Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinstock höst Rioja
Skriven av Magnus Reuterdahl

Spanskt rött på bolaget

Känner du att hösten börjar närma sig? Det gör inte jag heller även om, många blad gulnat och gräset på de flesta ställen inte är grönt. Trots värmen börjar jag dock bli sugen på lite rött i glaset igen. Kanske är det så enkelt att efter en sommar fylld med vita viner börjar längtan efter röda viner smyga sig på. Just nu är jag inne i en spansk fas så det är spanskt rött från olika spanska regioner som gäller för dagen.

Just nu jobbar jag med Dinvinguide.se vinatlas och vinlandet Spanien. Detta har fått mig att snegla åt spanska viner av alla de slag. Häromdagen gick jag därför till mitt lokala bolag. Den här gången valde jag min uthämtningsbutik, dvs där jag hämtar mina beställningar. Det är inte den butik jag vanligen letar udda viner i då det är ett typiskt ICA Maxi/Coop forumbolag, med mer boxar än finviner i sitt utbud. Det är dock smidigt att hämta beställda viner där.

Med det sagt, jag hittade fyra viner som är väl värda att såväl prova som att ha hemma i vinkylen eller källaren. Det börjar bli dags att se över vad som saknas bland de röda vinerna inför hösten och vintern. Efter veckor av avsaknad av grill så blir det mer sådant än vanligt i höst och då passar det bra med lite grillviner.

Det blev fyra flaskor spanskt rött, från fyra olika regioner i lite olika stil och med en fin blandning av druvor. Det första är en bolagsklassiker som visade sig vara en riktigt trevlig årgång. Vinet kommer från den mest kända av de spanska vinområdena, Rioja och gjort på traditionellt sätt. Det vill säga med en druvblend, i detta fall av tempranillo, graciano och mazuelo.

Spanskt rött vin

Faustino I Gran Reserva 2005, Rioja Spanien, 185:-, Nr 2678, Systembolaget

När jag började dricka vin var Faustino 1 finvinet som man ofta endast sneglade åt. Det var alldeles för dyrt. Efterhand sneglades det lite snett på det då traditionell Rioja kändes omodernt och tråkigt. Hjulet snurrar dock runt och jag måste erkänna, det här är riktigt gott. Trots 26 månader på fat och åtta år på flaska känns det ungt och fräscht.

Vinet är fruktigt med inslag av mörka körsbär, röda plommon kombinerat med en fint balanserad ekfatston. Visst här finns såväl vanilj som krondill men kombinerat av torkade örter och fin kryddighet. Tanninerna är markerade men mjuka och följsamma och avslutet är långt. Smakrikt, elegant och piggt. Det här är ett vin som förvisso går att lagra men är riktigt gott att dricka just nu. Fram med köttbiten (grillen får vänta ett tag till) och ta fram stekpannan. Det är rödvin och nötkött ikväll!

Spanskt rött vin

Anciano 35 year Old Vines garnacha 2015, Calatayud, Spanien, 109:-, Nr 74952, Systembolaget

En bit öster om Rioja ligger vinområdet Calatayud, i vinregionen Aragonien, läs mer om denna region i vår vinatlas. Detta är ett vin på den druva som är områdets flaggskepp, garnacha på gamla stockar. Vingårdarna ligger högt i ett torrt område och växer i kalkrik jord med inslag av lera.

Allt detta ger grunden för ett kraftfull och koncentrerat vin med viss utvecklad smak. Det har inslag av röda skogsbär och mogna körsbär som känns friska och på samma gång lite mogna. Vinet har en tydlig fatkaraktär som ger ett kryddigt avslut. I avslutet finns också en hint av jord och en torr känsla. Vinet har en rustik elegans, en fin fyllighet och fin fräschör. Prova med grillade eller stekta lammkotletter och grillade grönsaker.

Spanskt rött vin

Torres Gran Coronas cabernet sauvignon reserva 2015, Penedes, Spanien 109:-, Nr 12697, Systembolaget.

Miguel Torres Jr är en av Spaniens vinkändisar och Bodegas Torres ett av Spaniens största vinföretag. Torres har brutit ny mark och är en av de som utvecklat Spanien som ett vinland de senaste 30 åren. De gör vin på många platser i Spanien och även en del i nya världen, sitt huvudsäte har de dock i Penedès, Katalonien. Dagens vin kommer från detta område och är mer modernt i stilen. Det är gjort på 85% cabernet sauvignon och 15% tempranillo. Två druvor som går riktigt bra ihop.

Detta är ett ungt fruktigt vin med en inslag av svarta vinbär, plommon och syrliga körsbär. Här finns en hel del ek med en rostad fatkaraktär som ger smak av cederträ, kakao, kaffe och kryddor. Detta kantas dock av en fin syra och ton av färska örter. Det är ett generöst, saftigt och smakrikt vin som passar som handen i grillhandsken med en röd, lite blodig biff från grillen eller ugnen.

Spanskt rött vin

Vivir Sin Dormir monastrell organico 2017, Jumilla, Spanien, 99:-, Nr 2559, Systembolaget

Det sista vinet kommer från vinområdet Jumilla i Murcia nära Valencia och Alicante i sydöstra Spanien. Detta är en varm, soldränkt del av Spanien vilket kan ge viner som är alltför fylliga och kraftiga. En druva som dock ofta fungerar riktigt bra här är monastrell. Druvan heter på andra ställen mouvedre. Jag hittade ett vin på druvan som också är riktigt bra!

Detta är ett modernt rödvin som är fruktigt med smak av mörka bär och frukter som björnbär, blåbär och plommon. Detta kantas med smak av medelhavsörter som anis och rosmarin och blommiga toner som viol. Eftersmaken är fyllig och kryddig med inslag av svartpeppar. Ett vin som har såväl tyngd som fräschör och får mig att längta efter tapas.

Kanske är hösten på gång trots allt. Om inte annat var det gott med lite rött vin.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer