Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Trikoloren vs. the Star spangled banner - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Trikoloren vs. the Star spangled banner

DinVinguide.se kör ett tema på Napa vs. Bordeaux och Bourgogne under September månad. Här kommer några idéer om områdena, om tiden, om vinerna men också om böcker och filmer från perioden.

DinVinguide.se kör ett tema på Napa vs. Bordeaux och Bourgogne under september månad. Det hela går tillbaka på en klassisk provning där nya världen chockade Frankrike 1976. Det finns massor med artiklar som behandlar detta, det finns också flera böcker och filmer om provningen, både dokumentära och mer fiktiva. Mitt tips är läs och titta!
Flags

Det passar också bra i tiden. Imorgon ska jag på en Bordeaux-provning hos nätvinhandeln Winefinder.se. Mer om denna framöver.

Bordeaux och Bourgogne vs. Napa

Provningen är känd som Paris Wine Tasting of 1976 eller Judgment of Paris. Den hölls i Paris den 24 maj 1976 och iscensattes av by Steven Spurrier. Vinerna var gjorda på chardonnay respektive en bordeaux-blend eller cabernet sauvignon.

Några av vinproducenterna är klassiska, smaka på namn såsom Mouton-Rothschild, Montrose, Haut Brion, Joseph Drouhin, Domaine Leflavie från Frankrike och Chateau Montelena, Spring Mountain, Ridge, Stag’s leap, Clos de Val från USA med flera. Årgångarna på vinerna var inte desamma utan varierade från 1969-1974. Majoriteten av domarna kom från Frankrike, någon kom från USA och England.

Chateau Montelena (594x600) (2)Vinnare i bägge klasserna var amerikanska viner. Av de röda vinerna vann Stag’s Leap Wine Cellars 1973 strax före Château Mouton-Rothschild 1970. Bland de vita vann Chateau Montelena 1973 före Meursault Charmes Roulot 1973.

Jag har inte provat några av dessa viner från dessa årgångar, men väl en del av dem i nyare årgångar. De är fortfarande väl värda att hålla ögonen på och framförallt de amerikanska är fortfarande mycket prisvärda i aktuella årgångar. Vill du ha bra vin från den första halvan av 1970-talet finns det riktiga pärlor att finna i Napa, dock finns inte många flaskor att hitta, men ibland hittar man dem på vinauktioner eller hos Roberson wine.

ttfq4z-6gc3oltil6lpis3be3zukiwuj4atfew1nsco

 

Gyllene druvor från MontelenaEn bra och underhållande om än delvis fiktiv film om denna provning kom 2008 och heter Gyllene druvor från Montelena. Bland skådespelarna i filmen är Alan Rickman och Bill Pullman och filmen regisserades av Randall Miller. Orginaltiteln är Bottle Shock. Denna visar givetvis inte hela sanningen men ger en idé om vad som hände. Vill man fördjupa sig är boken Judgment of Paris av George M. Taber 2006 en bra start. George M. Taber var den enda journalisten som närvarade vid provningen.

Jag är ingen expert när det kommer till varken Napa-, Bordeaux- eller Bourgogneviner från 1970-talet. Tyvärr har jag hitintills provat alltför få viner från denna period från dessa områden, några har det dock blivit.

img_bk_Judgement_of_paris_taber

Två av de viner jag provat som kan sägas representera dem är Mount Veeder Winery 1974 Cabernet Sauvignon och Chateau Lafite Rothschild, Pauillac, 1975.

Mount Veeder Winery 1974 Cabernet Sauvignon, Napa, Kalifornien, USA

Detta är en av de största nya världen vinupplevelser jag haft, det är också en av mina stora vinupplevelser överhuvudtaget.

Jag provade detta vin för ett knappt år sedan. Vinet var då drygt 40 år gammalt och kändes fortfarande ungt, fräscht och piggt. Det är ett vin som skulle kunna lagras ytterligare några år. Givetvis fanns det mogna toner i vinet men frukten var spänstig och syran var utmärkt. Det hade fortfarande fin struktur och sammantaget var det ett imponerande vin som uppvisade såväl komplexitet som elegans, det var ett vackert och underbart vin (och det säger jag inte bara för att 1974 är mitt födelseår). Det är en sådan där upplevelse man unnar alla som älskar vin.

Foto Roger Kolbu. ©Roger Kolbu
Foto Roger Kolbu. ©Roger Kolbu 2013, Norge.

Chateau Lafite Rothschild, Pauillac, 1975, Bordeaux, Frankrike

Detta är ett klassiskt Bordeauxvin och ett klassiskt slott, som i denna flaska kanske inte riktigt levde upp till sitt namn och rykte. Det var en årgång som nått sin topp för några år sedan.

Här fanns russintoner, kokt frukt, oliver och en lite söt träig ton med inslag av cederträ samt inslag av balsmicovinäger och kokta tomater, jord och våt tobak. Trots att det var en magnumflaska var detta tydligt på väg ned. Med detta sagt fanns också inslag av storhet, denna årgång är dock inte den starkaste jag provat.

Kanske var provningen ett utslag av att vid denna period var Bordeaux och Bourgogne inte på sin topp, samtidigt producerade Napa några riktigt strålande årgångar. Det är också beviset på att man kan skapa fantastisk viner på flera platser i världen och att då en årgång är dålig på ett ställe kan den vara lysande på en annan. Det visar på vikten att hålla koll på mer än bara namn, man måste också hålla koll på årgångar och områden.

En sak är dock säker – jag älskar är att prova gamla årgångar, bra såväl som dåliga och från olika områden. Man kommer bli överraskad, positivt och negativt, man kommer lära sig om vinerna, åren och skillnaderna mellan dem. Det finns ett spänningsmoment när man öppnar dem och det ger en känsla av att smaka vin ur ett arkeologisk perspektiv. Det är lätt att koppla ihop vinet med aktuella händelser det givna året t ex sin egen födelse 😉

Snart kommer mer om Bordeaux, Bourgogne och Napa!

Mvh

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer