Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vin från de franska alperna - Savoie - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vin från de franska alperna – Savoie

Frankrike är något av vinvärldens epicentrum, men det betyder inte att alla vinregioner i Frankrike är lika kända. En av mina favoritregioner är Savoie i de franska alperna. Detta är en region fler förknippar med skidåkning och party än vinproduktion. Vid sidan av skidbackarna produceras det dock en del riktigt bra pavor på flera spännande druvor, tyvärr är de sällan tillgängliga på bolaget. Det finns dock några som är väl värda att njuta av. Vi har provat några av dem!

Savoie är en vinregion i de franska alperna. Regionen omfattar ett område söder om Genèvesjön som sträcker sig ned mot Medelhavet och Nice. Savoie delas ofta upp i två delar, Savioe och Haute-Savoie. För de flesta är nog regionen mer känd för sina skidorter såsom Val d’Isére och Chamonix Mont Blanc än sina viner. Det görs dock riktigt bra viner i Savoie och de övriga delarna av de franska alperna, till exempel Bugey, Isére och Hautes-Alpes.

Liftar alperna

När man hör begrepp som franska alperna så tänker man lätt hög höjd. Vinerna i Savoie produceras i ett bergsområde och majoriteten av vingårdarna ligger på bergssluttningar eller i dalgångar. De är dock inte direkt höghöjdsviner. Majoriteten av vingårdarna ligger kring ca 500 meter över havet, dvs ungefär på samma höjd som Alsace. Det som gör området riktigt spännande är istället de många och udda druvorna. Många av dessa unika för de franska alperna. Det är också en region där vingårdarna i regel är små och där många arbetar med gamla traditionella metoder. Vidare skiljer sig vingårdarnas exponeringar en hel del från varandra vilket ger stora terriorskillnader.

Det finns ca 2 100 hektar av vingårdar i Savoie, majoriteten ligger inom kommunen Chambéry. Jordmånen utgörs främst av kalkrika jordar och områdets vingårdar ligger främst i bergssluttningarna. Vinerna produceras ofta som AOC Savoie (ibland skrivet som Vin de Savioe), inom denna görs såväl röda, vita, mousserande som roséviner. Vidare görs en del som AOC Roussette de Savoie, inom denna kategori görs vita viner på altasse, och ibland som blender med några andra druvor. Mousserande viner görs som AOC Seyssel eller Crémant de Savoie. Utöver detta görs en hel del vin som IGP Vin des Allobroges. Det finns också 19 specifika cru i Savoie, dvs specifika geografiska zoner. De mest framträdande är Apremont, Chignin, Chignin-Bergeron, Arbin, Chautagne, Jongieux, Crépy och Ayze.

Druvor från Savoie

Det odlas mer än 50 olika druvtyper i de franska alperna, många är relativt okända utanför området. Känner du till exempel till gröna druvor som altesse, rousanne/(bergeron), chasselas, gringet, jaquére, molette, mondeuse blanche, rousette d’Ayze, veltliner rouge précoce (malvoisie), verdesse eller blå druvor som mondeuse och persan? Om du hängt på vinbarer de senaste åren har du sannolikt stött på dem då och då, men sannolikt inte så ofta. Du kan läsa mer om dem i vår druvguide.

Alla druvor i de franska alperna är dock inte lika ovanliga, många viner görs också på exempelvis gamay, pinot noir, cabernet sauvignon och franc, muscat, chardonnay och marsanne med flera.

 

Vineyards the alps

Viner från Savoie i Sverige

Det finns inga mängder med viner från Savioe i Sverige och de flesta som finns kommer du hitta i vinbarer eller på restaurang. Några dyker dock upp, då och då, på bolaget och de är i regel såväl goda som intressanta. Jag har fått möjlighet att prova några producenter som har svenska importörer. Vinerna är på några av de lokala druvorna och är kul om du vill få en känsla för av Savoie har att erbjuda.

Domaine Dupasquier

Savoie vitt vinVingårdarna ligger i Marstel och Domaine Dupasquier är bland annat kända för sina lagringsdugliga viner. Detta är ett vitt vin gjort på druvan altesse.

Domaine Dupasquier Marestel 2014, Savoie, Frankrike, 249:-, Nr 51933, Systembolaget beställningssortimentet

Ett komplext vin med vissa mognadstoner men också fräschör. I smaken finns mogna stenfrukter, exotisk frukt och mandel men en liten en hit av smörstekta champinjoner i avslutet. Det är ett gastronomiskt vin som kommer passa utmärkt till stekt eller grillad, fisk, kyckling, mild svamp såsom lätt smörstekt Karl-Johan eller till ugnsbakad Mont D’or med chark. Vinet bör gå bra att lagra i 5-10 år till med en fin utveckling.

Château de La Violette

Savoie vitt vinChâteau de La Violettes vingårdar ligger vid byn Les Marches nära Chambéry. Detta är ett vitt vin gjort på druvan jacquère.

Château de La Violette Les Abymes 2019, Savoie, Frankrike, 109:-,  Nr 2168, Systembolaget beställningssortimentet

Årgång 2019. Vinet har en fin fräschör, bra syra och en tydlig citruston. Frukten kantas av en fin blommighet och ett mjukt inslag av örter. Avslutet är långt och har en lite kalkig stensälta som ger extra fräschör. Ett fint sommarvin som passar bra till sallader,  fisk och skaldjur.

Årgång 2020. Detta är ett ungt och charmigt vin med vita florala toner och en fin fruktighet med inslag av citrus samt färska aromatiska örter. Vinet har en riktigt fin struktur och bra längd där fräschörens förstärks av en lite kalkig sälta. Prova med skaldjur, ostar eller lax.

Observera att det vin som säljs via bolaget är årgång 2019.

Domaine André & Michel Quenard

Savoie vitt vinVingårdarna ligger vid Chignin inom naturreservatet Massicio de Bauges. Detta är ett vitt vin på druvan roussanne.

Chignin Bergeron Les Terrasses 2019, Savoie, Frankrike 199:-, Nr 92100, Systembolaget

Vinet är smakrikt, har bra kropp och härligt torrt anslag. Det är fruktigt med smak av saftiga persikor, gula äpplen och gula plommon samt ett stänk av mandarin. Eftersmaken är lång och kantas av blommor och färska örter samt förlängs av en fin stensälta. Vinet har elegans men också lite axlar vilket gör att det fungerar till många sorters mat såsom grillat fläsk, fisk och kyckling.

Domaine de l`Idylle

Druvorna odlas mellan Chambéry och Albertville. Detta är ett vitt vin gjort på druvan altesse.

Savoie vitt vinRoussette de Savoie Anne de Chypre 2019, Savoie, Frankrike, Restaurangsortiment, privatimport via Systembolaget, importör Jakobsson & Söderström

Ett smakrikt vin med såväl fräschör, struktur som en fin liten rondör med en hint av brioche. I smaken är det fruktigt med inslag av persika, aprikos, gula plommon och citrusfrukter. Det har en fin kryddighet kombinerat med en lätt aromatisk blommighet och en liten grapefruktbeska samt stensälta i avslutet. Ett gastronomiskt vin som passar till fisk, ljust kött och smakrika sallader.

Vinet ligger i importörens restaurangsortiment. Om du är intresserad så kan du ta en kontakt med dem för privatimport genom Systembolaget.

Château de Mérande

Savoie rött vinTill sist så avslutar vi med ett rött vin från Château de Mérande gjort på druvan mondeuse. Vinet är biodynamiskt certifierat.

La Belle Romaine Arbin mondeuse 2018 Domaine Genoux, Savoie, Frankrike, privatimport via Systembolaget, importör Gullberg by Stockwine AB

I vinet finns en härlig lite tillbakahållen fruktighet och en fin struktur med lite torra tanniner. Det är fräscht och har en bra syra och en fin lätthet. I smaken finns röda vinbär, surkörsbär, mörka körsbär, lingon och ett stänk av citrusfrukt. Fräschören drar igång saliveringen och eftersmaken är lång med ett kryddigt avslut. Detta är ett riktigt härligt vin som passar utmärkt till chark och ostar eller till en fräsch sommarsallad.

Vinet säljs också i en blandlåda kallad Lätt & josigt #4, Nr 50035. Den är tillfälligt slutsåld men håll koll för den kommer komma tillbaka igen, om du är intresserad så kan du ta en kontakt med importören för privatimport genom Systembolaget.

Detta är fyra riktigt bra viner om du vill prova på olika druvor och stilar som finns i regionen Savoie, någon av dem har också flera viner på bolaget som också är väl värda att prova. Det finns givetvis mycket mer, men någonstans ska vi ju börja.

Trevlig sommar!

Magnus Reuterdahl

Det går inte att skriva om de franska alperna utan att nämna Wink Lorch. Hon är en vinskribent, författare och utbildare från Storbritannien. Hon har de senaste årtiondena spenderat stora delar av sin tid i de franska alperna. Vill du lära dig mer om vinerna från dessa områden rekommenderar vi med varm hand hennes böcker Jura Wine (2014) och i detta fall Wines of the French Alps: Savoie, Bugey and beyond (2019).

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer