Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vinöppnare
Skriven av Magnus Reuterdahl

Röda klassiker: Bordeaux

Från störst till lite bortglömd? Bordeaux har ett starkt varumärke såtillvida att många känner till det, det är dock inte lika många som dricker det, längre. Vill man förstå vinets historia är dock Bordeaux en nödvändighet och det finns många bra viner från området.

Hösten har kommit och rödvinstiderna är här. Jag ”städade ur” min vinkällare för ett tag sedan. Inte för att slänga bort damiga pavor utan för att få lite ordning bland flaskorna och för att se vad som behövde fyllas på. Efter en stund insåg jag hur lite viner från Bordeaux jag hade liggande. När jag började bli intresserad av vin och framförallt lite bättre viner var det oftast Bordeaux som gällde på bolagets hyllor.

Idag upplever jag att det är betydligt glesare av Bordeauxviner på de franska hyllorna och de där riktigt bra slotten lyser i regel med sin frånvaro. Utan att ha några empiriska bevis har jag en känsla av att detta beror på att många kopplar ihop Bordeaux med dyra viner. Smaken har dock förändrats och idag köper de flesta dyra viner från andra regioner istället, främst från Valpolicella i Italien.

Jag tappade intresset för Bordeaux under slutet av 1990-talet då vinerna tappade mycket av sin elegans och komplexitet och istället tenderade att bli överextraherade, tunga och lite klumpiga. Under samma period gick också priserna upp en hel del. Via mina vinvänner vet jag att jag inte var ensam om att att hitta nya favoriter under denna period och det har tagit tid innan vi har börjat att hitta tillbaka.

Jag besökte två av mina lokala bolag, ett i Stockholm och ett i Linköping för att se vad som faktiskt står i hyllorna när det kommer till Bordeaux. I den ena butiken hittade jag 20 flaskor vilket är ok och i den andra bara sex stycken. På bolaget med flest viner kostade de mellan 90 och 599:-, i den andra butiken kostade de mellan 90 och 299 kronor. Totalt finns det dock bara en handfull i de bägge butikerna som jag faktiskt tycker är särskilt kul, två av dessa hittar du nedan.

På senare år har jag börjat hitta tillbaka till en del gamla favoriter från Bordeaux. Vinerna känns återigen fräschare och elegantare än vad de gjorde under en period. Ett problem är dock att det är svårt att hitta bra och intressanta viner från Bordeaux i Sverige. I första hand finns de i vinkällarbutikerna, i beställningssortimentet och hos Winefinder.se

Bordeaux är klassiska viner med en historia. Även om de inte är din favorit är de en viktig pusselbit om du vill förstå hur vinvärlden blivit vad den är idag. Många av världens mest populära druvor kommer från Bordeaux eller har blivit kända genom Bordeaux. Mycket av vinutvecklingen stammar också från Bordeaux, även om det är andra områden som leder utvecklingen idag. Det är också ett område som kan ge goda exempel på terrior. Här kan man tydligt känna skillnad på hur de olika områdena ger vinerna karaktär och hur olika typer av år påverkar dem. Bordeaux må kännas lite gammaldags men det finns många pärlor för den som vill göra en djupdykning.

Jag har plockat ut några bra bordeauxviner som finns på bolaget eller i beställningssortimentet. Letar du specifika slott är en rekommendation att jämföra med Winefinder.se som ofta har ett bredare utbud, fler årgångar och ibland också bättre priser.

Rött vin Bordeuax

Château La Grave à Pomerol 2014, Pomerol, Bordeaux, Frankrike, 599:-, Nr 73445, Systembolaget

Vinet kommer från en 8 hektar stor vingård som är planterad med 85% merlot and 15% cabernet franc. Det är ett vin som jag ofta kommer tillbaka till då de lyckas med att göra bra viner oavsett de yttre förutsättningarna.

Just detta är ungt vin men ändå oväntat tillgängligt. Det har stor kropp med en intensiv mörkfrukt med inslag av mörka körsbär och plommon som kantas av röda skogsbär och vinbär. Silkiga tanniner och en snyggt integrerad ekfatston ger stommen. Vinet har ett långt avslut med örtiga toner som går mot svart te och en lakritston. Här finns en utmärkt balans och massor av elegans och komplexitet. Det är gott nu och kommer utvecklas bra åtminstone 10 år framåt.

Rött vin Bordeaux

Charmes de Kirwan 2011, Margaux, Bordeaux, Frankrike, 299:-, Nr 70265, Systembolaget, beställningssortimentet

Chateau Kirwans andra vin är ett riktigt bra vin som inte kostar skjortan. Vinet görs på en blend av cabernet sauvignon (45%), merlot (37%), cabernet franc (8%) och petit verdot (10%). Det här är  fruktigt med inslag av svarta vinbär, mogna körsbär och hallon. Frukten är inlindad i mjuka tanniner och får lite struktur från ekfaten. Avslutet är lite ekfatskryddigt med smak av vanilj, svartpeppar och grön paprika. En fördel med detta är att det är riktigt charmigt redan nu, det går utmärkt att lagra men jag har svårt att hålla fingrar borta.

vit Bordeaux vitt vin

Clarendelle Rouge 2015, Bordeaux, Frankrike, 159 kr, Nr 3147, Systembolaget

Det är svårt att hitta bra billig Bordeaux, detta är dock ett sådant gjort på en blend av merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc.

Det är också ett riktigt bra vardagsvin som kommer från det betydligt mer kända vinhuset Haut-Brion. Druvorna kommer därifrån samt från vingårdarna vid La Mission Haut-Brion och Château Quintus i Saint Emilion.  Det här är ett riktigt bra rödtjut som passar till köttbullarna, steken, lammet eller höstgrytan. Rakt, enkelt och bra!

Passa på att njut av bra klassiska röda viner under hösten.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer