Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Röd Piemonte mix - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Röd Piemonte mix

Gillar du smågodis? Det gör jag med, men nuförtiden blir det sällan röda bilar, kolor, hårda bollar, sega gubbar, salta rävar eller vad de nu heter. Jag väljer istället flaskor, med vin gjort på druvor som dolcetto, barbera och nebbiolo.

När något är bra behövs det inget bling. Bra Piemonte behöver inga krusiduller oavsett druva. Det är ärliga, rena fräscha viner som kan vara enkla och raka, eleganta eller komplexa men som alltid säger Piemonte.Monferrato DOC (800x519)

I ett område med massor av DOCG och DOC områden är det dock svårt att tala om ett Piemonte. Trots den stora variationen finns det dock en röd tråd som ändå säger just Piemonte när man smakar dem.

Under de senaste veckorna har jag provat ett antal av de viner från Piemonte som finns tillgängliga via bolaget. Många kände jag till, andra var nya för mig. Här kommer en blandning av riktigt trevliga viner från beställningssortimentet som har har satt sig i minnet efter provningarna. Riktigt bra vinupplevelser från Piemonte som kan lysa upp såväl vardag som fest.

Låt oss börja med en riktigt bra nebbiolo från Langhe, ett vin med en härlig syra kombinerat med ung röd frukt och fina tanniner. Det är ett sådant där vin som alltid är bra att ha hemma då det gifter sig till allt från fisk till kött.

Piemonte

Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo 2013, 200:-, Nr 71691, Systembolaget beställningssortimentet

Vinet har en härlig frukt med tydlig smak av körsbär, grantäpplen och skogbär kantat av smak av rosor och viol. Syran står genom hela vinet och ger det elegans. I avslutet finns färska örter och en snygg kärnbeska. Smakrikt men elegant.

Just syran i vinet gör att det fungerar till många stilar av mat, det ger också vinet elegans medan den härliga frukten gör att det fungerar utmärkt som sällskapsvin. Korka upp och njut.

Piemonte

Cigliuti Dolcetto d’Alba i 2015, Piemonte, 130:-, Nr 74762, Systembolagets beställningssortimentet

Dolcetto är en underskattad druva. När den görs bra finns det en kombination av lekfullhet och stramhet. Detta är ett sådant vin. Det är fruktigt med massor av mörka bär och en fin kant med skalbeska. I vinet finns slånbär, björnbär och svarta söta körsbär samt en liten hint av viol i doften. I eftersmaken kommer smak av örter, torkade lagerblad fram tillsammans med och lite kalkiga stentoner. Härligt rent och fräscht, inga störande ekfat.

Precis som många andra viner gjorda på denna druva fungerar det utmärkt till pizza, men jag skulle istället dricka det till en grillad biff eller entrecôte, kryddad med endast lite salt och peppar. Ta fram det till vårens första grillning!

Från Alba har jag hittat en riktigt trevlig Barbera. Vinerna fån Alba är ofta lite rustika, smakrika och kraftiga. När de är bra kombineras detta med en fin fräschör som ger en lite rustik elegans, detta är ett sådant.

Piemonte

Malvirà San Michele Barbera d´Alba 2012, 179:-

Vinet kommer att lanseras via beställningssortimentet den 21 mars.

Det här är barbera i en stil som jag tycker om, fruktig men fräsch, lite syrligt frisk med smak av mörka bär som mörka körsbär, svarta vinbär, plommon och björnbär. Det har fin struktur med en liten örtig sötma. Det finns en lite dov ton i botten med en hint av jord och fint integrerade ekfatssmaker. Elegant och smakrikt.

Drick till lagrade ostar, grillat eller stekt kött, gärna fläskkött. Ska man dricka barbera ska det smaka som detta!

En barbera från Alba måste vägas upp med en från Asti. Området Asti är kanske mest kända för sina söta mousserande viner på druvan muscat, Moscato d’Asti. När det kommer till barbera upplever jag att de ofta är lite elegantare och lättare än de från Alba.

Piemonte

Alfiero Boffa Barbera d’Asti Muntrivé 2011, 200:-, Nr 74006, Systembolaget beställningssortimentet

En härlig barbera med såväl elegans som fräschör. Härligt fruktig, lite floral med tydliga toner av mogna körsbär, mörka och röda bär, cederträ och örter samt tobak. Lång härlig finsih med tydliga tanniner. Riktigt snyggt, utmärkt till grillen, till grytor eller pasta.

Något som borde fungera utmärkt till detta vin är fläskkotletter kryddade med salvia och ugnsstekt potatis.

Ett axplock av trevliga viner från Piemonte som finns på Systembolaget.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer