Svenska flaggan
Douro-floden
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sex spännande portugisiska viner

Det är ett nytt år, 2018. Det har redan gått ett par dagar men vi har 362 dagar med äventyr framför oss. Under dessa finns det tillfällen till massor av nya vinupplevelser av såväl nya som gamla bekanta viner. Portugisiska viner är ett bra sätt att inleda vinäventyren med.

Portugal är ett av mina favoritländer när det kommer till vin. Det är ett förhållandevis litet land med flera vinregioner som har olika stilar av vin. Det är också ett land med många inhemska druvor vilka ibland även blandas upp med några internationella druvsorter. Här finns många vinmakare som gärna tar ut svängarna lite grann, men de har dock oftast fötterna placerade i det traditionella.

slott
Estremoz Alentejo

När det pratas eller skrivs om Portugal tas gärna prisvärdhet upp, det har jag också gjort. Priserna har dock gått upp något, hand i hand med kvaliteten och vinerna bör i första hand diskuteras utifrån hur bra de är. Utifrån smak och kvalitet är dock många fortfarande riktigt prisvärda.

Portugal

Jag brukar åka till Portugal några gånger om året, senaste resan tog mig till Algarve och Portugal. Väl i Portugal brukar jag besöka vinmässan Adegga, så även denna gång. Där ställer drygt 60 producenter ut omkring 500 viner, varav många finns i Sverige. Det är ett utmärkt tillfälle att ta pulsen på den portugisiska vinmarknaden och se vad som är på gång. Vid sidan av detta är många av vinmakarna på plats vilket ger tillfälle att få lite extra information.

vingård Filipa Pato
Bairrada

Områden som Alentejo, Douro och Vinho Verde är förhållandevis kända men det finns många andra pärlor att upptäcka, bland annat Lisboa, Tejo, Azorerna, Bairrada, Algarve med flera. Nedan hittar du några viner från några av dessa områden och några från de mer kända. Majoriteten av dem kan du köpa via beställningssortimentet eller som i något fall endast via privatimport.

Jag hittade många bra och intressanta viner men här kommer några av mina favoriter på Adegga i år.  Detta är viner som går att få tag i i Sverige eller som bör kunna privatimporteras genom den svenska importören. Observera att i några fall har jag där provat andra årgångar än de som finns på Systembolaget eller i beställningssortimentet för närvarande. Vinerna är inte placerade i någon särskild ordning förutom om de är vita eller röda.

Vita viner Portugal

portugisiska viner

Azores dos Açores sur lie 2016, Azorerna, 329:-, Nr 73974 och Arinto dos Açores 2016, Azorerna, 249:-, Nr 75283, bägge är tillgängliga via beställningssortimentet.

Vinerna produceras av Azores wine company. Azorena är en ögrupp som likt Madeira ligger i Atlanten. De är idag kanske inte kända för sina viner men de har en lång historia av vinodling och vinmakning som på många sätt liknar den på Madeira. Många av vinerna från Azorena är ganska rustika och enkla, vinerna från Azores wine company är det inte. Här finns elegans och fräschör med tydlig karaktär av den vulkaniska jorden.

I bägge vinerna finns en härlig citruston och smak av exotiska frukter samt gula stenfrukter. Gemensamt för vinerna är också inslag av havstoner och en härlig sälta som förlänger avslutet. I det vinet som legat sur lie, dvs på jästen, är lite mer smakrikt och har en liten rondör, detta är utmärkt till fet fisk eller ljust kött. Det har också en härlig komplexitet. Det andra vinet har en större öppenhet och kanske lite mer elegans vilket gör att det fungerar utmärkt till skaldjur.

portugisiska viner

Adega Mãe viosinho 2015, Lisboa (Privatimport)

Vinalliansen Legal Vintage Sweden AB importerar viner från producenten Adega Mãe i Lisboa, just dessa viner har jag dock inte provat.

Detta vin finns förnärvarande inte men är ett riktigt bra exempel på de härliga fräscha viner som kommer från regionen som ligger norr om Lissabon. Här finns ett vin fyllt med smak av vita stenfrukter och citrusfrukter och grym syra och en härlig sälta som ger vinet massor av fräschör. Utmärkt till skaldjur.

portugisiska viner

Håll också utkik efter deras projektvin gjort tillsammans med Anselmo Medes: Adega Mãe 2015 2 2 1 Alvarinho (Privatimport).

En alvarinho gjort på 50% druvor från Anselmo Medes vingårdar i Vinho Verde och 50% från vingårdar i Lisboa.  Detta ger ett både intressant och bra vin med alvarinho med en mer rik och fyllig ton men samtidigt med en riktigt fin syra. Grym!

Röda viner Portugal

portugisiska viner

Chocapalha Vinha Mãe 2013, Lisboa (På Systembolaget säljs 2011 via beställningssortimentet, 229:-, Nr 72587).

Chocapalha är en riktigt bra producent, de gör flera viner som håller hög klass. Just nu finns det två viner som går att hitta i utvalda butiker, CH By Chocapalha touriga nacional 2013 och Quinta de Chocapalha cabernet sauvignon 2015.

Vinha Mãe är dock kanske min favorit bland de röda vinerna, åtminstone var den det vid denna provningen. Ett vin i perfekt balans med såväl elegans som komplexitet. Här finns en kombination av mörka frukter och bär och en fin blommig ton och färska örter. Vinet har en fin struktur, tydliga tanniner, fina integrerade ekfatstoner och ett långt avslut. Det är en aning ungt och går utmärkt att lagra men det fungerar också utmärkt till nöt- eller viltkött.

portugisiska viner

Niepoort Charme 2010, Douro (På Systembolaget säljs 2011 via beställningssortimentet, 489:-, Nr 71825).

Dirk Niepoort är en vinmakare som tycker om att leka men han gör också riktigt fokuserade och fantastiska viner. Charme är ett sådant vin, det är ett av mina favoritviner från Douro.

Vid just denna provning var det Charme 2010 från en dubbel-magnum. Just storleken på flaskan gör att det lagrats långsammare och det var också ungt i smaken. Här finns en lätthet och fräschör. I smaken finns röda körsbär kombinerat med en bärsötma från vilda skogsbär och jordgubbar och en liten syrlighet. I avslutet kommer örter och torkade blommor. Det finns något charmigt lekfullt lätt över detta vin men under detta finns koncentration och komplexitet. Det är kombination av dessa element som får detta vin att bli något riktigt speciellt.

Har du inte redan hittat ”hem” till Portugal är detta några viner som kan leda dig dit.

God fortsättning

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer