Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vita viner från Ungern
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tre ungerska vinregioner, tre vita viner

Vilka viner tänker du på när du på när du hör Ungern - röda, vita eller söta? De söta är nog mest kända men de gör också riktigt bra röda och vita viner. Jag plockade hem några torra vita viner som går att beställa genom Systembolaget.

Jag tror att de flesta kopplar samman Ungern med söta viner Tokaij och även om jag älskar dem handlar detta om torra vita viner. Ett annat vin som många stött på är tjurblodet från Egir – Bikaver, sådana har sålts på bolaget åtminstone sedan 1960-talet. Det finns dock mycket mer att upptäcka såsom underbara viner på cabernet franc från Villány och många riktigt bra vita viner.

Ungerns vinregioner var på dekis under lång tid, först var det vinlusen, därefter krig och till sist planekonomi. Idag har de dock studsat tillbaka och det finns 22 vinregioner och massor med udda druvor att upptäcka.

Ungern

Idag är Ungern ett av de stora vinländerna i Europa, åtminstone om vi ser till kvantitet. Det produceras en hel del som kan kallas bulkvin och bordsviner men här produceras också mycket med hög kvalitet. Jag har tre sådana viner som är riktigt bra, från regionerna Tokaj, Somló och Csopak. De är gjorda på druvorna furmint och olazriesling (welchriesling) samt en blend gjord på juhfark, hárslevel och furmint.

Tre ungerska vinregioner. Tokaj

Tokaj är Ungerns mest kända vinregion, främst på grund av de gudomliga söta vinerna. De bästa torra vita vinerna är dock inte långt efter i kvalitet. Druvan furmint är en av de druvor som ger de bästa vinerna och de har hjälp av den vulkaniska jorden som ger vinerna en speciell karaktär. Här finns många bra producenter. En av mina favoriter är Balassa Bor Kft.

vita viner från Ungern

Balassa Nyúlászó furmint 2015, Tokaj, 229:-, Nr 71390, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en aromatisk doft med inslag av gula stenfrukt och blommor. I smaken finns en rik fruktig ton med inslag av gula äpplen, nektariner och plommon samt mandarinder. Här finns också en fin kryddighet och en härlig syra som skär igenom en liten oljighet. I avslutet finns en skalbeska och djup samt en härlig vulkanisk sälta. Vinet har en härlig struktur med en liten hint av ekfat. Det här är smakrikt, komplext, elegant och riktigt gott. Servera svalt, och känn hur det utvecklas i glaset.

Drick det till grillad kyckling, vit fisk, friterade räkor med mera.

Tre ungerska vinregioner. Somlói

Somloi är det minsta vindistriktet i Ungern. Det utgörs i princip av de södra och västra sluttningarna av en vulkan som sticker rakt upp o ett annars platt landskap. Området utgörs av 700-800 hektar av vingårdar, de flesta små. Här odlas druvor som hárslevelű, furmint, juhfark, olaszrizling (welschriesling) och tramini (Gewürztraminer).

Somlo
István Spiegelberg

Just detta vin är gjort på lika delar på juhfark, hárslevel och furmint av producenten Spiegelberg. Hans vingård är ganska typisk i storlek och omfattar omkring två hektar.

vita viner från Ungern

Spiegelberg Somlói, wedding night wine 2008, Somló, 179:-, Nr 75338, Systembolaget beställningssortimentet

Här finns mogna toner med en liten underliggande sötma. I doften finns torkade blommor, apelsinskal, akaciahonung och ingefära. Färgen går mot orange och visar att vinet fått viss skalkontakt. I smaken finns mogna frukter, en fin nötighet och smörkola samt lite oxiderade toner men också en härlig mineralitet som ger vinet en ungdomlig fräschör och intensitet. I eftersmaken finns en fin kryddighet, lite ekfat och en stenrökig ton.

Drick med en hård ost, lufttorkad skinka och rostade mandlar eller en getostsallad med lite honung.

Tre ungerska vinregioner. Balatonfüred-Csopak

Balatonfüred-Csopak är mindre känd vinregion. Den ligger drygt 10 mil sydväst om Budapest norr om sjön Balaton. Vinregionen är cirka 2500 hektar stor och brukar delas upp i två delar, Balatonfüred-Csopak och Zánka. Den tidigare är den som jag provat mest viner ifrån. I regionen odlas såväl röda som vita viner, de är dock mest kända för sina olaszrizling, som ofta har en riktigt fin fräschören och härlig syra.

vita viner från Ungern

Figula Sáfránkert Olaszrizling 2015, Balatonfüred-Csopak, Csopak, 159:-, Nr 73428, Systembolaget beställningssortimentet

I doften finns en härligt vitpepprig ton kombinerat med fin blommighet och gula frukter. Vinet är intensivt med smak av grapefrukt, citron, plommon och aromatiska örter samt en intensiv syra. Det är lite rustik, men charmigt och inte utan komplexitet. Det är ett utmärkt vin till kyckling eller salsicca.

Detta är tre viner som visar på vilken potential som finns i Ungerns vingårdar. Det är tre viner med olika karaktär och smak gjorda på olika druvor som du kanske inte provat tidigare. Framförallt ät det tre spännande, kul och riktigt goda viner.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus