Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glad påsk 2020!
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tyska guldkorn

Våren är på gång oavsett vad termometern visar. Ett av vårtecknen finns på min inköpslista: vita viner gjorda på riesling. Många av dessa kommer från Tyskland, men riesling är långt från det enda som glimrar i de tyska vingårdarna, häng med!

Känner du också vårkänslorna spritta i kroppen. Det är något med ljuset och värmen som skapar en känsla att allt vaknar till liv igen. Så känner jag det och med det börjar jag längta efter vårprimörer såsom färsk potatis, sockerärtor, färsk lök, och sparris. Unga friska smaker som verkligen förstärker känslan om alltings återfödelse. Det är också smaker som passar väl med friska vita viner från Tyskland med omnejd.

stadsvy Traben

Många av mina vita favoritviner kommer från just Tyskland och jag har tittat lite extra på vad som finns på bolaget just nu. Några finns på hyllan, andra i beställningssortimentet.

För de flesta är det druvan riesling som förknippas med tyska viner men det finns många fler. Här görs strålande viner på druvorna silvaner, pinot blanc, müller thurgau, pinot gris och welschriesling med flera men också riktigt bra röda viner vinerna på pinot noir och lemberger.

Slå bort tanken på att tyska viner i allmänhet skulle vara söta och eller kladdiga, de flesta tyska viner vi hittar i Sverige är torra och friska. Missa inte heller att det också görs många spännande mousserande viner i Tyskland.

Druvan riesling

En sak som kan göra det lite krångligare är att man i Tyskland ibland använder tyska namn på druvorna. Några exempel på detta är grauburgunder eller grauer burgunder (pinot grigio), weissburgunder eller weisser burgunder (pinot blanc), spätburgunder (pinot noir), frühburgunder (pinot noir précoce) och lemberger (blaufränkisch).

Tyska guldkorn på bolaget

Det finns många spännande vinregioner i Tyskland. Jag har valt ut några viner från Baden, Franken och Nahe. Viner från tre regioner som du kanske inte stöter på varje dag men som är såväl spännande som riktigt bra.

Låt oss börja med ett bubbel, en sekt, från Baden i sydvästra Tyskland. Du kanske inte vet om detta men tyskarna dricker mycket bubbel, riktigt mycket och de producerar också mycket mousserande vin. Riesling är en riktigt bra druva och lämpad för detta.

Mousserande vin TysklandKlumpp riesling 2018sekt brut, Baden, Tyskland. 129:-, Nr 79611, Systembolaget

Trots namnet finns det inget klumpigt med detta vin, det är smakrikt, charmigt och friskt. Vinet har en mjuk mousse med fina små bubblor och en bra syra. I smaken finns citrusfrukter, päron och en hint av exotisk frukt kantat av pigga lätt aromatiska örter. Eftersmaken är lång, lätt kryddig och har inslag av rostade nötter.

Det andra vinet kommer från Franken. Området gränsar till Bayern i södra Tyskland. Franken är nog mest känt för sina viner på druvan silvaner, men här odlas också mycket annat till exempel müller thurgau, ett sådant vin kommer från Horst Sauer.

Vitt vin TysklandEscherndorfer Fürstenberg Müller-Thurgau S. Trocken 2020, Franken, Tyskland, 159:-, Nr 90272, Systembolaget

Müller thurgau är en korsning gjord på druvorna riesling och madeleine royale. De flesta vinerna på druvan är ganska enkla men det går att göra riktigt bra vin på den, det visar detta vin.

Här finns en fin fruktighet med smak av mogna citrusfrukter, gröna äpplen och grå päron samt en hint av exotisk frukt. Syran är precis och förstärks av lite stensälta och aromatiska toner i avslutet. Det är ett utmärkt vin till sallader eller grillad fisk!

Det går inte rekommendera ett vin Franken utan att också plocka fram en bra silvaner, det vore näst intill tjänstefel. Precis som müller thurgau är detta en druva som det förr ofta främst gjordes enkla viner på. I Franken gör de dock riktigt bra viner på silvaner och odlar den på sina bästa lägen.

Vitt vin TysklandKapellenberg Silvaner Erste Lage 2020, Franken, Tyskland, 199:-, Nr 96161, Systembolaget

Bickel-Stumpf gör ett riktigt snyggt vin på druvan silvaner. Här finns en härlig friskhet och ren fruktighet. I smaken finns toner av solmogna citroner, gula stenfrukter och fin blommighet men också en liten grapefruktsbeska. Eftersmaken är lång och bär med sig en fin ekfatskant, vitpepprighet och en lätt bärsötma. Utmärkt till skaldjur, en pasta eller fräsch sallad. 

Avslutningsvis återvänder jag till druvan riesling och en producent som jag följt i många år, Gut Hermannsberg. De odlar och producerar sina viner i regionen Nahe, vilket är en av mina favoritregioner när det kommer till riesling.

Vitt vin TysklandGut Hermannsberg Riesling Trocken 2020, Nahe, Tyskland, 188:-, Nr 73386, Systembolaget

Detta är en riesling med en härlig koncentration. Det är ett vin som nästan kan upplevas som lite kargt, men inte utan charm. Syran är rak och exakt, vinets torrhet är påtaglig och i smaken finner vi inslag av citrusfrukter, gröna äpplen och ljusa stenfrukter. Eftersmaken är lång och drar igång saliveringen med toner av stensälta och spelande kryddighet. Det är elegant och läskande. Prova den till en schnitzel, till grillade fläskkorvar eller färska skaldjur.

Detta är fyra viner från tre lite mer okända vinområden i Tyskland. Viner som är utmärkta ambassadörer för vinlandet Tyskland och för att njuta av i den vårvärme vi alla önskar oss.

Prost!

Magnus Reuterdahl

 

Tyska guldkorn – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer