Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tidiga julklappstips - DinVinguide Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

Tidiga julklappstips

Tiden går fort! Det är bara drygt en månad till tomten kommer och knackar på dörren eller tar genvägen genom skorstenen. Jag tänkte dock hjälpa tomtefar och hans nissar genom att ge dig några tidiga julklappstips att snabbt skriva upp på önskelistan.

Jag ber om ursäkt om någon tycker att denna artikel kommer väl tidigt. Vi har så mycket att skriva om att advent inte räcker till och vid sidan av det tycker jag också det är bra att vara ute i god tid. Då slipper man handla i värsta julstressen och får mer tid att njuta av advent, glögg och julfester. Med det tänkte jag ge dig några tidiga julklappstips!

Nu låter det kanske som att svära i kyrkan, men alla julklappar behöver inte klucka (även om det vore trevligt). Jag är öppen för allehanda julklappar. På min önskelista står till exempel vintillbehör och köksredskap av olika slag, såsom vinglas, karaffer, vinöppnare eller böcker om vin och mat. Just i år har det kommit flera intressanta böcker, vilket gör att jag fokuserar min önskelista på just sådana, om mat och vin.

Julklappstips nummer 1

Den första boken jag tänkte tipsa om handlar om ett mina favoritvinländer, Portugal. Boken heter Foot trodden. Portugal and the wines that time forgot (2021) och är skriven av Simon J Woolf. Den är illustrerad med foton av Ryan Opaz. Det är en bok för alla oss som älskar Portugal och portugisiska viner. Simon är en utmärkt skribent och han har förmågan att fånga detaljer och berätta historier på ett sätt som känns äkta och och från hjärtat.

Tidiga julklappstips

I denna bok fångar Simon mycket av det som hänt i den portugisiska vinvärlden de senaste 10 åren. Han blandar rena fakta med historier om vinmakare och deras visioner. Detta ger grunden till en bok som berättar om en utveckling som väver samman det traditionella med det moderna, experimentlusta och utveckling men framförallt om autencitet. Han utgår från regionerna, dess historia, producenter och leder fram till dess potential. Ryan Opaz fotografier ger boken en extra dimension där bilderna förstärker berättelserna och får mig att längta tillbaka till Portugals vingårdar. Detta är en bok som får dig att vilja fylla din vinkällare med portugisiska viner och att resa till Portugal.

Julklappstips nummer 2

Från Portugal så beger jag mig längre bort i världen, till ett annat favoritland när det kommer till smaker, Kina. I detta fall är det dock inte vinet som lockar utan kryddorna, maten och spriten samt en av Sveriges vassaste kockars berättelser. Erik Videgård är en av de där personerna som har en fantastisk närvaro och ett sätt att förmedla sin kunskap med både humor och tydlighet. Oavsett om han står i TV4 studion eller serverar mat på en restaurang så lämnar han alltid mig med ett leende på läpparna och en idé för nästa äventyr framför spisen.

Tidiga julklappstips

I höstas kom han ut med boken Videgård. Berättelser och recept. Asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare. Detta är en underfundig, humoristisk och allvarlig bok. Det är en bok som tar med dig på såväl kulinariska äventyr som ger inblickar i Eriks liv i köket och utanför. Bokens titel utlovar asiatisk mat och han ger dig möjligheten att utforska flera av Kinas kök, men här finns mycket mer, bland annat mat från helt andra delar av världen. Boken är fylld av spännande och lockande recept som kommer få dig att drägla över fantastisk mat och inspirera dig att laga den. Vidare finns historier som tar dig med till olika platser och tider och ger dig en inblick i vad som inspirerat Erik. Det är en bok som kommer göra ditt kulinariska liv rikare, fylla ditt skafferi med massor av flaskor och burkar med kinesiska tecken och väldoftande kryddor samt få din spis att arbeta på högvarv!

Julklappstips nummer 3

Från denna utsvävning i matens värld återvänder jag till drycken och Britt och Per Karlsson senaste bok: Vinets underbara värld. Från druva till bordet. Detta är en bok som vänder sig till oss som är vinöst vetgiriga. Till oss vill veta vad som finns bakom etiketten eller bara har många frågor om vin. Det är en utmärkt uppslagsbok som går in på vinregioner, druvor, processer, nomenklatur och mycket mer. Den är inte heltäckande men innehållsrik, här hittar du fakta om Europas vinländer och många av de viktigaste druvorna. Vidare får du tips om hur du lagrar vin, om olika defekter i vin, certifieringar, klassificeringar och om hur vin produceras.

Britt och Per förklarar på ett rakt och enkelt sätt många processer som kan vara svåra att förstå och förtydligar mycket av det som kan verka krångligt. Detta är en bok som kommer ge dig svar på många av de frågor du har om vin och som kommer ge dig en djupare förståelse om vinets underbara värld, för jag håller med Britt och Per. Vinets värld är underbar!

Julklappstips nummer 4

Jag avslutar med ett internt boktips. Min kollega Fredrik Schelin skrev för ett par år sedan riktigt bra bok om Champagne, nu kommer uppföljaren Champagne och andra bubblor. Liksom förra gången med utmärkta foton av Raphael Cameron och snygga illustrationer av Sara Cameron.

Tidiga julklappstips

I denna bok presenterar Fredrik ytterligare ett antal riktigt bra producenter i Champagne, men precis som titeln berättar låter han oss också få djupare inblickar i bubbelvärlden utanför Champagne. Han lyfter fram såväl klassiska områden som Crémant-områdena i Frankrike, Cava och Prosecco men också länder som flera av oss kanske har mindre kunskap om såsom Sverige och Storbritannien med flera. Det finns också ett kapitel för dig som gillar bubbel men vill ha något alkoholfritt. Detta är en bok för alla oss som vill ha lite extra guldkant på tillvaron. Här finns tips för oss som vill ha något speciellt och här finns tips för dig som vill upptäcka bubbel eller nya bubbel. En perfekt julklapp som också kan få ditt nyår att bli än mer fulländat!

Detta är fyra böcker som med fördel kan förpackas i julklappspapper och ges till någon eller några som förtjänar något lite extra under granen!

Magnus Reuterdahl

Tidiga julklappstips

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla oss som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se hittar du våra artiklar, i Dryckeslistan.se våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. På bägge sidor bjuder vi även på massor av recept. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer