Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Upptäck viner från Kroatien och Slovenien
Skriven av Magnus Reuterdahl

Upptäck viner från Kroatien och Slovenien

Det finns många intressanta vinländer och vinområden, ett av dessa är Balkan. Vinets historia i Balkan har påverkats och ärrats av tiden under det Osmanska riket, av världskrigen, av planekonomin och Jugoslaviens kollaps med de påföljande krigen. Sedan dess har det hänt mycket och ett sätt att upptäcka det nya Balkan är genom dess viner. Jag har tittat närmare på ett antal viner från Kroatien och Slovenien.

Upptäck viner från Kroatien och Slovenien

Det finns många intressanta vinländer och vinområden, ett av dessa är Balkan som är ett varierat och spännande vinområde med lång historia. Balkan omfattar ett stort område i sydöstra Europa. Det inkluderar dels de länder som utgjorde Jugoslavien, dvs Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien och Slovenien, dels länder såsom Bulgarien, Grekland, Rumänien och den europeiska delen av Turkiet och ibland några till.

Inför denna artikel har provat jag ett antal viner som finns tillgängliga på Systembolaget och i dess beställningssortiment från Kroatien och Slovenien. De bästa hittar du nedan.

Kroatien och Slovenien

Kroatien och Slovenien
Šibenik är en av otaliga vackra kuststäder i Dalmatien, Kroatien.

Kroatien:

Kroatien är ett avlångt land som sträcker sig utmed Adriatiska havets kust. Det är dock mer än bara kust, landet stäcker sig också österut in på Balkanhalvön. Landet delas därför vanligen upp i två vinområden, Primorska Hrvatska som ligger utmed kusten och Kontinentala Hrvatska som utgörs av inlandet. Dessa två områden delas sedan upp i ett antal vindistrikt och distrikten delas i sin tur in i mer än 300 geografiskt definierade områden.

Kroatien har en förhållandevis stor vinproduktion med en blandning av små och stora producenter. Här finns också flera gamla inhemska druvor såsom crljenak kaštelanski, som är identisk med de idag mer kända druvorna zinfandel (USA) och primitivo (Italien). Många av mina favoritviner kommer från kustområdena Istrien och Dalmatien. Istrien ligger i den nordvästra delen av Kroatien och Dalmatien följer kusten söderut och inkluderar stora delar av den kroatiska skärgården.

Slovenien
Bild över vinregionen Brda i Slovenien med utsikt över det småbrutna odlingslandskapet och dess vingårdar vingårdar.

Slovenien:

Även i Slovenien finns det många vingårdar, majoriteten av dessa är familjevingårdar och är bara någon eller några hektar stora. Landet delas vanligen upp i tre större vinområden, Primoska i väster, Posavje i öster och Podravje i nordöst. Många av mina favoritviner från Slovenien kommer från regionerna Brda och Vipava i vinområdet Primoska. Detta beror framförallt på att jag har provat mest viner från dessa två regioner. Det görs också riktigt spännande viner i den östra och nordöstra delen.

Vintips Kroatien och Slovenien

Det är lite olika hur många viner som finns tillgängliga från Balkan på bolaget, men det är sällan några mängder och majoriteten återfinns i beställningssortimentet. Tyvärr finns det i allmänhet för få för att skapa sig en samlad bild av de olika ländernas eller områdenas potential och det saknas viner från flera länder och områden. De som finns är dock i regel riktigt bra.

Jag har samlat ihop fem viner som alla är representativa för de områden som de kommer från och av de druvor de är gjorda på. Här hittar du tre riktigt bra vita viner varav ett är skalmacererat och är ett så kallat orange vin, vidare hittar du två riktigt bra röda viner.

Kroatien och Slovenien

Vina Laguna malvazija istarska 2019, Istrien, Kroatien, 128:-, Nr 73659, Systembolaget beställningssortimentet

Vina Laguna malvazija istarska är ett vitt vin. Detta är ett utmärkt instegsvin för att upptäcka druvan malvazija istarska. Vinet är fruktigt, charmigt och riktigt fräscht. I smaken finns gröna och gula äpplen och stänk av aromatiska örter. I avslutet finns en liten kryddighet och ett fint stänk av havsälta.

Prova vinet till stekt och grillad fisk eller skaldjur.

Kroatien och Slovenien

Debit 2019 Ante Sladić, Dalmatien, Kroatien, 198:-, Nr 79938, Systembolaget beställningssortimentet

Debit 2019 är ett vitt vin gjort på druvan debit. Här finns fräschören i ett vin från högre höjd och strukturen av ett vin från varmare klimat. I smaken finns en fin blommighet och citrustoner. Det har en lite kropp och en härlig salinitet samt en kryddig avslutning.

Det är ett gastronomiskt vin som passar till såväl stekt och grillad fisk som ljust kött.

Kroatien och Slovenien

Burja Bela 2018, Vipavadalen, Slovenien, 259:-, Nr 71765, Systembolaget beställningssortimentet

Burja Bela 2018 är ett vin gjort på en blend av druvorna rebula, malvazija och welschriesling. Det har skalmacererats i sju dagar och är ett så kallat orange vin. I smaken finns såväl torkade som färska frukter och bär som citroner, vita stenfrukter och gula blommor. Vinet har en fin ekfatsstruktur, mjuka tanniner och en snygg kryddighet. I avslutet kommer också smak av blommiga örter och ett stänk av stensälta.

Ett vin som passar utmärkt till grillad kyckling, fläskkött eller rätter baserade på rotfrukter och eller baljväxter.

Kroatien och Slovenien

The Dalmatian Dog 2018 Testament, Dalmatien, Kroatien, 120:-, Nr 2097, Systembolaget

The Dalmatian Dog 2018 är ett rött vin gjort på druvan babic. Det finns på hyllorna på många systembolag. Vinet är fruktigt och har en fin syra. I smaken finns lätt mogna toner av mörka körsbär ackompanjerat av friska toner av björnbär och blåbär. Det har en bra ekfatsstruktur och ett långt kryddigt avslut med toner av svartpeppar och vild fänkål.

Testament är ett svenskt vineri i Dalmatien som gör riktigt snygga viner med mycket fräschör. Detta är ett vin som passar till nötkött, kyckling, korvar eller smakrika sallader samt pizza eller chark.

Kroatien och Slovenien

Baracija refošk 2018 Clai, Istiren, Kroatien, 229:-, Nr 90013, Systembolaget beställningssortimentet

Clai har länge varit en favorit när det kommer till viner från Istrien och Baracija refošk 2018 är inget undantag. Det är ett vin med en härlig energi och massor av fräschör. Det är gjort på druvan refošk och har en ton som minner om rått kött med en hint av blod och järn. I smaken är det dock främst den fina bärigheten med smak av björnbär, blåbär, lingon och moreller som sticker ut. Vinet har ett långt avslut med havs- och stensälta samt en fin örtighet som drar åt oliver och svart peppar.

Detta är ett vin med såväl elegans som mycket smak som passar till den finare sittningen, vardagsmiddagen eller som ett vin att filosofera över med vänner.

Dessa viner är en bra början om du vill upptäcka framförallt Kroatien samt få en lite blick in i Slovenien. För att bredda bilden så finns det fler viner att leta upp i beställningssortimentet, hos vinbarer och restauranger. Tills sortimentet är bredare i Sverige är dock det bästa sättet är att resa dit och besöka de olika länderna, där finns massor med kul och bra viner och druvor att prova och uppleva.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Upptäck viner från Kroatien och Slovenien

DinVinguide.se och DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer