor som skulle kunna kallas instegsviner. Det är druvrena, tillgängliga och fräscha viner som är en utmärkt ingång till att se vad Chile har att erbjuda när man går upp ett steg från de flesta vinerna på bolaget. Det är också ett vin som finns i många butiker.

Errazuriz Chile

Errázuriz Max cabernet sauvignon 2014, 139:-, Nr 84926

Detta är ett fruktigt, smakrikt men fräscht vin i en ganska modern lite internationell skola. Det har en härlig syra och fin längd. Det har tydliga smaker utav cabernet sauvignon med svarta vinbär och mörka körsbär och fin örtig ton med en hint av eukalyptus. Ekfaten är närvarande men inte dominerande utan mer strukturbyggande. Detta smakar nya världen men det gör det på bästa sätt. Det är ett härligt vin som passar såväl vardagen som festen, gärna till en bit grillat kött.

Errazuriz Chile

 

Errázuriz Don Maximiano Founders Reserve 2013, 569:-, Nr 99071, beställningssortimentet

Detta är ett mer elegant och finstämt vin. Det är egentligen på tok för ungt men har massor av potential och är riktigt trevligt redan nu. Frukten ligger långt fram, det finns en fin ekfatskant och kvaliteten är superb. Jämförelsemässigt ligger det närmare Napa än Bordeaux men det finns något helt eget i detta vin. Karaktären är lite annorlunda, lite mjukare och fruktigare, det finns en liten stendammig torrhet och liten hint av stjälkar. Det är lekfullt och charmigt men samtidigt finns det något i det som känns mer återhållet och mångbottnat. Det är ett komplext vin, som utvecklar sig glaset och som har många dimensioner och som kommer lagras utmärkt i minst 10-15 år, sannolikt betydligt mer. Jag har för få referenspunkter från området för att säga om det är terrior-specifikt, å andra sidan är jag övertygad om att det är just det. Vinet är en uppvisning i  balans, elegans och struktur. Mycket bra!

Errazuriz Chile

Viña Seña 2009, 649:-, Nr 70909, beställningssortimentet. 2008 kommer snart.

Viña Seña visar på ytterligare andra dimensioner, dels ålder men det är också en annan typ av vin. Det är lite mer internationellt i stilen, det är elegant och precist med en härlig stringens. Blenden i dessa bygger på druvorna cabernet sauvignon, carmenere, merlot, cabernet franc och petit verdot. Årgång 2009 är riktigt bra men 2008:an är fantastisk. Seña 2009 finns på beställningssortimentet och 2008 kommer att släppas snart. När jag säger bra om 2009 menar jag bra! När jag säger att 2008 är fantastisk så är den det. Skillnaden mellan de två årgångarna ligger främst i komplexitet och längd och där har 2008 lite mer av bägge. Stilmässigt är de främst jämförbara med riktigt bra bordeaux-blends från Napa, i jämförelse med dessa  är dock dessa förhållandevis billiga. Vill du ha ett vin att dricka från nu och de närmaste åren rekommenderar jag årgång 2009. Vill du ha ett vin att lagra 10+ år rekommenderar jag 2008:an.

Detta är tre viner som visar på potentialen i viner från Chile. Det är också tre viner som visar hur en vinmakare kan skapa olika produkter men ända behålla en likartad själ i vinerna. Framförallt är det det tre viner som kan komma att förändra din syn på vin från Chile och Sydamerika.

DinVinguide.se fick en exklusiv inbjudan av importören, Winemarket Nordic AB att prova vinerna från Viña Errázuriz och möta vinmakaren Francisco Baettig.

Skål

Magnus Reuterdal

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer