Svenska flaggan
Vårens bästa roséviner från Spanien & Portugal - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vårens bästa roséviner från Spanien & Portugal

Vårens bästa roséviner från Spanien & Portugal, med andra ord vi vänder blicken mot den iberiska halvön. Viner från det soliga Spanien och det heta Portugal är alltid roligt att prova, så också när det kommer till roséviner. Häng med!

För några veckor sedan var det knappt man kunde tro att våren var på väg men nu är träden gröna och blommorna blommar på balkonger, altaner och i rabatter. Med detta kommer också den mindre välkomna gästen herr Allergi som ger smolk i bägaren. En ljuspunkt är dock, efter att allergitabletten fått verka, ett glas rosé i vårvärmen.

Idag tittar vi närmare på roséviner från den iberiska halvön, dock bara från Portugal och Spanien. Det hade ju varit kul att också ha med viner från Andorra, det brittiska territoriet Gibraltar och från den franska delen Pyrénées-Orientales. Från de två förstnämnda finns det dock inga viner på bolaget och jag är osäker på om jag provat något heller. Från Pyrénées-Orientales finns det ett par viner, men just nu inga roséviner.

Jag har också provat en hel del rosa bubbel från Portugal och Spanien. Vi återkommer till dem i en egen artikel lite närmare midsommar!

Bild från DinVinGuide

Vårens bästa roséviner, Portugal

Portugal är ett land som till stor del är ansvarigt för vår kärlek till rosévinet. I bergsregionen Tras-os-Montes började Sogrape att spotta ur sig flaska efter flaska av vinet Matteus rosé. Ett vin som många kom att älska och som blivit något av en klassiker. Det är inte mitt favoritvin från Sogrape, men det är ett vin som visar att även enkla viner utvecklas över tiden. Idag är det betydligt fräschare och torrare än när jag provade det första gången på 1990-talet. Redan då var det dock ett vin som funnits på bolagshyllan länge. I år fyller Mateus rosé hela 80 år.

Bland de roséviner från Portugal som jag håller högst slog Matteus  sig dock  inte in, där finns betydligt modernare rosépjäser. Många av vinerna har en touch av havet och passar också utmärkt till skaldjur och färsk fisk. Det första kommer från regionen Lisboa.

Rosé PortugalPinta Negra rosé 2020 Adegamae, Lisboa, Portugal, 59:-, Nr 4667, Systembolaget

Vinet görs av vinproducenten Adegamea på en blandning av druvorna aragonez (tempranillo) och castelão. Det är ett enkelt men riktigt snyggt rosévin med en härlig fräschör som bygger på både en hög syra och havstoner. Vinet är ljust rosa, fruktigt med toner av rabarber, blodapelsin, tranbär och hallon. Avslutet är långt med lätta stänk av havssalt som drar igång saliveringen. En liten beska i avslutet ger vinet karaktär. En enkel och fräsch sommarrosé som är fynd i sin prisklass. 

Rosé PortugalFolgorosa Rosé 2020, Lisboa, Portugal, 119:-, Nr 77270, Systembolaget beställningssortimentet (Observera att vinet bara gå att beställa i hela kollin om 6 st flaskor.)

Även detta vin kommer från regionen Lisboa men är gjort på en blandning av druvorna touriga nacional, touriga franca och castelão. Folgorosa vinho rosé 2020 är ett härligt fräscht rosé med smak av rabarber, hallon, blodapelsin samt florala örter. Avslutet är långt och drar ut i en fin ton med inslag av havssälta som minner om Atlanten och drar igång saliveringen. Ett piggt och fräscht vin i en flörtig ton som passar utmärkt till lättare maträtter och i en solvarm berså.

Rosé PortugalSoalheiro mineral Rosé 2021, Vinho Verde, Portugal, 149:-, Nr 56384, Systembolaget beställningssortimentet

Soalheiro är en producent i Vinho Verde i norra Portugal som är mest känt för sina utmärkta vita viner på druvan alvarinho. Denna rosé är gjord på 70% alvarinho och 30% pinot noir. Du kommer känna igen släktskapet!

Soalheiro mineral rosé är ett piggt och charmigt rosévin med mycket fräschör, fin frukt och aromatiska örter. I smaken finns blodgrape och blodapelsin, hallon och vit persika samt krusbär. Eftersmaken är lång, lätt aromatisk och har en fin stensälta som bygger på fräschören. Detta är ett elegant, friskt rosévin som passar på både altanen och på matbordet. Utmärkt till sallader och grillad fisk

 

Bild från DinVinGuide

Vårens bästa roséviner, Spanien

Det görs bra rosé i de flesta delar av Spanien men i år kommer våra favoriter från Rioja, Penédes och Valencia. Detta är tapasviner och precis som i de portugisiska vinerna är de framförallt är gjorda på druvor som är inhemska druvor eller druvor som odlats länge i landet. Du kommer dock se att det rör sig om andra druvor än de som används i det västra grannlandet.

De spanska rosérna har mer solmogna toner i smaken kombinerat med en härlig fräschör och fin struktur. Jag tycker att det är kul att man tar ut svängarna men det är också smaker som behövs för att möta upp smakrika och goda tapas eller en paella.

Rosé SpanienFalcata organic rosé 2021, Valencia, Spanien, 149:-, Nr 55949, Sysytembolaget beställningssortimentet

Falcata är ett vin som produceras av Pago Casa Gran i Valencia på lika delar syrah och grenache. Vinet är som namnet antyder ekologiskt. Det är ungt, torrt och fräscht med en ljusrosa färg. I smaken finns jordgubbar, röda vinbär och citron kantat av en fin örtighet. Vinet har bra struktur och en hint av tanniner. Avslutet är långt har en viss intensitet. Somrigt och gott, utmärkt till bufféer med sommarens maträtter eller tapas.

Rosé SpanienMarqués de Riscal Rosado 2021, Rioja, Spanien, 99:-, Nr 79295, Systembolaget beställningssortimentet

Marqués de Riscal rosado är en klassiker från Rioja som funnits i många år på bolaget, i år ligger den dock i beställningssortimentet. Vinet är gjort på en blandning av till största delen garnacha och mindre delar viura, malvasia och garnacha blanca. Det är laxrosa i färgen och doften minner om smultron och hallon. Vinet är fräscht och enklet, har en hög syra och en fin stensälta i avslutet. I smaken finns toner av röda vinbär, smultron, en hint av körsbär och citrusfrukter. Avslutet är långt, lite örtigt och torrt. Ett friskt och läskande rosévin!

Rosé SpanienMuga Rosado 2021, Rioja, Spanien, 119:-, Nr 92242, Systembolaget, säljstart 27/5.

Muga Rosado 2021 är ytterligare ett vin från Rioja. Detta är dock gjort på en blandning av druvorna garnacha (70%) och viura (30%). Det är ett riktigt härligt och charmigt rosévin med ungdomlig energi. Här finns en fin bärighet kombinerat med frukt och fräschör samt bra struktur. I smaken finns hallon och smultron, en splash av körsbär och röda vinbär, blodgrape och en underton av vit persika och aprikos. I eftersmaken finns en pigg örtighet samt en hint av rosblad och stensälta. Detta är ett rosé med riktigt fin balans och en hel del elegans samt viss komplexitet. Prova det till rätter av fisk eller kyckling och sallader.

Rosé SpanienGramona Mart 2021, Penedès, Katalonien, Spanien, 159:-, Nr 56307, Systembolaget beställningssortimentet 

Gramona Mart 2021 är gjort i Penedes i Katalonien. Det är gjort på druvan Xarel-lo-Vermell, en rosafärgad naturlig mutation av den betydligt mer kända gröna druvan Xarel-lo.

Vinet är ljust rosa och har en fin doft av hallon och örter. Det är friskt med en härlig syra och fin mjuk fruktig smak. I smaken finns persikor, jordgubbar och smultron samt en stänk av lime kantat av blommiga örter. Avslutet är långt och har en hint av stensälta som bygger på fräschören beska från grapefrukt som ger komplexitet. Vinet har massor av elegans och en del komplexitet. Drick det som det är eller tillsammans med rostade mandlar och hasselnötter, chark eller lagrad ost. Det kommer också fungera fint med skaldjur eller färsk fisk.

Sammanlagt sju härliga roséviner, från två länder, i lite olika stilar. De flesta återfinns i beställningssortimentet men kan också finnas i vissa butiker. Jag skulle gärna se alla dessa viner i fler butiker, så att fler får möjlighet att njuta av dem.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Vårens bästa roséviner från Spanien & Portugal – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer