Svenska flaggan
Vermentino di Gallura
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sardinien under luppen: Vermentino di Gallura

Gillar du medelhavsstränder, naturupplevelser, italienska viner och vill upptäcka något nytt? Då är Sardinien ett utmärkt resmål för dig. På Sardinien kommer du massor av riktigt bra viner, bland annat på druvan vermentino.

Jag har en ny kärlek, eller egentligen kärlekar – ön Sardinien och druvorna vermentino och monica. Vermentino kände jag förvisso till sedan tidigare men efter att varit på Sardinien har jag förstått hur mångfacetterade viner den druvan kan ge med såväl komplexitet och elegans. Det kräver dock mer än bara en artikel för att berätta om detta så här håller jag mig till en druva och en liten del av Sardinien, jag återkommer till andra delar framgent.

Vermentino di Gallura

Sardinien är en stor ö, av vissa liknat med en liten kontinent. Jag har en förkärlek för öar. Det är något speciellt med dem, lite som att besöka ett helt annat land än det som ön tillhör, detta gäller i högsta grad för Sardinien. Visst känns det att man är i Italien, men här finns också många influenser från Spanien och Frankrike. Sardinen är dock annorlunda från alla tre och något eget, något Sardinskt som är lite svårt att sätta fingret på. Åk dit och upplev det, pronto!

Vermentino di Gallura

Många tänker nog på Italien, medelhavsstränderna och solsemestrar när de tänker på Sardinien. Det är dock bara en av anledning att resa dit. Här finns också massor med kulturhistoria med lämningar från stenåldern och framåt. Hur ofta har du till exempel gått in i en byggnad från bronsåldern, dvs omkring 3000 år gammal?

Vermentino di Gallura
Nuragiska lämningar som byggdes och nyttjades mellan 1900-500 f.Kr.

För mig är dock de främsta anledningarna till detta och framtida besök på Sardinen vinet och maten. Här görs vin med en hög lägstanivå på många spännande och bra druvor. Bland de vita vinerna är vermentino den mest kända och den med mest potential. Det är dock inte en vinstil utan flera. Öns olika geologiska förutsättningar och olika klimatzoner tillsammans med olika vinproducenters idéer ger många olika stilar.

Vermentino

Det har gjorts vin länge på Sardinien, de äldsta fynden av vinproduktion är ca 2800 gamla. Det funnits såväl druvkärnor, kemiska spår i keramik och till och med vinpressar som visar att de inte bara åt druvor utan också gjorde vin på dem.

Vermentino di Gallura

Vermentino är dock inte en så gammal druva. Det äldsta skriftliga belägget kommer från 1658 då druvan beskrivs i Piemonte. Det finns indikationer som pekar på att det är en inhemsk druva från Sardinien. Dessa bygger bland annat på DNA-forskning och källor som anger att den druva som på 1300-talet kallas arratelau eventuellt är liktydig med vermentino. Vermentino finns också i Languedoc i Frankrike under namnet rolle samt i de italienska vinområdena Ligurien, där den kallas pigato och i Piemonte under namnet favorita. Det är också en viktig druva på grannön Korsika, en annan tänkbar ursprungsplats för druvan.

Vermentino di Gallura

De typer av vermentino-viner som vi dricker idag är förhållandevis moderna och kan spåras till 1970-talet. Innan dess gjordes det i regel sötare, mer rustika och tyngre viner på druvan, ofta blandade med andra druvor. Den fräschare modernare stilen kom till dagen genom bland annat genom vinproducenterna Mosca e Sella och Ragnedda. Båda började att modernisera sina vingårdar och sin vinproduktion under 1970- och 80-talen. Först ut var Mosca e Sella med vinet  la cala vermentin som var lättare och fräschare i stilen och endast höll 11% alkohol. Strax därefter kom Ragnedda med vinet Capichera som istället hade mer struktur och mer internationell stil med ekfat. Det var med dessa som det moderna vermentino-vinerna kom, viner som siktade mot högre kvalitet, terrior och fräschör.

Vermentino odlas över hela Sardinen. På den norra delen av ön är det den dominerande druvan, där är omkring 70% av alla odlade vinstockar vermentino. På den södra delen utgör druvan ungefär 25%. Många anser att de bästa och mest karakteristiska vinerna på vermentino görs i området Gallura i nordöst, men det görs också riktigt bra viner från resten av ön under benämningen Vermentino di Sardegna DOC.

Vermentino di Gallura (DOCG)

Vermentino di Gallura ligger i den nordöstra delen av Sardinen och är öns enda DOCG-område. Det är ett område där majoriteten av vingårdarna ligger vid eller nära havet, jordmånen har ett stort inslag av granit och till del sand. Jordmånen är en del i terrioren, andra är solen och värmen samt Mistral-vinden. För att solen inte ska skada druvorna så skyddas de av rankornas blad, tack vare graniten i jorden speglas dock ljuset upp på druvorna vilket ger dem mycket ljus. Mistral-vindarna ger svalka och ser till att druvorna är torra och inte utsätts för mögelangrepp, de för också med sig salt från medelhavet vilket ger vinerna en del av sin smak. De flesta vinerna görs i ståltankar, men en del använder också cementtankar, enox-tankar eller ekfat.

Vermentino di Gallura

Vermentino di Gallura ger i regel viner som har en gul eller halmgul färg. Det karaktäristiska är en hög syra, en tydlig smak av sten- och havssälta samt smak av olika citrusfrukter, gröna äpplen och mogna saftiga päron. Till detta kommer ofta blommiga toner med såväl doft som smak av gula och vita blommor som ginestra och jasmin. I avslutet finns ofta såväl garrigue och en fin kryddighet ofta med inslag av vitpeppar. Det är inte ovanligt att vinet har lite kropp och rondör. Några har börjat göra mousserande viner på druvan och en del gör viner som till del eller till fullo åldrats i ekfat. Personligen föredrar jag oftast de som inte är ekade, däremot kan en viss skalkontakt ge vinerna lite mer komplexitet och djup, detsamma gäller när de tilllåts ligga på jästfällningen.

Vermentino di Gallura

Vinerna är ofta smakrika men fräscha och får snålvattnet att rinna till. Det är viner som passar alla typer av skaldjur och är ett riktigt bra vin till kommande kräftskivor. Vinerna passar också bra under varma sommardagar för att ge svalka och släcka törsten. Priset kan ibland te sig lite högt, men detta är viner med hög kvalitet som är väl värda att upptäcka. Observera att en del viner har relativt hög alkoholhalt, men det är sällan som detta slår igenom i smaken.

Vermentino di Gallura

Vermentino di Gallura (DOCG) i Sverige

Just nu finns det fyra viner klassificerade Vermentino di Gallura DOCG, alla återfinns i beställningssortimentet- utifrån importörernas hemsidor är det inte säkert att årgångarna på bolagets hemsida stämmer. Alla fyra är riktigt bra och väl värda att prova.

Monteoro Gallura Superiore 2015 Sella e Mosca, Vermentino di Gallura, Sardinien, 119:-, Nr 73881, Beställningssortimentet

Vermentino di Gallura

Branu 2016 Surrau, Vermentino di Gallura, Sardinien, 149:-, Nr 79040, Beställningssortimentet

Vermentino di Gallura

Lupus in Fabula 2014, Tenute Ólbios, Vermentino di Gallura, Sardinien, 220:-, Nr 70772, Beställningssortimentet

Vermentino di Gallura

Maìa 2015 Siddura, Vermentino Di Gallura, Sardinien, 284:-, Nr 70942, Beställningssortimentet

Ytterligare favoriter att hålla ögonen på om du besöker Sardinien ser du på bilderna ovan och nedan.

Magnus Reuterdahl

Vermentino di Gallura

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer