Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vad sägs om spanska viner i midsommar? - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Vad sägs om spanska viner i midsommar?

Midsommar känns kanske långt borta, men det är bara några veckor kvar så det är dags att planera om man vill ha något speciellt. Vi har alla våra favoriter inför högtider och fester både vad det gäller mat och dryck. Ibland är det kul att variera sig och prova något nytt, något spännande och lite annorlunda. Varför inte köra en full hand med spanska viner till midsommar.

Varför spanska viner och varför ute i så god tid? Det är trots allt ungefär tre veckor kvar till midsommar. Det går bort några dagar i samband med nationaldagen och många gör nog som jag och tar några dagar extra ledigt inför midsommar. Om man beställer viner kan det ta upp till åtta arbetsdagar innan du har möjlighet att hämta ut dem och då är tiden plötsligt lite mer knapp.
När det kommer till temat spanska viner så är det egentligen lätt. Jag har hittat många bra och spännande viner  som passar utmärkt till midsommar. Våra traditionella midsommarrätter skulle kunna kallas för svenska tapas och med de i åtanke passar det utmärkt med spanska viner.
Spanien har alla de typer av viner som jag behöver för att midsommarafton ska bli en riktigt spännande och intressant kväll. Det finns många regioner och druvor att upptäcka. För en tid sedan reste jag till Spanien. När jag kom hem började jag undersöka vilka viner som finns  tillgängligt här och nu i Sverige. Jag fann en hel del men som vanligt hittas dock de flesta av dem i Systembolagets beställningssortiment.
Så midsommarafton kommer rusande mot oss i en hast, vinerna måste beställas så det är det hög tid att planera och beställa dessa inom kort!

Midsommarbubbel från Spanien

Låt oss börja med ett riktigt bra bubbel. Detta är en lite mer elegant och komplex Cava med tydlig smak av Spanien. Vinet är gjort på druvorna xarel-lo och macabeu samt en skvätt chardonnay. Det har lagrats ett par år vilket ger vinet lite extra komplexiteten och längd. Det är ett utmärkt vin att inleda festligheterna med men också ett utmärkt matvin samt ett bra sätt att avsluta en festlig kväll.

Cava

Gramona Imperial Gran Reserva 2011, 219:-, Nr 71964

Det här är ett elegant smakrikt vin med en härlig syra. Det finns lite mognadstoner som ger fyllighet och smak av gula äpplen och päron samt en hint av solmogen citrusfrukt. I eftersmaken finns en fin brödig ton, en hint av ekfat och en fin stenton. Vinet har fin längd och en komplexitet. Bara att njuta!

Vinet finns i enstaka butiker men måste beställas till de flesta butiker.

Vita midsommarviner från Spanien

Till midsommarmaten behövs också ett par fräscha vita viner. Här har jag hittat ett från Madrid och ett från Rueda.

Vinhos de Madrid

Navaherreros Blanco de Bernabeleva 2014, Vinhos de Madrid, 151:-, Nr 72278

Vinet görs på druvor från gamla stockar, 30-85 år gamla!. Druvorna är albillo och macabeo.

Ett härligt fräscht och komplext vin. Smaken går från stentoner, blommor och örter som går över i en lång eftersmak med en liten grapebeska och rabarber. I eftersmaken finns också en jästig ton samt en fin kryddighet. Det är ett vin som på samma gång är intensivt som blygt. Men det ligger kvar länge i gommen. Det är ett konversationsvin, ett vin för vinvänner och ett vin att kontemplera över. Det är gott, annorlunda, personligt och intressant – bara att njuta!

Utmärkt till skaldjur eller lufttorkad skinka, kallskuret och lagrad ost. Det här är ett vin som mår bra av lite syre, så dekantera!

Finca Montico Rueda 2015

Marqués de Riscal Finca Montico Rueda 155:- Nr 71351

Ett vin från en klassisk producent, mest känt för sina viner från Rioja. De har dock odlat och gjort viner i Rueda sedan 1970-talet på druvan verdejo. Just detta kommer från en vingård med gamla vinstockar.

Det här är ett vin som fått lite lagring som givit mognadstoner. Fruktsmaken är koncentrerad med tydliga citrustoner, smak av sten och örter. Vinet har lite kropp och en liten rondör, fin nötighet och inslag av jästtoner. Framförallt har det en bra längd med ett riktigt fint häng och härlig syra samt lite skalbeska i avslutet. Riktigt snyggt till fisk och vitt kött.

Röda midsommarviner från Spanien

Det är inte midsommar utan röda viner. Jag har hittat två riktigt bra och spännande röda viner. Ett från Vinhos de Madrid och ett från Ribeira Sacra.

Vinhos de Madrid

Treintamil Maravedies 2015, Bodegas Maranones, Vinhos de Madrid, 170:-, Nr 95472

Vinet är gjort på garnacha, cirka 90%, och övriga 10 % utgörs av olika lokala druvor.

Det här är ett härligt vin men en fin ton av mogen mörk frukt. I smaken finns mörka söta körsbär som möter en vacker blommig ton och en härlig kryddighet. I kryddan finns såväl torkade och färska aromatiska örter och en liten nya svartpeppar. Det finns en fin ton av frisk skog och av sommaräng. Vinet har en härlig syra och fin längd. Det utvecklas i glaset och har något rustikt över sig tillsammans med en fragil elegans samt mjuka tanniner. Spännande och riktigt bra.

Detta är inte ett vin till de tyngsta kötträtterna men till grillat fläskkött, fågel och kallskuret eller en fin bit entrecote som är riktigt röd och bara lätt kryddad med peppar och salt.

Vill man ha ett lite smakrikare vin till det grillade nötköttet, till steken, lammet eller hamburgarna finns det ett bra rödtjut från Ribeira Sacra i Galicien.

Meixeman

Guimaro Finca 2014, Meixeman, Ribeira Sacra, 220:-, Nr 91107

Vinet är gjort på druvan mencia.
Det här är ett snyggt litet kraftpaket som trots att det är smakrikt känns både elegant och fräscht. Vinet har en generös och saftig frukt med mörka körsbär, björnbär och blåbär. Eftersmaken är lång och det finns en kryddighet som minner om cabernet franc med en hint av grön paprika, svartpeppar och lagerblad som backas upp av en fin ekfatston och stensmaker. Välbalanserat, fräscht och riktigt gott. 
Det här fungerar till i princip allt man slänger på grillen. Det passar också väl till lagrad ost eller som sällskapsvin.
Spanien är ett klassiskt vinland, men det är också ett vinland med många vinregioner som antingen fallit lite i glömska eller som inte uppmärksammats. Detta är fem viner som värda både min och din uppmärksamhet. Gillar du Spanien eller är intresserad av spanska viner. Häng med oss under juni månad.
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer