Svenska flaggan
grillspett
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rödtjut till vårens grillmiddagar

Trots att vi bara är i början av mars råder det aprilväder utanför knuten. Ena dagen är det strålande sol och 15 grader varmt, nästa är det snö och isande vind. Kylan kan jag vara utan men de där varma dagarna får mig att längta efter att tända på grillen. Tänk att få stå i vårsolen och känna dofterna och smaken av grillat kött, fisk eller vårens grönsaker. Detta får mig att kontrollera att grillen är ok, att alla tillbehör finns hemma och att vinkällaren är välfylld. Allt detta så att jag är väl förbered för vårens första grillmiddagar.

Våren har inte kommit än, men vissa dagar kan man luras att tro att den redan är här. Just de dagarna när solens strålar värmer som bäst låter jag gärna mitt sinne luras långt bort trots att det inte är den 1:a april. Det går ju att luras ändå, du kommer väl ihåg ramsor som mars, mars måne, jag kan lura dig till Skåne. Det är sådana dagar som jag vill plocka fram min grill, brassa på, njuta av värmen och göra grillmiddagar!

Grillvin grillmiddagar

Grillvin

Då vädret är som det är så gäller det att vara förberedd när tillfället ges, att se till att allt är i ordning när för den där perfekta vårdagen. För mig betyder det att tillse att grillen är rengjord, kolet är inköpt och källaren är välfylld med bra grillviner. Vis av erfarenhet från tidigare år inventerade jag min vinkällare häromdagen, det var hög tid att fylla på den med just grillviner. Jag vet att det egentligen inte finns något som heter grillviner och jag vet att många grillar året om. Vi har alla olika möjligheter. Ett grillvin, för mig, är ett vin som passar till det jag brukar grilla, dvs nötkött, företrädesvis entrecôte.

kött grillmiddagar

Till min entrecote gillar jag röda viner som är smakrika, gärna med lite djupare och mörkare ton. När jag grillar så gillar jag rena smaker i både vinet och i maten. Om köttet är tillräckligt bra så räcker det att krydda det med svartpeppar och salt samt möjligen någon ört som rosmarin. Har du dessutom ett riktigt bra rödpang till så behövs det inte så mycket mer. Middagen är i princip redan färdigkomponerad, sedan kan det vara gott med lite grillade rotfrukter eller svamp till.

Viner för våren grillmiddagar

Årets första bärkasse med grillviner innehåller några lite billigare viner som är perfekta för vardagen och några som är lite dyrare till helgerna och festligare tillfällen. Det har dock det gemensamt att det är viner som passar utmärkt varma vårdagar när solen ligger på och grillsuget kommer. De kan också värma om det kommer en kall nordanvind medan du står där och grillar. Det första vinet jag plockade från hyllan är en klassiker. Gran Coronas har funnits på bolaget sedan mitten av 1990-talet och personligen tycker jag att det blivit bättre och bättre över åren. De andra är gott och blandat från nya och gamla världen.

Grillviner Spanskt rött vin

Torres Gran Coronas 2016 cabernet sauvignon, Katalonien, Spanien, 109:-, Nr 12697, Spanien, Systembolaget

En druva som jag gillar med grillat kött är cabernet sauvignon, i detta vin finns också lite tempranillo. Detta är två druvor som fungerar bra tillsammans. I detta vin ger det smak av mörka körsbär och svartavinbär och aromatiska örter. Dessa kantas av smaker av rostade ekfat som kaffe och choklad samt kryddor. Avslutet är långt och där finns en liten kakaobitterhet som bryter av. Detta är ett balanserat gott vin som passar utmärkt vid grillen och till det grillade köttet.

Rött vin Austrailen

Logan Weemala Shiraz Logan Wines 2019, New South Wales, Australia, 119:-, Nr 2522, Systembolaget

En annan druva som är riktigt gott till grillat kött är shiraz (druvan heter dock syrah i större delen av världen). Detta vin kommer från Australien och har härlig ung smak av färska björnbär, blåbär, hallon och lila plommon. Frukten kantas av en lätt blommighet och färska örter samt toner av snyggt integrerade ekfat som ger lite kaffe och kakaotoner. Eftersmaken är lång och fräsch.

Grillviner Franskt rött vin

Saint Joseph Préface 2019 , Rhone, Frankrike, 299:-, Nr 93998, Systembolaget

Syrah straight outta Rhonedalen i Frankrike (dvs samma druva som i Australien kallas shiraz). Detta vin har en rik frukt, en fin syra, ett ungdomligt anslag och snygg struktur. I smaken finns blåbär, björnbär, skogshallon och mörka plommon som kantas av blommiga örter, en lätt lakritston och i avslutet en fin pepprighet. Smakrik, elegant och som gjord för vårens grillmiddagar.

Pinot noir

Marimar Estate 2017 pinot noir, Sonoma, Kalifornien, USA, 399:-, Nr 74480, Systembolaget

Pinot noir kan ibland kännas lite för lätt för grillat kött. Just denna kommer från Kalifornien och det är en pinot som har såväl kraft som elegans och fräschör. I smaken finns mörka körsbär, björnbär, solmogna jordgubbar samt en hint av blodapelsin. Frukten kantas av snyggt integrerad ekfatstoner, mjuka tanniner och i eftersmaken finns blommiga örter och lätt kryddighet. Charmigt, läckert och elegant.

Fyra viner som passar utmärkt till vårens grillmiddagar. De passar inte bara till kött utan också till grillad svamp, rotfrukter och fågel med mera.

Magnus Reuterdahl

Rödtjut till vårens grillmiddagar

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer