Svenska flaggan
Skaldjur & piquepoul - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Skaldjur & piquepoul

Snart börjar uteserveringarnas tid - soldränkta däck fyllda med hungriga och törstiga kunder - mig inkluderad. Befinner man sig på kusten är det många som blir sugna på skaldjur av olika slag. Dessa är underbara men man ska också hitta rätt dryck till dem. Här kommer några förslag!

Man kan äta havets frukter året runt, enligt tradition är de dock som bäst under de månader som slutar med ”r” i , dvs. september-april. Passa på, det är sju bara dagar kvar!

Jag kommer dock fortsätta att njuta – idag har vi ju tillgång till skaldjur året runt, genom odlingar och import. När solen börjar titta fram och man kan sitta utomhus är det riktigt gott att sätta tänderna i en hummer, njuta räkor eller svepa i sig några ostron.

ostron

Att sitta vid havet (helst på västkusten) och känna havssältan och tång i näsan, höra vågorna klucka och smakmässigt helt försvinna in i en skaldjursplatå är som att ta del av himmelriket, att uppnå nirvana. För att nå hela vägen fram behöver man också lite vin.

shell fish cray crab

När man väljer vin till skaldjur finns det några olika vägar att gå. Champagne funkar alltid. Själv föredrar jag en riktigt torr champagne. Ett aromatiskt vin som en riesling eller ett sauvignon blanc kan också gå riktigt bra, de ska dock vara torra och inte alltför smakrika. Det jag helst vill ha är dock ett vin som inte tar över och spelar huvudroller, ett vin som möter sältan och havstonerna i skaldjuren. Den typ av vin jag helst vill se på menyn är ett Muscadet, ett vin från Loire i Frankrike. Tyvärr finns de sällan på skaldjursrestauranger i Sverige.

För en liten tid sedan hittade jag ett bra alternativ till Muscadet som också är riktigt bra till ostron och skaldjur: Poule de Pic från Languedoc. Det är gjort på druvan piquepoul (picpoul) blanc. Vinet görs av producenten Domaine la Grangette som har sina vingårdar nära staden Montpellier.

Poule de Pic

Poule de Pic 2014 Picpoul de pinet, Domaine la Grangette

Vinet är lätt och friskt och har en doft som är mer aromatisk än smaken. I doften finns toner av söta örter, bergamott och torkade blommor. I smaken går tonerna mer mot grå päron och citrusfrukter. Tillsammans med en riktigt fin syra och en liten beska med inslag av skalolja från citrusfrukter och en fin stenig ton som drar år sälta i avslutet. Trots att det är lätt finns det en liten kropp i det vilket ger vinet en utmärkt balans.

Vinet får gommen att salivera och möter sältan från havet perfekt. Det har toner som är som gjorda för skaldjur och lämnar en fräsch eftersmak, mycket trevligt!

Bild från DinVinGuide

Om druvan piquepoul (picpoul, picapoll)

Piquepoul (picpoul) – precis som men andra druvor finns det många stavningar och många namn såsom languedocien. Druvan odlas främst i Languedoc och Rhône-dalen i Frankrike och i mindre mängd i Spanien och Portugal under namnen picapoll and avello. Intressant att notera är att druvan också odlas i USA. Främst i Kalifornien men också i södra Arizona – har aldrig testat vin från Arizona så får sätta upp detta på min lista.

Den finns i tre varianter, en vit (blanc), en rosa (gris) och en röd (noir) variant och en mängd kloner. Den vanligaste varianten är den gröna druvan, piquepoul blanc som används i vita viner. I Tavel, Rhône, använder man såväl den blåa som gröna druvan i roséviner och den ingår också i de 13 druvor man får använda i chateauneuf-du-pape. Går man bakåt i tiden var detta en av de mest odlade druvorna i Langedoc-Roussillon, så är det inte idag även om den återigen är på uppåtgående.

Det mest kända vinområdet för druvan är Picpoul de Pinet AOC i Languedoc som sträcker sig utmed kusten mellan Montpelier och Beziers. Här odlas främst vitt vin på de cirka 1400 hektar med vingårdar som ingår i AOC:n. Jordmånen är främst sandig med inslag av kalksten och här råder medelhavsklimat.

fish

En rekommendation till barer och restauranger som serverar mycket skaldjur, se över er vinlista. Såväl muscadet som vin från Picpoul de Pinet AOC är förhållandevis billiga och perfekta till skaldjur. De bör ingå i ert sortiment!

Magnus Reuterdahl

  • Poule de Pic 2014 Picpoul de pinet, Domaine la Grangette, 149:- Nr 70591, Systembolaget beställningssortimentet

Tips på fler viner i samma stil som också fungerar bra med ostron och skaldjur

  • Château du Cléray 2014 Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Nr 2185, Systembolaget
  • Ormarine 2014 Picpoul de Pinet , 96:-, Nr 79914, Systembolaget beställningssortimentet
Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer