Svenska flaggan
Rosa viner
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rosa viner från öst till väst

Rosa viner från öst till väst. Lätt pressade blå druvor skapar ett rosa skimmer i glaset. Vissa ser rosévinet som ett vårtecken andra njuter av det året runt. Oavsett vilket finns det mer rosévin att hitta under sommarhalvåret än på vintern och jag har letat upp några pärlor att hålla ögonen öppna efter. Idag tipsar vi om roséviner från olika håll i Europa som kan ge guldkant på din sommar.

Är rosésäsongen här eller inte? Det är inte helt lätt att svara på. I år känns det som att sommaren är lite blyg, den kommer, knackar på och försvinner bort och ersätts av nordan och regn. Jag ger mig dock inte, i sol liksom i ur och skur njuter jag rosa droppar. Oavsett vilket är det bra att vara förberedd.

När sommaren slår till och solen lyser med kraft och styrka, det är då du vill ha några riktigt bra roséviner på kylning. Viner som är klara att avnjutas och serveras. Många av de mest spännande vinerna på bolaget gömmer sig i beställningssortimentet eller står bara på utvalda bolag släppta i så kallade små lanseringar. Men några letar sig också in bolagshyllorna så att fler kan njuta av dem. Idag tipsar jag om några av mina roséfavoriter inför sommaren, för oavsett vad termometern säger så är sommaren här.

Rosa viner från öst till väst

Låt oss börja österut i Grekland med ett rosévin som har såväl elegans som komplexitet, för att sedan röra oss mot väst.

Bild från DinvinguidePeplo Rosé High Elevation 2019, Peloponnesos, Grekland, 220:-, Nr 70720, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet görs på tre druvor: agiorghitiko, mavrofilero och syrah. Den första lagras på i acaciafat, den andra i amforaägg med skalkontakt i fyra månader och den sista i ståltank på sin jästfällning. Tillsammans ger dessa olika lagringsmetoder ett vin med textur, struktur och förhållandevis mycket smak. I smaken finns jordgubbar, vit periska, melon och en hint av såväl apelsin som citron. Fruktigheten ackompanjeras av en blommig örtighet och i avslutet en liten ton av grapebeska, stensälta och kryddighet.

Detta är ett av mina roséfavoriter vid grillen denna sommar, gärna till grillad kyckling, grillat fläsk eller fisk.

Rosévin ÖsterrikePittnauer Rosé 2020, Burgenland, Österrike, 149:-, Nr 76829, Systembolaget beställningssortimentet

Pittnauer rosé är gjort på en trikolor av österrikiska druvor: blaufränkisch, zweigelt och st. laurent och mycket av det bästa och mest spännande på roséfronten kommer just nu från Österrike och Tyskland. Vinet har en härliga syra och massor av fräschör, det är ett läskande vin med smak av lime, blodapelsin, röda vinbär, rabarber och hallon. Det finns också en fin örtighet som drar åt citronmeliss och vita blommor. Elegant och fräscht!

Detta är ett av mina favoriter för sommaren när jag bara vill vara lat och njuta av sommarens värme och ett glas riktigt gott rosévin.

Från Burgenland tar jag mig vidare till Franrike och Languedoc av Domaine de Nizas.

Bild från DinvinguideLe Clos Rouge 2020, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 125:-, Nr 51519, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet är gjort på en klassisk roséblend: syrah, grenache och mourvèdre i den centrala delen av Languedoc. Vinet är smakrikt och har en lätt fyllighet och mjuka tanniner. I smaken finns jordgubbar, röda körsbär, röda vinbär och en hint av blodapelsin. Det är örtigt med inslag av garrigue och en lätt kryddighet. Vinet har bra längd och lätt blommig avslutning. Smakrikt och riktigt gott med viss komplexitet.
Det smakrika och kryddiga i vinet gör att det passar till många olika maträtter, t ex till en sommarbuffée. Mycket gott!
Från södra Frankrike vänder jag blicken mot Spanien och Rioja.

Bild från DinvinguideMuga Rosado 2020, Rioja, Spanien, 119:-, Nr 92242, Systembolaget

När det kommer till rosé har Spanien hamnat lite i skuggan av andra länder, det finns dock lysande undantag som detta rosévin från Bodegas Muga gjort på druvorna garnacha, viura och tempranillo. Detta är ett riktigt härligt rosé i en klassisk stil med smak av smultron, hallon, rabarber, röda vinbär och citrusfrukter. Vinet har en härlig syra och en ekfatsstruktur med en lätt ekfatssmak som drar åt mandel. Eftersmaken är lång och bär med sig toner av färska örter och blommor.
Muga är en riktigt bra producent och deras roséviner ger mig alltid ett leende på läpparna. Man vill ha en lite klunk till och är perfekt till tapas av alla de slag.
Rosa vinerJag avslutar till sist med ett vin som kommer från en av de västligaste punkterna av Europa, undantaget några ögrupper. Ni som följer mig vet att jag har en förkärlek för Portugal och detta är ett riktigt bra rosévin från området Lisboa av producenten AdegaMãe.

Pinta Negra Rosé 2019, Lisboa, Portugal, 79:-, Nr 4667, Systembolaget

Vinet är gjort på druvorna aragonez  (mer känd som tempranillo) och castelão. Vingården ligger lite norr om Lissabon, utmed kusten och detta är ett vin där du kan känna havets influens. Det har en riktigt bra syra och massor av fräschör. I smken finns toner av röda vinbär, hallon, blodapelsin och lime kantat av örter och havssälta. Vinet har en fin struktur, bra längd och passar som handen i handsken under varma dagar till skaldjur, fisk eller sallader.

Med det höjer jag glaset och hälsar sommaren välkommen!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Rosa viner från öst till väst

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer