Svenska flaggan
Skåne, sparris & svenska viner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Skåne, sparris & svenska viner

Skåne, sparris & svenska viner. Sparrisäsongen är igång och de svenska vinstockarna har precis börjat att knoppa. Jag åkte söderut för att njuta färsk sparris förra helgen och då passade jag också på att prova en del svenskt vin, framförallt av druvan solaris. Två gånger lokalproducerat!

Vi är många som älskar sparris, grön såväl som vit. Missa inte heller vildsparrisen som du kan ha tur att hitta i sandiga backar eller hos försäljarna då och då. Jag och några vänner är just förälskade i sparris. Därför hade vi bokat in ett hus där vi kunde vidmakthålla vår bubbla och införskaffat diverse skånska läckerheter samt tagit med oss delar av våra egna skafferier för att förlusta oss i. Till det hade vi givetvis också med oss en hel del vin.

Skåne, sparris & svenska viner

I Skåne odlas en hel del sparris och du kan handla dem direkt från odlarna. Det blir något annat när du får den helt färsk om du jämför med det du hittar i vanliga livsmedelsbutiker. Det känns också bra att kunna stödja de jordbrukare som satsar på kvalitet framför kvantitet.

Skåne, sparris & svenska viner
Sparrisodling, Skåne

Min tanke var att prova svenska viner på solaris druvan tillsammans med sparrisen, jag har gjort det förr och det är en bra kombination. Vid dessa tillfällen har det dock bara varit något enstaka vin. Nu provade vi ett större antal. Druvan solaris har en hel del likheter med druvor som riesling och sauvingon blanc. Två druvor som ofta passar bra med just sparris. Många av vinerna vi provade har en tydlig citruston, bra syra och en liten spelande sötma tillsammans med aromatiska toner som oftast går emot sauvignon blanc i såväl doft som smak.

Läs mer om Solaris i vår druvguide, se nedan.

Skåne, sparris & svenska viner
Solarisodlingar, Skepparps vingård, Skåne.

Svenska viner

Jag har under många år följt den svenska vinindustrins utveckling och då kanske främst druvan solaris. Många har en bild av att svenska viner är okej eller bra, men för dyra. Det finns idag producenter som producerar bra vin varje årgång och om de är dyra eller inte är upp till var och en att avgöra. Efter att ha provat igenom en stor del av de som finns tillgängliga på Systembolaget via beställningssortimenetet eller i butik i Stockholm så skulle jag hellre lägga lite mer pengar på de lite dyrare vinerna generellt är jämnare i kvaliteten och mer spännande som viner. Bland de billigare så spretar det mer och det finns färre viner som ger valuta för pengarna.

Svenska viner

Svenska viner kostar vad de kostar veftersom det är dyrt att producera vin i Sverige. Det beror på att det mesta utav utrustningen måste köpas ny då vi inte har en stor andrahandsmarknad på de verktyg som behövs. Vi har inte heller så många färdigplanterade vingårdar att köpa, vilket betyder att man behöver plantera nytt. Efter planeteringen tar det sendan några år innan man kan få avkastning på investeringen. Ytterligare en faktor är administrativa problem kring produktionen, lagringen och försäljningen.

Skåne, sparris & svenska viner
Vinstock, 22 maj, Skepparps vingård, solaris.

Svenska viner på bolaget

Svenska viner är på väg framåt. De är fortfarande lite ojämna när det kommer till kvalitet, men det kommer fler och fler som är bra. Detta beror sannolikt på att kunskapen ökat och att stockarna på många vingårdar blivit äldre och ger bättre kvalitet. Utöver detta är vi beroende av bra sommar och höstar för att få bra viner. Jag har dock hittat några guldkorn som kan förgylla din sommar. De två sista vinerna drack vi till en blåmusselchowder med vit sparris, en riktigt bra kombination. Receptet hittar du nedan.

Svenska vinerSkepparps Grand Prix 2019, Österlen, Skåne, Sverige, 298:-, Nr 92602, Systembolaget

Ett torrt mousserande vin med en liten spelande, underliggande, sötma och en fin krämig mousse med små bubblor. I smaken finns en tydlig ton av citrusfrukter och gula äpplen som kantas av mer aromatiska toner som drar åt gula krusbär och blommiga örter. Genom detta skär en fin krispig syra vilket ger längd och balans. I avslutet kommer lite brödiga toner med smak av vetebullar som rundar av. Ett utmärkt fruktigt vin som passar både festen och middagen. Servera med sparris, sallad eller ljus kött.

Vinet är gjort på druvorna solaris, rondo och cortis.

Svenska vinerSkepparps Grand Prix Solaris 2019, Skåne, Simrishamns kommun, 149:-, Nr 3374, Systembolaget beställningssortiment

Av de lite billigare är detta favoriten. Ett enkelt men gott vin som passar i bersån en varm sommarkväll. Doften är blommigt aromatisk med inslag av fläder och syrén. I smaken finns gula krusbär, lime och äpplen. Många av smakerna drar lite åt sauvignon blanc och har en lätt lemonadton. Lätt, fräscht och lite charmigt.

Svenska vinerPegasus Stål 2018, Flyinge vingård, Eslöv kommun, Skåne, 255:-, Nr 31360, Systembolaget beställningssortiment

I doften finns inslag av exotisk frukt och citrus. Vinet är rent, friskt och fräscht, har lite kropp och en fin fruktig ton. I smaken finns inslag av gula äpplen, söta päron, vit persika, gula krusbär och citrusfrukter. Det har en bra längd och ligger kvar länge och bär med sig en fin aromatisk lite kryddig ton. Här finns såväl elegans som lite komplexitet och detta är ett riktigt bra vin som fungerar utmärkt till stekt och grillad fisk, skaldjur och sparris.

Svenska vinerInkognito unfiltered 2018, Skåne, Malmö stad, 349:-, Nr 35089, Systembolaget beställningssortiment

I doften finns såväl ekfatskryddor, frukt som en hint av hav. Vinet har en rik frukt med inslag av gula stenfrukter, ananas, apelsinskal och päron. Det är kryddigt, nästan lite eldigt men välbalanserat och riktigt gott. Alkoholen är lite hög men smaken av solmogna frukter balanserar upp och vinet har dessutom en bra syra. Gastronomiskt. Detta är ett vin till mat och det fungerar såväl till ljust kött, fisk och fågel.

Provningens bästa vin!

Jag gillar svenska viner och tycker du ska unna dig ett glas eller en flaska då och då. Vingårdarna är också trevliga besöksmål om du reser söderöver, se till exempel Vinvägen i Skåne.

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Skåne, sparris & svenska viner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer