Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vin, grillade grönsaker och rotfrukter

Vad tänker du på när någon säger att det blir grillat till middag? Jag tror att de flesta tänker på en köttbit, korvar eller möjligen lax. Man kan dock grilla det mesta, till exempel rotfrukter och grönsaker. Här kommer några tips viner som passar till dem.

När det finns mat finns det också ofta vin. Såväl maten som vinet blir dessutom bättre om man kombinerar dem på rätt sätt. När det kommer till rotfrukter och grönsaker så är det oftast tillbehör hemma hos mig. Därför matchar jag oftast vinet mot proteinerna på tallriken. Det går dock också att ta hänsyn till tillbehören. Givetvis kan man också sätta en rotfrukt eller grönsak i centrum och då är det den som får styra vinvalet.

Det finns massor med olika grönsaker och rotfrukter. De har olika form och smak, vissa är goda råa, vissa tillagade, några är smakrika andra är goda tillsammans med något annat. De är också säsongsbetonade. Mitt tips är att följa säsongs råvaror, även om du kanske kan få tag i dem året runt är de ofta särskilt god under den naturliga växtperioden.

I den här artikeln har jag valt ut några rotfrukter och grönsaker som jag gillar på grillen. Det är inte någon guide som ger en helhetsbild utan några nedslag som kanske hjälper eller inspirerar.

rotfrukter

Vi väljer alla vin på olika sätt, några utgår från maten andra från vinet och några från etiketten. Jag utgår oftast från vinet. Det är dock inte så enkelt som att en grönsak går till ett sorts vin. Vi måste tänka lite längre, till exempel på hur maten ska tillagas, vilka tillbehör som ska användas, vilka kryddor som ska användas med mera. Dessa går också att använda som smakbryggor mellan olika smaker. En sås eller en dip, örter, smör eller riven ost kan fungera som utmärkta smakbryggor mellan maten och vinet.

kryddor

Till råa grönsaker och rotfrukter rekommenderas oftast friska vita viner. När man grillar grönsaker och rotfrukter blir smakerna kraftigare och sötare. Då kan de stå upp mot mer kraftfulla viner och smakrika viner, såväl vita som röda.

Vin till grillade grönsaker och rotfrukter

När jag grillar blir det ofta lite av varje, till exempel ett grillspett eller en tallrik med lite gott och blandat från grillen. Här kommer några tips på viner som passar till vissa typer av grönsaker och rotfrukter, uppdelat på vad som passar med vitt respektive rött vin. Vissa smaker matchar dock till rött såväl som vitt vin.

Vin, grillade grönsaker och rotfrukter

Vitt vin

Grillade majskolvar med brynt smör är en favorit. Till detta passar vin på chardonnay utmärkt. Till de lite sötare smakerna i majsen vill jag ha ett med lite ek, rondör och krämighet. Bra exempel på detta hittar du i nya världen-viner, till exempel från Kalifornien i USA.

Amerkansk vitt vin

Vintips: The Econic organic chardonnay 2015, USA, 99:-, Nr 6716

Jag gillar att grilla morötter eller palsternacka. De får en härlig söt smak som går riktigt fint med en smakrik chenin blanc från Sydafrika eller ett vin gjort på druvan viognier från norra Rhone. Prova också att glasera morötterna med honung och aromatiska örter som rosmarin.

Côtes du Rhône Réserve Blanc

Vintips: Chateau Mont-Redon Cotes du Rhone Reserve Blanc 2015, 110:-, Nr 2813. 

En annan favorit är att grilla rödbetor? Det är riktigt gott. Till dessa gillar jag aromatiska viner som riesling eller sauvignon blanc. Ett friskt mousserande vin är också en riktigt bra matchning. Andra saker på grillen som passar med dessa viner är grillad fänkål och lök.

Riesling Pfalz

Vintips: Leitz Eins Zwei Dry 2016, Tyskland, 99:-, Nr 5822

Sparris anses av många som svårt att matcha mot vin. Generellt tycker jag dock att sparris fungerar bra med vin gjort på druvan grüner veltliner eller sauvignon blanc. Viner med lite kryddiga eller aromatiska toner. Det går också att matcha mot rött vin, en klassisk rioja fungerar riktigt bra. Bra smakbryggor kan vara att servera sparrisen med lite bacon eller riven parmesan.

Kamptal Grüner Veltliner

Vintips: Domaene Gobelsburg grüner veltliner 2016, 99:-, Nr 2775

När det kommer till vita viner till grillade grönsaker och rotfrukter vill jag gärna ha lite smakrikare vita viner, men helst utan ekfatssmak. Om du serverar grönsakerna med fisk eller skaldjur eller tillför citron fungerar dock friskare viner utmärkt. Roséviner och mousserande viner är bra alternativ.

Rött vin

Många kopplar ihop grillen med röda viner. De passar också till vissa grönsaker och rotfrukter. Exempel på sådana är bönor, grönsaker med lite bittra smaker som broccoli eller jordigare som kål eller blomkål.

Piemonte rött vin

Vintips: Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2015, Italien, 109:-, Nr 22300

Här passar det ofta med röda viner som har lite jordiga toner, inslag av skog och röda skogsbär, till exempel vin gjort på druvorna pinot noir och nebbiolo. Vill du prova något lite annorlunda men lika bra är druvan xinomavro från Naossa i Grekland, nerello mascalese från Etna i Italien eller garnacha från Madrid i Spanien kul och bra. En annan druva som är riktigt bra är cabernet franc i en bordeaux blend eller från Loire. Druvan har en liten grön vegetativ ton som fungerar bra med de flesta grönsaker och rotfrukter.

Ktima Kir-Yianni

Vintips: Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014, Grekland, 114:-, Nr 2850

 

Tomater och vin matchar inte alltid. Det gäller dock framförallt råa tomater. Om du värmer upp eller grillar dem kan man få riktigt fina smakkombinationer. En trevlig kombination är viner gjorda på druvan sangiovese, till exempel en Chianti classico. Jag brukar skära upp tomaterna i toppen, krydda med lite timjan och vitlök.

Marche

Vintips: I Sassi Rosso Piceno Superiore Organic 2014 Umani Ronchi, Italien , 100:-, Nr 4992

Jag brukar också grilla paprika. Det fungerar bra med såväl rött som vitt vin. Personligen tycker jag att gula paprikor passar bättre till vita viner, röda fungerar till både röda och vita och gröna passar bättre med röda viner. Till de gula gillar jag riesling eller en nya världen sauvignon blanc, dessa som möter upp kryddigheten i paprikan. För gröna paprikor gillar jag röda viner på från Bordeuax, norra Rhone eller bra zinfandel från USA.

Bordeaux rött vin

Vintips: Château Haut Brandey 2016, Frankrike, Bordeaux, 90:-, Nr 3156

Sammanfattningsvis om de röda vinerna. Om smaken i rotfrukterna är lite bittra eller jordiga fungerar viner från till exempel Bourgogne och Piemonte riktigt bra. Om smakerna är sötare eller kryddigare fungerar mer mustiga och fylliga rödviner. Viner på cabernet franc fungerar bra överlag, detta är dock en druva som oftast finns i olika blandningar, t ex viner från Bordeaux.

Ett tips som gäller oavsett om du står vid spisen eller grillen är att ha ett glas med det vin du tänkt dricka till maten tillgängligt. Då kan du smaka av maten mot vinet under tiden den tillagas och krydda maten så smakerna anpassas. Om det skär sig ordentligt, öppna upp ett annat vin!

Har du tips på vilka viner du gillar med grillade grönsaker och rotfrukter får du gärna tips oss på vår facebook-sida.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer