Syrah from over there

Nyhetsflödet från det stora landet i väster har under den senaste tiden dominerats av valrörelsen och dess resultat. Utgången är klar, resultatet av detta är dock mer osäkert. En sak vet vi dock, det finns en hel del gott vin från USA.
Syrah from over there

Jag har nyligen provat två shirazer, bägge från Kalifornien, som värmer och ger hopp. USA är landet som har allt, från det stora och industriella till det småskaliga och egensinniga. Bägge dessa representerar det senare.

Det är två viner som visar två olika sidor av syrah, två olika visioner och två olika men riktigt bra viner. Det är bara att njuta.

Bonny Doon

Bonnt Doon
I kategorin egensinniga återfinner vi definitivt Randall Grahm. En vinmakare som blivit en ikon eller en kultpersonlighet, lika mycket genom sina viner som genom sin person. Han ser ut som en kombination av en professor och en hippie – inte helt olik doktor Emmet Brown i filmen “Tillbaka till framtiden” eller en vinvärldens Dr. Snuggles. Han är en riktigt personlighet, en visionär och en riktigt bra vinmakare.

Grahms viner går under etiketten Bonny Doon och just etiketterna i sig är värda ett eget kapitel. I dessa har han skapat ett helt eget universum som ofta kopplar till olika populärkulturella företeelser. De är också etiketter som i någon mån avdramatiserar vin och visar att vin kan vara något kul och underfundigt. Vinerna är innovativa och anarkistiska. De är alltid spännande och framförallt bra. Det finns något europeiskt över Bonny Doon men det finns också rum för en lite galen amerikansk sida.

Wrath wines

Ett annat egensinnigt vineri är Wrath wines. Som arkeolog är det särskilt kul då en av personerna bakom vineriet är en kollega, Michael Thomas. Utöver honom är också vinmakerskan Sabrine Rodems och vinodlaren Steve McIntyre drivande i företaget.

Wrath kan sägas vara moderna men med en blick bakåt. Man arbetar bland annat med amforor och att arbeta i samklang med naturen. De är dock inte rädda för att experimentera, likt Bonny Doon.

Vinerna är rena och fräscha med snygg balans. De finns något eget och personligt i dem men med en tydlig amerikansk ton. Etiketterna är moderna och avskalade. De är en riktigt bra producent med ett ben i förhistorien, ett i vingården, ett i vineriet och tre på väg framåt. Ett kul vineri att följa!

Wrath winery

Wrath ex anima syrah 2013 (Nr 90405) för 260 kronor från Wrath wines.

Mörka plommon och björnbär – doften är nästan lite syltig. Smaken är intensiv, kraftfull och stor men har samtidigt ett fint djup. Det finns lite fruktsötma i botten men detta balanseras dock upp av en riktigt bra syra. Frukten känns nattsvart, det har silkiga tanniner, en härlig längd och en rustik elegans. Eftersmaken är kryddig och har inslag av stjälkighet och sötlakrits. Detta är ett utmärkt vin till kött med en fet sås, det är kraftfullt utan att bli klumpigt och det finns en lite stänk av hav som ger vinet andra dimensioner. Lättälskat, eget och gott. Här hittar man soltimmarna och Kalifornien, dock i en egen form.

Bonny Doon

Bien Nacido syrah X block 2011 (Nr 99845) för 379 kronor från Bonny Doon.

Vinet har en ren frisk fruktighet med inslag av jord och stenar samt ett lätt anslag av chark. Det smakar som nymosade blåa och mörka bär vilket ger vinet en ungdomlig approach. I eftersmaken kommer toner av svartpeppar, fänkål, lagerblad och en hint av blommiga örter. Det har en härlig charmig ton, en lite bitter smak av skalbeska och den ligger kvar fint i munnen. Vinet har en intensiv ton som minner om druvor odlade i järnrik jord och det finns en underliggande kraftfullhet som kommer mer och mer med syre. Hade jag fått den blint hade jag sannolikt plockat druvan men inte gissat på Kalifornien. Jag känner mig dock osäker på var jag hade placerat den. Det är gott, det är lite annorlunda och jag vill ha mer.

Visst är det kul att prova viner där man får olika uttryck från samma druva, viner som visar vikten av vinmakning och arbete i vingården. Viner som berättar en historia. Detta är två sådana viner.

Magnus Reuterdahl

Syrah from over there - DinVinguide | DinVinguide.se