Svenska flaggan
rosé
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vårens roséviner Tyskland & Österrike

Vårens bästa roséviner Tyskland & Österrike. Provence i all ära, för mig är Centraleuropa hetast när det kommer till rosé! På DinVinguide.se har vi provat det mesta av det bästa och detta är våra favoriter från Tyskland och Österrike. Häng med!

Rosésäsongen är över oss, med kraft. Jag älskar’t! De senaste åren har det kommit mer och mer riktigt bra roséviner från Tyskland och Österrike, det gäller även i år. Det sammanfaller med att Tysklands röda viner på pinot noir, eller som de kallar den spätburgunder, också börjat bli något att räkna med på allvar. I Österrike är det fler druvor som är med i leken såsom blaufränkisch, st. laurent och framförallt zweigelt.

Majoriteten av dessa viner har fräschör, ren frukt och aromatiska örter som gemensam nämnare. Vill du vara i framkant när det kommer till rosé så hänger du med mig och njuter av rosé från Centraleuropa!

Om du vill ha sommarsväng,
häng då med i Magnus gäng.
Drick rosé & rulla hatt
från Centraleuropa varje natt!

Kommer du ihåg filmen jag lånat låttexten från? I den miljön skulle dessa viner funka perfekt – tänk fräschör framför procent!

Bild från DinVinGuide

Vårens bästa roséviner från Österrike

Här har vi två roséviner gjorda på druvan zweigelt och ett på en blandning av druvorna blaufränkisch, zweigelt & st. laurent. Just zweigelt och rosé tycker jag är en snygg kombination. Vinerna är bäriga, friska och lite piggt örtiga. Det är också en bra druva i blandningar med andra.

Rosé ÖsterrikeDomaene Gobelsburg Rosé 2021, Niederösterreich, Österrike, 215:-, Nr 94019, Systembolaget

OBS Magnum-flaska! Säljstart 13 maj 2022.

Domaene Gobelsburg Rosé 2021 är ett riktigt skönt rosévin gjort på druvan zweigelt. Magnumflaskan ger lite extra känsla av lyx, men den kommer också hjälpa vinet att behålla sin fräschör i flaskan längre. Det är ungt och piggt i en stil som är väldigt matvänlig. I smaken finns lätta toner av söta körsbär och hallon samt mjuka toner av vita stenfrukter och en splash av lime. Eftersmaken är lång och bär med sig en fin rosépepprighet och salinitet som drar igång saliveringen.

Rosévin ÖsterrikeRabl Zweigelt Rosé 2021, Niederösterreich, Österrike, 139:-, Nr 72564, Systembolaget beställningssortimentet

Rabl Zweigelt Rosé 2021 är ett rosévin gjort på druvan zweigelt. Det är ett riktigt charmigt och friskt rosévin. I smaken finns hallon, smultron, lite körsbär, persika och blodapelsin samt citron kantat av blommiga örter. Vinet har ett långt avslut med en liten fin beska som biter av. Det är strukturerat, smakrikt och elegant.

Rosévin ÖsterrikePittnauer rosé 2020, Burgenland, Österrike, 154:-, Nr 76829, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är samma årgång som såldes förra året, det är dock ingen fara på taket det håller riktigt fint och med ett extra år på flaska har det blivit mer gastronomiskt i stilen. Vinet är gjort på druvorna blaufränkisch, zweigelt & st. laurent. Det är smakrikt och fräscht, smaken har blivit lite djupare och bär med sig toner av körsbär, blodapelsin, hallon och röda vinbär. Här finns också en fin blommig örtighet. Detta är ett gastronomiskt rosévin med bra längd.

Mousserande vin ÖsterrikeBirgit Pur Rosenquarz pet nat 2021, Österrike, 429:-, Nr 51617, Systembolaget beställningssortimentet

Allt rosa är dock inte stilla, en del bubblar också. Birgit Braunstein gör till exempel en riktigt fin pet nat (method ancestral) på lika delar zweigelt och blaufränkisch.

Vinet har pigga bubblor och en fin krämighet. Syran ger fräschör och riktning och i smaken finns inslag av hallon, smultron och blodgrapefrukt. Vinet har en charmig elegans, ett lätt flörtigt anslag och seriös avslutning. Det är ett somrigt vin som fungerar lika bra som feststartare som dryck till maten.  

Vårens bästa roséviner från Tyskland

I Tyskland så är druvan pinot noir viktig i rosévinerna, men här finns också andra såsom merlot och cabernet sauvignon. Det som jag tycker står ut i de tyska vinerna är klarheten och energin. De är såväl läskande i värmen som goda till maten i skuggan. Lite kul är också att det kommer flera roséviner från Tyskland som vågar ta ut svängarna lite mer i såväl färg som smak.

Rosé TysklandEins Zwei Dry Pinot Noir Rosé 2021, Rheingau, Tyskland, 115:-, Nr 75396, Systembolaget beställningssortimentet

Eins Zwei Dry Pinot Noir Rosé 2021 är ett rent, fräscht och bentorrt rosévin. I smaken finns blodapelsin, citron och smultron. Syran är framträdande, rak och knivskarp. Eftersmaken är lång och läskande. I denna kommer stänk av stensälta och toner av färska blommiga örter. Elegant, läskande och riktigt snyggt!

Dreissigacker Rosé Cuvée TrockenDreissigacker Rosé Cuvée Trocken 2021, Rheinhessen, Tyskland, 159:-, Nr 73792, Systembolaget beställningssortimentet

Dreissigacker gör ett riktigt charmigt, friskt och klassiskt rosévin som verkligen drar igång saliveringen. Syran är rak och i smaken finns hallon, rabarber, vita vinbär, persika och citrus. Vinet har en fin struktur som drar ihop och fokuserar vinet. Eftersmaken är lång och bär med sig en fin kryddighet och örter och lätta stänk av stensälta.

Nya rosa tider - Se upp Provence!Dr von Bassermann-Jordan La Vie Trocken 2020, Pfalz, Tyskland, 175:-, Nr 77119, Systembolaget beställningssortimentet

La Vie Trocken 2020 är ett smakrikt och friskt rosévin gjort på druvorna merlot, pinot noir & cabernet sauvignon. Färgen drar mer åt det lätt röda än det laxrosa och i smaken finns tydliga inslag av röda vinbär, granatäpple, stenfrukter kantat av blommiga örter. Vinet är saftigt men har också en fin struktur. Avslutet är långt och bär med lite ton av rivet citronskal. Detta är ett vin som är som gjort att dricka till mat såsom grillad fisk, kyckling eller ljust kött.

Rosé Tyskland Rosé 2020, Baden, Tyskland, 329:-, Nr 79436, Systembolaget beställningssortiment

Biodynamiskt rosé från Weingut Riedlin av Markus Kuntz gjort på spätburgunder (pinot noir) som är smakrikt, saftigt och expressivt. I smaken finns röd frukt och skogsbär samt jordgubbar. Här finns också smak av mandarin, örter och en viss kryddighet. Vinet är på samma gång fylligt som fräscht och eftersmaken bär med sig en intensiv energi samt stänk av restsötma. Trots de där stänken är vinet dock helt torrt och smakerna ligger kvar länge. Detta är ett lite annorlunda rosé, men det är ett riktigt bra och gott rosévin.

Mousserande vin TysklandMotzenbäcker Rosé Brut, Tyskland, 189:-, Nr 56004, Systembolaget beställningssortimentet

Motzen bäcker är ett charmigt rosé-bubbel (sekt) på pinot noir samt lite merlot med fina krämig bubblor och doft som både lockar och pockar. I smaken finns en fin ton av jordgubbar, hallon, röda plommon och stenfrukter. Här finns också en fin brödighet och inslag av blommiga söta örter. Rent, fräscht och riktigt gott. Utmärkt till en lax- eller skaldjurssallad.

Med detta avslutar vi kapitlet vårens bästa rosé från Tyskland och Österrike. Som ni kan se är det en diger lista, vi har dock provat många fler. Om de andra vinerna kan ni läsa om på Dryckeslistan.se samt topplistorna och i våra exklusiva dryckestips.

Magnus Reuterdahl
Bild från DinVinGuide

Vårens roséviner Tyskland & Österrike – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer