Vad dricker du på påskafton?

Det är påskafton, en av alla dessa högtider som många av oss kopplar samman med mat och dryck. Mycket av det vi äter och dricker är styrt av traditioner - egna, regionala, nationella och ibland internationella. Mina är en kombination av detta - här får du en inblick i min påskafton anno 2016. Glad påsk!
Vad dricker du på påskafton?

Det är påskafton och för mig är påsken direktkopplad till ett speciellt vindistrikt! Givetvis har jag bubbel på bordet och riesling passar till laxen men påskmiddagen ska utgöras av lamm. Till lamm vill jag ha Bordeaux och gärna en Bordeaux med lite ålder.

Påsklammet symboliserar vårens ankomst. Idag är det vanligt men traditionen med påsklamm på bordet i Sverige är inte så gammal som man kan tro. Här kan vi spåra traditionen tillbaka till början av 1900-talet. Söderut i Europa var lammen mogna för slakt kring påsken varför man i regel åt lamm då. Här uppe i Norden är lammen vanligen för unga för slakt vid denna tid, det var och är vanligare att man slaktar lamm till hösten.

Bild från DinVinGuide

När det kommer till Bordeaux och lamm föredrar jag oftast viner från den vänstra stranden och främst viner från Pauillac vilka ofta är lite stramare och har massor med struktur.

Pauillac i Médoc har många av de mest kända egendomarna på den västra stranden, hela 84% av produktionen är klassat som Grand Cru classés. Några av de mest kända är Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Latour och Chateau Mouton-Rothschild.

Jordmånen är grusig med inslag av granit och kalksten. Det finns cirka 1200 hektar vinodlingar i området. En gång i tiden var malbec den dominerande druvan här men under 1900-talet har cabernet sauvignon tagit över. Man odlar dock givetvis även andra klassiska bordeuax-druvor som merlot, cabernet franc, petit verdot, malbec och carmenère.

Som jag skrev ovan karaktäriseras vinerna ofta sin struktur och en relativt stram stil. De har ofta en tydlig smak av svarta vinbär, toner av plommon och inslag av såväl cederträ och blyertspennor.

När jag inventerade min vinkällare insåg jag dock att jag lyckats tömma den dels på viner från Pauillac och dels på bordeauxer med lite ålder. Detta beror sannolikt på att jag under några år tröttande lite på viner från Bordeaux och sålunda inte köpte så mycket och efterhand har jag nallat på de förråd jag haft. Därför var jag glad när jag för en tid sedan hittade en trevlig Paulliac från 1999 från Chateau Gaudin.

Bild från DinVinGuide

Det är inte ett vin som går att jämföra med de jag nämnda ovan, men det är ett trevligt vin om man vill få en känsla för området och vad lagring gör för Bordeaux.

Chateau Gaudin är en förhållandevis liten egendom, cirka 11 hektar och är familjeägt sedan 1901. Chateau Gaudin 1999 är gjord på främst cabernet sauvignon samt lite merlot och carmenère.

Vinet har fin struktur, med lätt mogna toner med en liten köttighet, inslag av svarta vinbär, plommon och torkade blommor. Det finns en fin kryddighet med en hint av grönstick och jordighet som minner om höst. Det saknar lite i komplexitet och elegans men har samtidigt mycket karaktär och en fin ton som hänger kvar länge. Smaken binds samman av fina lite silkiga tanniner och en lätt ekfatston med inslag av cederträ.

Klassiskt och kommer fungera fint till påsklammet, i detta fall med örter, lite citron och vitlök samt en krämig risotto. Andra bra vintips till påsklammet gav Sofia Ander förra året, se länk nedan.

  • Chateau Gaudin 1999, Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Pauillac, Nr 90293, 349 kronor, Systembolaget

Glad Påsk!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide
Vad dricker du på påskafton? - DinVinguide | DinVinguide.se