Svenska flaggan
vinkarta
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rumänien ett vinäventyr

Vad tänker du på när du tänker på Rumänien? De flesta tänker nog inte på vin, men för mig är höstens första resmål just Rumänien. När vi hör något om en region eller ett land har man oftast en förutfattad idé om det. Ibland bygger denna på fakta, ibland på nyhetsbevakning och ibland från filmer eller böcker.

När jag tänker på Rumänien kommer tre bilder upp i mitt huvud. Den första är den jag fick i grundskolan – den handlar landet bakom om järnridån och diktatorn Ceaușescu. En ganska abstrakt bild av ett land långt borta som var väldigt olikt Sverige.

När jag blev äldre fick jag nya referenspunkter genom populärkulturen. Svartvita filmer med Bela Lugosi i slängkappa, det vill säga Hollywood versionen av Transsylvanien, följt av den brittiska genom Hammer films och Christofer Lee.

På senare tid kommer bilderna från olika nyhetsmedier och från människor som sitter utanför våra butiker. Bilderna illustreras oftast av tiggare, barnhem, fattigdom och armod.

Vad kan finns att hämta i vinlandet Rumänien?

Dessa bilder ger alla olika idéer och bilder av Rumänien. Men ingen av dem ger inte någon allsidig eller korrekt bild, inte ens om vi slår ihop dem. Jag åker dit för att se vinlandet Rumänien, för att se en annan del. Jag vill möta vinerna, druvorna och vinmakarna för att få en bild av var Rumänien är på väg som vinland.

Vad kan vi då förvänta oss för viner från länder som Rumänien. De senaste åren har man kunna läsa många artiklar som säger att det är från de gamla östländer vi kommer få framtidens fyndviner. Det är hit vi kommer vända blicken när de klassiska blir allt för dyra. Jag har själv skrivit detta några gånger. Det kanske fortfarande är sant men då kommer frågan är detta en dystopi eller en förhoppning?

Sant är att det finns många spännande druvor, okända för de flesta av oss. Det finns också många vinregioner med hög och till och med mycket hög potential på såväl Balkan som i det före detta Östeuropa. Några av dessa har vi aldrig glömt bort, till exempel vinerna från Tokaj. Sant är också att det redan idag finns ett antal riktigt bra viner från dessa länder. De bästa är dock sällan billiga oavsett om de kommer från kända vinområden eller mer obskyra. Vill vi hitta något som skiljer sig från mittfilens rike så finns det dock en hel del att upptäcka i dessa länder.

Bild från DinVinGuide

Vinlandet Rumänien förr

Mångas bild av viner från de forna östländerna bygger på de viner som såldes under 1980 och 1990-talen. Viner som tillverkades under järnridåns planekonomin. Detta var inte en bra tid för vin i Östeuropa, åtminstone inte om vi tittar på kvalitet. På många ställen rev de upp gamla stockar och planterade nya som var mer produktiva. Odlingarna växte och ledordet var oftare kvantitet än kvalitet.

Efter frigörelsen har det har tagit tid för många av dessa länder att återhämta sig, såväl ekonomiskt som när det kommer till kunskapstapp. Många återvände hem till sina forna hemländer och många kom utifrån som köpte upp mark i dem. I denna våg översvämmades marknaden av billiga viner som var kopior av mer kända vinertyper. Dessa producerades främst Bulgarien men även i Rumänien.

Detta var inte alltid dåliga viner i sig, men de var ofta opersonliga och ganska tråkiga. En annan trend som växte fram under det sena 1990-talet och i början på 2000-talet var viner skapade för att få höga Parker-poäng. Det vill säga viner med massor med ny ek, koncentrerad frukt och relativt hög alkohol. Vinerna var mer internationella i stilen och var sällan representativa för den enskilda regionen eller landet.

Vinlandet rumänien idag

På senare år har det börjat hända saker. Vinmakare börjar plantera om gamla druvor och kunskapen om traditionell vinmakning har återkommit. PÅ många platser har det börjat produceras viner som speglar sitt ursprung och områdets historia.

Några av de rumänska vinerierna som gått i bräschen för detta är Avinci, Nachbil, Prince Stirbey och Terra Romana som skapades av Guy Tyrel de Poix.

guy de poix

Det som är gemensamt för dessa och liknande vinerier är att de är relativt små. De flesta av dem startade upp sin verksamhet under 1990-talet eller under 2000-talets första år och de fokuserar främst på inhemska druvor, dock inte uteslutande.

murfatlar

murfatlarPrecis som i alla andra länder finns det några stora producenter som dominerar marknaden. De fem största rumänska vinproducenterna heter Murfatlar, Jidvei, Cotnari, Vincon och Tohani. Tillsammans producerar de omkring 70% av de rumänska vinerna. Att verksamheten är stor behöver dock inte betyda att man inte gör bra vin.

Jag har bland annat provat ett par viner från Murfatlar, bland dem Trei Hectare Chardonnay. Det är ett trevligt vin med klassisk chardonnaysmak men kanske inte så mycket Rumänien. Ett annat vin från samma producent är det fortifierade vinet Lacrima lui Ovidiu 12 som är riktigt trevligt och står ut som något eget.

Magnus Reuterdahl

Fakta om Rumänien från APEV Romania

Det finns många spännande inhemska druvor i Rumänien. Mest känd är sannolikt druvan welschriealing. Om den verkligen är rumänsk är osäkert, men landet har pekats ut som en möjlig ursprungsplats för druvan. Andra inhemska gröna druvor är fetasca grasa, fetasca regală och tamaîoasa samt de blåa druvorna babeasca och fetasca neagra.

APEV Romania rapporterade 2015 att det fanns lite drygt 180 000 hektar med vingårdar i Rumänien år 2014. Mest vin produceras i vinområdena Moldovia, Muntenia, Oltenia och Dobrogea.

I Sverige hittar man viner från Rumänien genom importörer som Levi import, Samott Konsult, Auld Rare Whisky Sweden och Altia Sweden AB .

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer