Svenska flaggan
Vårens bästa roséviner från Sydafrika & Sydamerika - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vårens bästa roséviner från Sydafrika & Sydamerika

Rosésäsongen är här, igen. Uteserveringar öppnar, solen gassar och värmer. I glasen serveras svala rosa viner på löpande band. Vi på DinVinguide.se gillar rosévin och har provat igenom det mesta av de bästa. Här kommer vårens bästa roséviner från Sydafrika & Sydamerika.

Jag tycker att rosévin ska vara något lätt, gott och fräscht. Det ska vara något som väcker vår- och sommarkänslorna till liv och passar till säsongens lite lättare mat.

Alla roséviner är inte desamma, tänk istället på dem som en sort av viner med vissa gemensamma nämnare, precis som röda och vita viner. Många roséviner är lite enklare i stilen, vissa är lättare och andra mer smakrika. Gemensamt är att de ofta passar bra under årets hetare månader. Vilka vi tycker bäst om handlar om tillfälle och vad vi matchar dem till för mat.

Under våren kommer vi på DinVinguide.se som vanligt att fokusera på roséviner. När jag letar roséviner till mig själv så söker jag efter viner med en tydlig regional prägel, gärna med lite mer färg och som har smak av röda bär och frukter samt mycket fräschör. Idag fokuserar jag på viner från Sydafrika och Sydamerika.

Bild från DinVinGuide

Vårens bästa roséviner från Sydafrika & Sydamerika

Vi har fått många roséviner att prova och det finns en hel del riktigt bra i årets skörd. Det är vanligt att roséviner är viner från den senaste årgången, vilket i år betyder 2021. Detta då det är just fräschören vi vill åt.

Nedan hittar du viner från Argentina, Chile och Sydafrika, länder som är en del av det som ofta kallas nya världen. När det kommer till roséviner så är dock de flesta länder nya eftersom roséviner är en förhållandevis ny typ av viner.

Det som är kul med flera av de viner jag skriver om nedan är att de är gjorda med druvor som vi inte alltid förknippar med rosévin. Utöver detta så är de också goda.

Rosévin ArgentinaCrios Rosé of Malbec 2021, Medoza, Argentina, 99:-, Nr 2657, Systembolaget

Vinet är producerat av Susana Balbo Wines i Uco Valley på vingårdar som ligger drygt 1000 meter över havet på druvan malbec. Just höjden ger detta vin extra fräschör och en fin lite krispig syra. Vinet är förhållandevis smakrikt med toner av hallon, tranbär och vita saftiga stenfrukter kantat av nypon och blommiga örter. Det är ungt, friskt och läckert och passar utmärkt till fiskrätter.

Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022Terrapura reserva 2021, Valle Central, Chile, 89:-, Nr 2479, Systembolaget

Terrapura är ett rosé från Chile som är gjort på druvan malbec. Vinet är riktigt friskt med en rak syra och toner av hallon, smultron, röda vinbär, blodapelsin och stenfrukter kantat av vilda örter. Eftersmaken är lång och har en liten fin spelande beska som minner om lingon. Utmärkt till sallader men också lite hetare mat.

Rosévin ChileLos Vascos rosé 2021, Valle de Colchagua, Chile, 129:-, Nr 176249, the Wine Company

Los Vascos rosé 2021 är ett rosévin från Chile gjort på druvan syrah. Det har en inbjudande bärig doft med inslag av hallon och röda vinbär. Vinet är smakrikt med en tydlig rödfruktighet med smak av körsbär, hallon,  skogsbär och stenfrukter samt en splash av citron i avslutet. Avslutet är långt och friskt med en hint av aromatiska örter. Ett utmärkt bufférosé.

Mulderbosch Rosé 2021, Western Cape, Sydafrika, 95:-, Nr 6077, Systembolaget

Rosévin 2021 - bäst i test i fast sortiment under 100 kronorMulderbosch rosé årgång 2021 är riktigt pigg och fräsch. Det är gjort på druvan cabernet sauvignon i en bärig, fruktig och smakrik stil. I smaken finns fina toner av smultron och hallon tillsammans med röda vinbär, rosa grapefrukt och färska örter. Avslutet är långt och uppfriskande. Riktigt charmig både som sällskapsvin och till kyckling eller fiskrätter.

Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2022SAAM Chenin Blanc Cinsault Rosé 2021, Western Cape, Sydafrika, 109:-, Nr 2580, Systembolaget

SAAM är ett rosévin gjort på druvorna chenin blanc och cinsault, dvs en grön och en blå druva. Det är en fräsch och läskande rosé med en fin fruktighet. I smaken finns blodapelsin, rosa grapefrukt, röda vinbär, jordgubbar och gul persika. Avslutet är lätt kryddigt med en hint av rosépeppar och rökig stensälta. Ett riktigt trevligt rosé som passar utmärkt till sallader, grillad kyckling eller ljust grillat kött.

Detta är några av de viner som vi på redaktionen kommer fortsätta att njuta av under våren och sommaren.

Skål

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Vårens bästa roséviner från Sydafrika & Sydamerika – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

 

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer