Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sagrantino, tuff, rosa och skitgod - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Sagrantino, tuff, rosa och skitgod

Min kollega Sofia Ander har skrivit en hel del om viner från Umbrien och druvan sagrantino, läs mer i inlägget Sagrantino tuff komplex och alldeles alldeles underbar. Umbrien är fantastiskt vackert och har en lite lantlig men väldigt genuin känsla vilande över sig. Toscana har kanske mer wow-känsla med mer dramatiska vyer men också ett lite mer tillrättalagt inslag, man har vant sig vid turism och anpassat sig en del efter denna.

Umbrien, Orvieto
Umbrien, Orvieto

san-valentino-2006-paolo-beaJag var i Umbrien för ett par år sedan och hade möjligheten att prova på ganska mycket viner. Här fanns till exempel en del sangiovese som hade det där nästan blodiga inslaget av rått kött som nästan har försvunnit ur chianti-vinerna. De maffiga vinerna från Montefalco gjorda på sagrentino, en favorit är Paolo Bea. Eleganta, krispiga viner från Orvieto gjorda på trebbiano, grechetto, verdello samt malvasia. Utöver dessa finns flera intressanta och bra områden men dom låter vi vara för nu. Något som jag dock inte har någon minnesbild av är roséviner. Om detta beror på att jag inte provade några som gav ett bestående intryck eller att man i första han hade röda och vita viner med sig på provningen minns jag inte. Cantina Novelli Rosato I våras fick jag dock prova något kul och riktigt bra, ett rosé gjort på sagrentino från Cantina Novelli. Jag gillar rosé, det är inte alla som gör och jag dricker det året om även om jag kanske dricker lite mer under våren och sommaren. Rosé ska dock inte smaka hallonbåtar, ferraribilar eller något annat godis, det ska inte heller smak lemonad, det ska smaka vin. Hur som haver köpte jag en låda av detta och har sedan njutit det vid flera tillfällen i sommar och har dessutom kvar ett par flaskor till höst. Just detta är ett rosé kommer funka nästan året om. Cantina Novelli Rosato görs på 100 % sagrantino, den rosa färgen kommer genom att man använder sig av ”blush metoden”, detta har en förmåga att ofta skapa ganska söta viner men här pressar men druvorna under låg tryck för att säkerställa att man inte får för mycket färg och smak, varefter det legat i ståltank i tre månader. Man gör inga stora mängder utav detta vin, ungefär 6600 liter, dvs knappt 9000 flaskor. Cantina Novelli Rosato

Färgen växlar mellan orange, aprikos och laxrosa. Smaken innehåller persikotoner, inslag av röda äpplen, en lite kryddig tuffhet och en mjuk kvast av tanniner och snygg pigg syra. I avslutet kommer lite mineralitet. Det har ett litet motstånd och lite av den där umbriska lantligheten över sig men trots detta ett stänk av provinsiell elegans och det är detta som gör det intressant och lite annorlunda. Ett enkelt vin som ger en anledning att tänka efter. Det är ett vin som funkar bäst med lite mat med lite fett och örter, t ex kyckling eller grillat ljus kött kryddat med rosmarin eller timjan.

Cantina Novelli äger omkring 800 hektar mark i Montefalco och Spoleto, dock används bara 54 hektar till vinodling, i princip alla inom DOCG områden. Som vingård är man förhållandevis unga och startade 2007 men arbetar främst med umbriska druvor och jobbar föra bevara det traditionella, t ex genom att med ovanliga druvor och kloner såsom trebbiano spoletino. Vineriet ligger i Montefalco. Vinet tas in genom nätvinhandlaren Cavarosa.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus