Svenska flaggan
Val de Loire 2023
Skriven av Magnus Reuterdahl

Trendspaning Loire

Jag har grottat ned mig i Loire, eller åtminstone delar av området som är Frankrikes fjärde största vinregion. Många ser Loire främst som en vitvinsregion eller en region som producerar mousserande viner och har kanske koll på något eller par vinområden inom regionen. Där finns dock mycket att upptäcka och vinerna har i regel en härlig fräschör.

Jag deltog under förra veckan i Val de Loire 2023, jag var där för att uppdatera min syn på vinerna från Loire och se vad som hänt sedan sist. Det är några år sedan jag var där senast och redan då var regionen på väg framåt.

Då insåg jag att det fanns mycket mer än Sancerre och Pouilly-Fumé, vilka var de viner jag främst kommit i kontakt med då. På den resan upptäckte jag de mousserande vinerna och började förstå muscadet sur lie, kanske världens bästa vin till skaldjur. Efterhand har jag upptäckt annat såsom områdets fräscha röda viner gjorda på cabernet franc. Val de Loire 2023 öppnade upp för nya intryck.

Blois, bro

Loire

Vi börjar med en snabb sammanfattning om regionen. Loire ligger i västra Frankrike och sträcker sig från Atlantkusten inåt i landet utmed den drygt 100 mil långa Loirefloden. I regionen finns drygt 30 appellationer (AOP – Appellation d’Origine Protégée) och en mycket stor bredd när det gäller vinstilar. De flesta vinerna har dock en gemensam nämnare i sin fina fräschör.

Loire är idag den fjärde största vinregionen i Frankrike med 42 000 hektar AOP vingårdar. I den västra delen av regionen som kallas Pays Nantais produceras framförallt vita viner. Den mittersta och den centrala delen av Loire är hem för viner i de flesta stilarna. Längst i öster, som bland annat utgörs av Pouilly-Fumé och Sancerre produceras främst vita viner, men också en del röda gjorda på pinot noir. Sammanlagt är 24 olika druvtyper godkända att använda i Loire.

Bild från DinVinGuide

Trendspaning Loire 2023

Årets Val de Loire Millésime hade temat Blommigt, fruktigt, fräscht & rättvist samt ett visst fokus på den västra, mittersta och centrala delen av Loire och utgick från staden Blois.

Personligen har jag länge tyckt att muscadet sur lie vinerna från området kring Nantes nära Atlanten är de mest spännande, särskilt de som legat länge på jästen och gärna också fått lite lagring. Det tycker jag fortfarande, men det görs också strålande viner på druvor såsom chenin blanc och sauvignon blanc samt på cabernet franc i Anjou, i Vouvray och i Saumur. Utöver detta finns ytterligare många spännande druvor, en av dem skriver jag om längre ned.

Val de Loire 2023

Det har som sagt hänt mycket sedan jag senast besökte Loire. Framför allt syns resultatet av att fler AOC:er arbetat målinriktat på kvalitetshöjande åtgärder och är mer synliga i vinvärlden. Förändringen beror också på att det pågår ett generationsskifte där den nya generationen tänker på nya sätt, eller tittat rejält bakåt i backspegeln. En annan del i förändringen är att många arbetar med olika certifieringar såsom ekologiskt, biodynamiskt, hållbarhet med mera. Enligt vissa siffror omfattar detta arbete omkring 80% de AOP-klassiferade vingårdarna på ett eller annat sätt.

Sammantaget är min bild att vinerna blivit renare, fräschare och mer tillgängliga samtidigt som de också har mer komplexitet och karaktär. Loire är en plats där du kan hitta bortglömda vinpärlor i en ny förpackning, områden som glömts bort och återuppväckts. Landskapet är fantastiskt vackert att resa i. Loirefloden kantas av sagoslott som får Disney att rodna och parker som imponerar. En udda detalj när du reser utmed floden är att du knappt ser några vingårdar, de ligger uppe på höjderna över dalgången dolda av träd av pittoreska byar.

Savennierès AOP

Val de Loire 2023Savennierès är ett av de områden som jag kommer hålla stenkoll på framöver. Detta var en av de stora ögonöppnarna för mig i år. Tidigare har jag bara druckit enstaka viner, det kommer bli fler i framtiden. Det finns några på bolaget som jag ska se till att prova så snart som möjligt.

Området ligger lite sydväst om staden Angers och är en del av Anjou. Där produceras fantastiska vita viner med mycket hög syra med ett tydligt citriskt anslag och inslag av vita blommor. Här är det chenin blanc som gäller. Druvan kallas lokalt också pineau savennierès.

AOP:n omfattar cirka 300 hektar, inom vilket det finns omkring 140 hektar med vingårdar. Detta är en gammal region som var på fallrepet. Uppgången startade när ett antal producenter för cirka 30 år sedan började arbeta upp den igen och de har gjort ett bra jobb.

Idag finns det knappt 40 producenter. Det finns två specifika viner inom appellationen AOC Savennierès Roche aux Moines (17 ha) och AOC Coulée de Serrant (7 ha, detta är ett monopole). Jag provade både unga viner och de med lite åder, ca 5 år. Åldern ger lite mer djup och ungdomen lyfter fräschören. Bägge stilarna är mycket bra!

Vouvray AOP

Val de Loire 2023Vouvray ligger i Touraine-distriktet strax öster om staden Tours. Även här regerar druvan chenin blanc, ibland under det lokala namnet pineau de la loire.

Här görs vita, mousserande och söta viner. Området omfattar cirka 2300 hektar med vingårdar uppdelade på 150 producenter.

De viner som imponerade mest på mig under Val de Loire var de mousserande och de halvsöta vinerna. Oavsett stil finns det ofta en kalkig salinitet i vinerna som ger vinerna en egen stil och extra fräschör. Vissa har dock en lite beska och bitterhet i avslutet vilket får mig att funderar på om vinerna ibland blir lite för torra för sitt eget bästa. I de mousserande är detta sällan ett problem, tack vare jästens påverkan under lagringen. Inte heller de söta och halvsöta har detta problem, där balanseras de med restsötman. När det gäller torra viner så tenderar de varmare årgångarna att gynna vinerna.

Halvsött det nya svarta

När vi kommer in på halvsöta viner så är det något jag vill slå ett slag för. Glöm bort tankar på sötma och vin inte går ihop, det är BS! Allt handlar om balans och i Loire finns massor av syra i vinerna som ger denna balans. Vinerna är underbart charmiga, har en spelande sötma och lång rak syra. Vuxengodis!

Detta är utmärkta viner, framför allt till mat. Prova halvsöta viner med kryddstark mat från de asiatiska köken, från mellanöstern, Indien och México med flera. De är dock inte uteslutande vin till het mat. De fungerar också utmärkt till lite fetare mat såsom anka och gås samt grillat fläskkött.

Musacadet sur lie

Val de Loire 2023Muscadet är Pays Nantais viktigaste vinområde. Här produceras vinet Musacadet sur lie. Det är något av ett turbovin för skaldjur, detta då det får skaldjuren att smaka än bättre än de vanligen gör och de i sin tur lyfter vinerna till nya höjder. Detta gäller särskilt ostron, musslor, räkor och havskräftor.

Musacadet sur lie är ett vin där namnet kan vara förvillande. Namnet får många att tro att det ska vara aromatiskt, sött och smaka muscat, det gör det inte. Druvan som de gör vinet på heter melon de bourgogne och det får många att associera till Bourgogne, den kommer därifrån men den odlas inte längre där. Till Loire kom den på 1700-talet. De sista två orden, sur lie betyder att det lagrats på sin egen jästfällning.

Vinerna utmärker sig genom sin friskhet och sin höga syra. Fräschören byggs dessutom på av massor salinitet som minner om havet. Det blir som en kallsup, men en god sådan. I bakgrunden finns ofta lite citrustoner med inslag av grapefrukt, blommiga örter, en hint av jäst eller bröd och ibland en liten beska.

Jag nämnde också ovan att de kan lagras, antingen länge på jästen eller på flaska. Då blir vinerna betydligt mer komplexa och smakrika. I dessa framträder ofta lite brödiga toner som kan dra mot brioche eller rostat bröd, mandel och vinerna får också lite kropp.

Området omfattar 8 220 hektar med vingårdar.

Cabernet franc

Val de Loire 2023Cabernet franc är en druva som behöver mer uppmärksamhet och som i Loire vunnit på klimatförändringarna. Det varmare klimatet gör att druvorna har lättare att nå full fenolisk mognad vilket tar bort tonerna av grön paprika som ibland kan vara lite trist. Terroiren i Loire ger utöver detta massor med fräschör vilket gör att viner både är smakrika och friska.

För mig är det sommarviner som passar utmärkt till grillat fläskkött kryddat med örter samt till grillad insjöfisk.

De flesta och de bästa vinerna på cabernet franc kommer från AOP Anjou-Saumur och AOP Touraine. Lokalt kallas druvan ibland för breton. På senare år har jag alltid hållit koll på viner på denna druva från Loire och det är något jag kommer fortsätta med. Personligen föredrar jag ofta viner från lite varmare årgångar då det ger lite mer frukt och charm samt en finare finish.

Pineau d’aunis

Det är alltid intressant att fördjupa sig i lokala druvor, i Loire är en sådan är pineau d’aunis. Jag har tidigare druckit och provat enstaka flaskor men aldrig riktigt fallit för druvan. Det gjorde jag inte nu heller, men den har potential. Den har vissa likheter med såväl pinot noir som nebbiolo och ger ljusa viner med en fin bärighet och tydliga taniner. De är i regel lite rustika i stilen och ofta finns här en lite grön ton som jag kopplar till omogna druvstjälkar. Detta gör att tanninerna upplevs än mer och hårdare. Frukten och fräschören gör dock att jag kommer fortsätta att hålla koll på druvan, för när de får till alla komponenterna blir det riktigt trevliga viner med mycket personlighet. Några av bästa jag provade kom från Coteaux du Loir och Vendôme.

En udda smaksensation som jag fann i några enstaka viner på druvan var pepparrot, vilket jag inet tyckte var angenämt. Men det kan vara bra att hålla i minnet vid framtida blindprovningar.

Detta är några av de intryck jag bär med mig från Val de Loire Millésime 2023. Sammantaget leder de till en rekommendation att dricka mer viner från Loire!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Trendspaning Loire – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer