Svenska flaggan
The Collection of drawings, watercolours and prints, Archives of the Swedish National Heritage Board
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sista minuten tips inför julhelgen

Nu är det blott några dagar kvar till dopparedagen. Känner du att tomtens renar börjar flämta dig nacken? Om du inte redan införskaffat juldrycker så är det hög tid nu, idag ger jag lite sista minuten tips på viner till julbordet och julhelgen.

Häromdagen skrev min kollega Sofia Ander om sina vinval till julbordet, idag kommer mina. Jag vet att många föredrar julöl eller mumma samt en liten snaps eller två, för matsmältningen och den goda smaken. Får jag välja blir det dock huvudsakligen vin, men jag vill ha lite av allt, precis som när det kommer till maten på julbordet.

Vad vi serverar på våra julbord skiljer sig en del åt, även om det i regel finns en hel del gemensamma nämnare. Det finns de som äter det i flera turer med stor variation och det finns de som håller det mer stramt och enkelt. Idag är det också fler och fler som har vegetariska eller veganska julbord.

Anette Rosvall, Jul, Hursmorsorna, jansson, recept

Till de olika rätterna på julbordet passar olika typer av drycker, därför är det är bra att ha lite att välja emellan. Det är också ett bra tillfälle att prova sig fram mellan olika viner och drycker till maten, vilka passar bäst. Till de flesta rätterna fungerar mousserande viner stålande, liksom torra vita viner. Jag brukar också ha lite lättare och fruktigare rött vin till det varma samt orange vin till det feta och vegetariska. Sedan behövs det vin med lite sötma också.

Utifrån detta har jag valt ut några viner i olika stilar som passar till julbordets olika rätter. Vinerna kan du hitta på bolagshyllorna, dvs det är några sista minuten tips för dig som ännu inte fyllt vinkylen än. Till sillen bör du dock i första hand hålla dig till öl och nubbe!

Sista minuten tips på bolaget

Så här veckan före julafton är det för sent att beställa hem godsaker till ditt lokala bolag, nu är det viner som finns på hyllan som gäller. Jag har försökt plocka ut viner som finns på många bolag men tyvärr finns de inte hos alla. Om vinet saknas på just ditt rekommenderar jag att du frågar någon i personalen om ett likande vin, det brukar kunna plocka fram ett bra alternativ.

Bubblor till allt

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Mousserande viner passar till det mesta på julbordet, samt som aperitif och palettrensare. Vill du lyxa till det rekommenderas champagne, min kollega Fredrik Schelin tipsar om flera fantastiska sådana i en artikel vi publicerade nyligen, läs mer här. Jag har valt en Crémant de Bourgogne som är en utmärkt inledning på julhelgen och en god kompanjon genom den.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, 155:-, Nr 7725, Systembolaget

Detta är ett av mina husviner när kommer till franskt mousserande vin utanför Champagne. Vinet har en hög syra, fin mousse och härlig struktur. I smaken finns citrusfrukter och gröna äpplen kantat av en lätt nötighet samt nybakade croissanter. Avslutet är långt, elegant och härligt krispigt med en hint av salinitet. Det funkar perfekt på julbordet!

Alvarinho till laxen och skaldjuren

Vitt vin Portugal

Jag älskar druvan alvarinho och viner från Portugal. Soalheiro är en av Portugals bästa producenter för vita viner och just detta vin har såväl en fin syra som lite kropp och fin fruktighet. Det passar utmärkt till skaldjuren men också till mycket av det vegetariska och veganska på julbordet.

Soalheiro Alvarinho 2021, Monção e Melgaço, Vinho Verde, Portugal, 129:-, Nr 74935, Systembolaget

Vinet är fyllt med toner av solmogen frukt, massor med energi och en härlig fräschör. I smaken finns toner av ananas, citrusfrukter och persika samt lätt aromatiska örter. Avslutet är långt, lite kryddigt och fräschören i vinet byggs på av havstoner med stänk av salinitet.

Chablis till det vegetariska

Vitt vin FrankrikeTill det vegetariska och veganska samt till skaldjur är chablis en lisa för själen. La Chablisienne är ett kooperativ vars medlemmar tillsammans äger cirka en fjärdedel av vinodlingarna i Chablis. Detta är ett kooperativ som visar att tillsamman blir vi starkare!

Chablis Le Finage La Chablisienne 2021, Bourgogne, Frankrike, 179:-, Nr 70631, Systembolaget

Detta är ett härligt, torrt vitt vin med en precis syra och riktigt snyggt fokus och precision. I smaken finns gröna äpplen, citrusfrukter och vita vinbär. Avslutet är långt, med färska örter, lite kryddighet och en hint av ostronskal. Detta är ett vin som verkligen får snålvattnet att rinna till.

Orange vin till Janssons frestelse och  bryssel- samt grönkålen

Bild från Dinvinguide

Orange vin är fortfarande lite ovant för många. Det är ett vitt vin som gjorts som om det vore rött, dvs med lång skalmaceration. Detta ger vinet mer färg men också smak och en upplevelse av tanniner i vinet. Just detta vin kommer från en av vinets vaggor, Georgien. Dt är ett vin som passar utmärkt till Janssons frestelse, rotfrukter, kål och fågel. Vinet är gjort en blandning av de georgiska druvorna mtsvane, rkatsiteli, khikhvi och kisi.

Kakhuri Orange Dry Wine 2021, Kakheti, Georgien, 99:-, Nr 2051, Systembolaget

Detta är ett bra instegsvin när det kommer till orange vin. Vinet är smakrikt med toner av äpplen, citrusfrukter, torkade gula stenfrukter, pomerans och exotiska kryddor kantat av en viss blommighet. Här finns torra sandiga tanniner som ger struktur. Avslutet är långt och kryddigt och bär med sig en hint av honung och riven muskot.

Detta är ett kul vin om du vill prova något nytt och vara lite mer äventyrlig.  Det passar till mycket av den mat vi traditionellt har på julbordet och framförallt till det vegetariska. Jag rekommenderar dock att du låter det lufta en stund innan ni ska dricka det.

Rödtjut till det varma

rött vin Loire Frankrike

Jag skrev i en artikel för ett par veckor sedan att viner från Loire passar utmärkt på julbordet. Det håller jag fast vid! Här kommer ytterligare ett riktigt bra vin från denna region. Ett rött gjort på druvan cabernet franc som passar utmärkt till köttbullarna, revbensspjällen och skinkan.

Chinon Fabien Demois 2020, Chinon, Touraine, 119:-, Nr 2759, Systembolaget

Cabernet franc är en underbar druva som ger kryddiga viner med smak av mörka och blå bär. Detta är rent, friskt och piggt med smak av svarta vinbär, blåbär, hallon, färska örter och stänk av anis. Det har frukten i centrum med en lätt josighet uppbackat av fina tanniner. Elegant, charmigt och riktigt gott!

Portvin till ostarna

Portvin, Portugal

Till grön- och blåmögelostar såsom Stilton, Roquefort, Blue Cheshire eller Bleu d’Auvergne med flera så älskar jag dricka röda portviner. Lassa upp osten på en pepparkaka och skåla med lite schysst portvin. Till detta vill jag ha rött portvin, gärna en LBV, crusted eller vintage port. Tänk på att flaskan inte behöver drickas upp på en kväll. Sätter du i korken och förvarar det i kylskåpet håller den i flera veckor och har njutning under hela julhelgen.

Niepoort Bioma Crusted Port, Porto, Douro, Portugal, 199:-, Nr 93982, Systembolaget

Niepoorts Bioma Crusted Port är ett ungt portvin fyllt av energi där druvorna kommer från en och samma vingård. Det är smakrikt och kraftfullt men också elegant och komplext. I smaken finns mörka och röda frukter och bär såsom körsbär, plommon, björnbär och blåbär kantat av inslag av fikon och dadlar. Fattonerna lindar in frukten och ger vinet en bra struktur, tanninerna ger stringens och kryddor samt en spelande alkoholhetta biter ifrån. Avslutet är långt och fräscht med färska lätt aromatiska örter och fin sötma.

Fler portvinstips hittar du här!

 Sött vin till mandelmusslorna, pavlova och ris à la malta

Sött vitt vin

Julen är lite av sötsakernas tid. För barnen blir det julmust och för de vuxna blir det ett sött vin från Bordeaux med toner av ädelröta. Härom veckan tipsade jag om några riktigt trevliga söta viner, bland annat detta från Sauternes i Bordeaux som jag tycker passar fint på just julafton.

CHÂTEAU BASTOR-LAMONTAGNE ORGANIC 2017, SAUTERNES, BORDEAUX, FRANKRIKE, 169:-, NR 4684, SYSTEMBOLAGET

Sauternes söta viner har oftast en ton av ädelröta vilket ger dem en hint av saffran. De är smakrika och lite simmiga i stilen men de också en bra syra som ger balans. Här finns mogna toner kombinerat med inslag av såväl solmogna som torkade stenfrukter samt en lätta toner av citrusfrukter. Vinet ramas in med ekfatstoner som ger vanilj och kryddighet och i det långa avslutet finns också en lite honung. Det är komplext och elegant och det fungerar perfekt med anklevermousse men också till ris à la Malta.

Med det önskar jag god shoppingtur och God Jul, vi syns i mellandagarna igen!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Sista minuten tips inför julhelgen – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer