Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Röda viner från Etna - DinVinguide Röda viner från Etna
Skriven av Magnus Reuterdahl

Röda viner från Etna

Vintern har kommit! Njuter du liksom jag av att Sverige ligger under ett vitt täcke av snö? Det gör att dagarna känns lite ljusare och längre. Vinterlandskapet får det också att se kallare ut, vilket får mig att vilja kura upp mig i soffan med glas gott rött vin som minner om sommaren och värmen. Perfekta viner för detta är viner från Etna.

Jag har haft en kärleksaffär med Etna och dess viner ända sedan jag besökte Sicilien för första gången. Det har gjort att jag återvänt flera gånger och att jag drömmer om nästa resa dit. Varje gång upptäcker jag något nytt och varje gång blir jag nyförälskad.

från Etna

Etna är en kombination mellan det det prunkande gröna och det döda. Högst uppe på toppen är det som att besöka ett månlandskap. Nedanför kanten vaknar allt till liv och vingårdar sträcker sig ut över dess norra, östra och södra sida.

Etna skiljer sig från andra vulkaniska områden då det är en aktiv vulkan. De flesta andra vingårdar i med vulkanisk jordmån ligger på sedan länge utdöda vulkaner. Just det att Etna ständigt får större eller mindre utbrott påverkar och förändrar kontinuerligt jordmånen. Påverkan är oftast positivt, då de tillför något till vingårdarna, ibland är de dock helt förödande och hela vingårdar blir förstörda.

Dessa ständiga förändringarna gör att vinmakarna på Etna aldrig kan vila på gamla lagrar, de måste hela tiden vara i nära kontakt med sina vingårdar och känna och reagera på förändringarna.

Vulkanisk energi från Etna

Vinets historia på Etna är både gammal och ny. Det har odlats vin här sedan antiken, men dagens viner är i mångt och mycket en produkt av 1980 och 90-talen. En av förgrundsfigurerna är familjen Benanti. De kan sägas vara det första moderna vineriet på vulkanen. När de började arbeta med vin i mitten av 1980-talet så fanns det fyra kommersiella vinmakare som gjorde sina egna viner. Idag finns det mer än 130 stycken.

Med det moderna på Etna avser jag inte i första hand tekniska innovationer eller industriell produktion. Det speglar till stor del istället en återgång till traditionellt hantverk och vilja att skapa egna viner istället för att sälja druvor eller bulkvin.

Vingårdarna på Etna är planterade från cirka 400 meter upp till 1100 meter över havet och många är planterade med mycket gamla vinstockar.

Sicilien

Etnas druvor

På Etna odlas främst fyra druvor. Två gröna druvor, carricante och cataratto och två blå druvor, nerello mascarlese och nerello cappuccio. Då jag för tillfället gärna dricker röda viner så har jag valt att fokusera på dessa, så kallade Etna rosso.

Druvan nerello mascarlese jämförs ofta med pinot noir eller nebbiolo i stilen. Nerello cappuccio är istället lite kraftigare, jordigare men också mjukare och rundare i smaken och ligger lite närmare gamay i tonen. Jag föredrar ofta viner gjorda på en blend av båda druvorna framför viner gjorda på respektive druva.

I vinerna från Etna finns vanligen härlig energi, massor av elegans och en lite rustik ton som påminner om den otyglade energin hos vulkanen. Där finns också en fräschör som till del bygger på en härlig sälta som minner av såväl havet som berget. Just energin i vinerna har en förmåga att fortplanta sig från flaskan till glaset ned i strupen och ut i hela kroppen.

Röda viner från Etna

Det finns många olika stilar på viner från vulkanen. Benantis kan sägas vara arketypen. Frank Cornelissens och Salvio Foti siktar mot att skapa viner som är sanna mot terrioren och  vad som kan kallas naturviner. En producent som Pietradolce representerar personliga viner och de små familjevinerinerna. Producenter som Gaja, Planeta och Donnafugata är kända för viner från andra områden och har kommit till Etna under de sista tjugo åren. De senare har medfört andra, delvis nya idéer om vinmakning till berget. Tillsammans skapar de Etna DOC med en helt fantastisk mångfald.

Jag har provat några viner som är en riktigt bra början om du också söker en ny förälskelse, ett område att njuta och fascineras av. Ett område att besöka när vi kan börja resa igen.

från Etna

 

Benanti Etna Rosso 2017, Etna, Sicilien, Italien, 169:-, Nr 95445, Systembolaget

Benanti Etna Rosso. För mig är detta Etna rosso, det är så här det ska smaka. Här finns en fin bärig ton med inslag av körsbär, tranbär, rosor och torkade örter. Det är elegant men har en lätt rustik känsla som ger personlighet. Tanninerna har bra grepp och vinet fin struktur. Eftersmaken är lång med toner av tjärpastiller, fänkål och vilda örter som drar ut i en fräschör med markerad sälta.

Ett riktigt bra vin som är gott att dricka för sig och passar utmärkt till en caponata, till kyckling, griskött eller grillad fisk.

från Etna

Pietradolce 1, blandlåda (3 flaskor), Etna, Sicilien, Italien, 1026:-, Nr 76403, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är en låda med tre riktigt bra viner i lite olika stil och med olika ålder från en av mina favoritproducenter, Pietradolce. Etna Rosso 2018, Archineri Etna Rosso 2017 och Rampante Etna Rosso 2015. Du kan också beställa vinerna var och en för sig, men här får du en box med blandade pärlor.

Det lite ”enklare” Etna rosso från 2018 är charmigt och ungt i en frisk stil med fin fruktighet, bra struktur, tydliga tanniner och en härlig energi. Archneri har lite mer djup, är lite tätare och har mer komplexitet. Här finns dock också massor av fräschör. Rampante har fått ytterligare djup och lite mer mogna toner även om det är fräschören som sticker ut. Vinet har en härlig frukt och riktigt fin längd. Detta är ett vin att kontemplera över, njuta av och drömma sig bort med. 

En minisemester för smaklökarna i en papplåda. Njutningsmedel!

från Etna

Gaja Idda Etna Rosso 2018, Etna, Siclien, Italien, 379:-, Nr 86576, Systembolaget beställningssortimentet

Alla som älskar Piemonte känner till Gaja. Detta vin är den första frukten av ett samarbete med utmärkta Etna producenten Azienda Agricola Graci.

De har tillsammans producerat ett riktigt snyggt vin som definitivt smakar Etna men också har spår av Piemonte. Frukten är ren och snygg, strukturen utmärkt med precisa tanniner, en fin kryddighet och härlig fräschör. Det är elegant och komplext, men är nästan lite för snyggt och rent för att vara Etna. Detta kan ha att göra med att det fortfarande är riktigt ungt eller att detta är första årgången. Idda är dock ett vinprojekt som ska bli kul att följa.

Det är ett vin gjort för finsmakare, det är gastronomiskt och det är riktigt gott.

När du smakat dessa finns det ett drygt 100-tal producenter till att leta upp. När det gäller Frank Cornelissen rekommenderas till exempel Susucaru Rosato, 2019, Etna, Sicilien, 249:-, Nr 94002, Systembolaget beställningssortimentet. Det var dock ett tag sedan jag provade vinet men det är en rosé som snarast brukar må bra av lagring, så det borde vara riktigt bra.

Magnus Reuterdahl

 

Vill du läsa mer om Etna och fördjupa dig så rekommenderas böckerna the New wines of Etna av Benjamin North Spencer och Volcanic Wines: salt, grit and power av John Szabo.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer