Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ästad vingård och restaurang Äng
Skriven av Magnus Reuterdahl

Svenska vinäventyr Ästad vingård (2014)

Svenska vinäventyr Ästad vingård. Magnus Reuterdahl besökte Ästad vingård första gången år 2014. Detta är hans intryck från det besöket. År 2023 kommer deras första vin släppas på Systembolaget.

OBS att detta är en artikel från arkivet som ursprungligen publicerades år 2014.

Som ni kanske uppmärksammat tycker jag att svenskt vin är kul och intressant. Därför var det riktigt kul att bli inbjuden till Ästad vingård utanför Varberg i samband med Svenska vinodlarföreningens årsmöte år 2014 (numera föreningen Svenskt vin).

Mitt besök gjordes i samband med att Gustibus Wine & Spirit Academy provat och bedömt ett större antal viner producerade av Svenska vinodlarföreningen medlemmar och delat ut diplom till de viner som uppnått tillräckligt hög standard. Vinerna bedömdes enligt en 20-poängsskala där 8 poäng är godkänt, 11 poäng ger brons, 13 poäng ger silver och 15 poäng ger guld. Anders Öhman har skrivit mer bedömningen och vinerna här.

Ästads vingård

Svenska vinodlarföreningen och svenska viner

Svenska vinodlarföreningen utgörs av såväl såväl kommersiella vinodlare som hobbyvinodlare.

För mig var det både kul och lärorikt att träffa samt prata med några av vinmakarna och få prova en del av vinerna. Vinernas kvalitet skiljer sig en del åt, de bästa är riktigt bra. Några är mer obalanserade – men alla är spännande. Vi ska också komma ihåg att Sverige är en ung vinnation, med endast omkring 100 hektar vingårdar och några få år bakom produktionen, så vi har en lite bit kvar innan vi når de länder som gjort vin i 100-tals och ibland 1000-tals år.

Ästad vingård

Ästad är en av vingårdarna som arbetar kommersiellt, de har dock inte släppt sitt första vin än. Verksamheten på Ästad har gått från ett traditionellt jordbruk till att på 1980-talet vara en av de första producenterna som började med ekologisk mjölkproduktion. De startade också en mindre verksamhet med café, restaurang, övernattningsmöjligheter. Idag har dessa verksamheter växt till en konferensanläggning, en restaurang och en riktigt fin vinbarsamt egen vinodling och ett modernt vineri.

Vinkällaren Ästads vingård
Vinkällaren Ästad vingård

På Ästad har de har planterat en cirka fyra hektar stor vingård med 15000 vinstockar med solaris. De har också planterat fyra stockar med druvan frühburgunder, de är att se som ett experiment som kanske kan komma att expanderas i framtiden. Idén hos Ästad är att göra mousserande vin på solaris, men under vägens gång kommer det nog också bli några stilla vita viner. Det första färdiga vinet är planerat att börja säljas under nästa år.

ästad vingård

Vingården på Ästad

Ästad planterade sin första vingård år 2011, uppe på en grusås som är självdränerande. De har inte behövt bespruta stockarna utan det största problemet har visat sig vara vår- och höstfrost. Just detta problem har de försökt bemöta på lite olika sätt. Bland annat har de provat med en belgisk maskin som heter Agrofrost, denna fungerade ok på vårfrosten men mindre bra för höstfrosten. Det maskinen gör är att använda vatten som spolas på marken för att skydda stockarna. Vattnet höjer i sin tur temperaturen vilket skyddar vinstockarna.

Solaris
Solaris

Även om det inte finns något färdigt vin fick vi möjlighet att prova på det de gjort hitintills. År 2013 blev skörden 500 kilo druvor, dessa resulterade i ett 20-tal experimentviner. Vissa ligger närmare i stil för vad de tänkt sig, andra längre ifrån. De har använt neutrala jästsorter, olika vintankar och de har provat med ekstavar för att se hur vinet reagerar tillsammans med ek. Alla druvor avstäljkas då stjälkarna är gröna vid skörden i Sverige.

Planen är att vingården ska leverera cirka 5-6000 kilo under ett normal år. Den ekologiska tanken finns också i vingården, en av de fasta vinmakarna Jonathan Mengel berättade om arbetet med ekosystem i vinfälten där de bygger miljöer som gynnar fåglar och insekter som gynnar vingården t ex genom grönodlingar, insekts och stekel bostäder samt platser för rovfåglar med mera.

Hur smakar vinerna?

Idén med experimetsvinerna är att försöka finna ett neutralt uttryck av solaris-druvan. Genom att försöka finna så rena smaker som möjligt kan de sedan ta rätt beslut om hur de ska jobba vidare med druvan och vilka viner som kan göras.  Ästad har två vinmakare på plats och använder Lars Torstensson som konsult.

De inledande fat- ocvh tankproverna är intressanta och visar på potential. Vinerna är friska, syran är hög, vinerna är torra och har en bra grundstruktur. Jag ser fram emot att se vad de kommer få fram när de har en mer färdig produkt.

Daniel Carlsson, Ästads vingård
Daniel Carlsson, Ästads vingård

Framtiden

Det som är riktigt intressant med Ästad är deras satsning. De har byggt upp ett modernt vineri med förutsättningar att kunna göra bra vin. Just anläggningen tror jag är av vikt. Här kan de tillse att allt är rent och hygieniskt, de kan följa upp vinet under vinmakningen och vetenskapligt belägga vad som sker i de olika processerna. En annan viktig del är att de har tillgänglig kunskap på plats, i såväl vingården som i vineriet samt konsulter som kan följa utvecklingen och ge dem löpande råd.

Lars Torstensson, resande vinmakare och konsult på Ästads vigård
Lars Torstensson, resande vinmakare och konsult på Ästad vingård

Vid sidan av vingården har Ästad etablerat en riktigt trevlig restaurang med en bra vinkällare. De bygger projektet på vin och ett genuint vinintresse. Vilket är grunden för att kunna få fram en bra produkt.

Under år ett, dvs nästa år, planerar de att lansera de första vinerna, dvs från 2014 års skörd. Dessa kommer sannolikt endast säljas på Ästad. Jag ska dit och prova och det rekommenderar jag att du gör också!

 Tummen upp (600x382)

För svenskt vin in i framtiden – skål!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus