Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Resa i det "okända" Piemonte - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Resa i det ”okända” Piemonte

Piemonte är mycket mer än bara Barolo och Barbaresco. Magnus Reuterdahl och DinVinguide.se ska besöka områdena Colline Biellese, Colli Tortonesi, Monferrato Casalese, Monferrato Acquese, Monferrato Ovadese (Ovada) samt det inte helt okända området Gavi.

Barolo och Barbaraeco kallas ofta kungen och drottning av Piemonte, jag ska nu åka på besök i detta kungarike. Jag ska dock inte besöka Barolo eller Barbaresco utan några av de lite mer okända områdena i Piemonte som Colline Biellese, Colli Tortonesi, Monferrato Casalese, Acquese och Ovadese samt det inte helt okända området Gavi.

BeroniaMin kollega Anders Levander besökte i dagarna Nebbiolo prima (10- 15 maj) i Piemonte. Där fick han smaka grädden på moset i form av barolo- och barbarescoviner. Jag är säker på att ni kommer få läsa om detta snart.

 

Piemonte är för många liktydigt med röda viner från Barolo och Barbaresco eller enklare viner på dolcetto, men Piemonte är större än så och det finns betydligt fler druvor än nebbiolo, barbera och dolcetto. I Piemonte är ungefär 35% av allt vin som produceras vitt. De vanligaste gröna druvorna är moscato, cortese och arneis. De mer kända områdena för vita viner är Asti där man bland annat gör det mousserande vinet Moscato d’Asti och området Gavi i södra Piemonte.

Colline Biellese och Colli Tortonesi

Colline Biellese i Biella har tre DOC områden: Lessona, Bramaterra och Coste della Sesia. Vanliga druvor för röda viner är nebbiolo, ofta under namnet spanna, bondarda och vespolina och för vita viner druvan erbaluce.

Lessona är en av Piemontes minsta DOC-områden, skapat 1976.  Vanlig druvor är bondarda och vespolina tillsammans med nebbiolo.

Bramaterra ligger precis vid alpernas fot och gör viner på nebbiolo, croatina, uva rara och vespolina. Under DOC-reglerna (1979) ska vinerna innehålla minst 50% nebbiolo och får vinerna innehålla upp till 30 % crotina och upp till 20 % av uva rara och/eller vespolina. Vinerna påverkas av det förhållandevis kalla klimatet och är lättare och friskare än många andra från Piemonte.

Coste della Sesia DOC (1996) omfattar såväl röda, vita som roséviner. Området ligger direkt öster om Biella och täcker delvis Lessona och Brameterra samt Gattinara men tillåter vinmakarna en större frihet än inom dessa DOCs. Den största skillnaden är att man inte behöver använda sig av nebbiolo även om man ofta gör så. Den vanligaste druvkombinationen i röda och rosé viner är nebbiolo, bonarda, vespolina, croatina och barbera. För vita viner används mestadels erbaluce.

Colli Tortonesi DOC (1973) ligger ungefär mittemellan städerna Genoa och Milano, från kullarna kring Tortona i norväst till Lombardiet i öster. Man fick sin DOC status precis innan det mer kända Gavi fick sin. Den kanske mest spännande druvan här är timorasso (grön druva) men man gör också bra viner på barbera och croatina. Utöver dessa odlar man också cortese, moscato bianco, favorita och dolcetto. På dolcetto görs bland annat ett vin i ung stil som kallas novello och på cortese gör man frizzante och mousserande viner.

Monferrato Casalese, Acquese och Ovadese

Monferrato ligger i hjärtat av Piemonte och är ett stort område, det är mer än 4 gånger större än Langhe. Den del som vi kommer besöka tillhör provinsen Alessandria och underregionerna Casalese, Acquese och Ovadese. De mest planterade druvorna är barbera och moscato men man odlar också freisa, grignolino, ruché, malvasia, cortese, croatina, brachetto, dolcetto, albarossa gamba di pernice och uvalino samt internationella druvor som chardonnay, merlot och cabernet sauvignon med flera.

Monferrat DOC skapades 1994 och vinerna säljs ofta som Monferrato rosso eller bianco. För viner gjorda på barbera (minst 85%) finns dessutom Barbera del Monferrato DOC (1970) och Barbera del Monferrato Superiore DOCG (2008).

Monferrato Casalese ligger norr om Asti intill floden Po. De viktigaste druvorna här är barbera, grignolino och malvasia. Det finns också en DOC för druvan gringolo: Grignolino del Monferrato Casalese (1973).

Monferrato Acquese ligger kring staden Acqui Terme känt för sina spa-anläggningar från romersk tid. Detta är ett område där många fortfarande säljer till eller är delägare i kooperativ. De viktigaste druvorna är barbera, albarossa, dolcetto och brachetto men man odlar också moscato (muscat). Att muscat är viktigt är kanske inte så konstigt när man betänker att direkt väster om Acqui ligger Moscato d´Asti DOCGs östra gräns.

Monferrato Ovadese (Ovada) ligger vid berget Ovada och floden Orba i den södra delen av provinsen Alessandria och producerar främst dolcetto. Vinerna klassificeras som Dolcetto di Ovada DOC (1972) och Dolcetto di Ovada Superiore DOCG (2008), kan också skrivas som Ovada DOCG. Dolcetto kallades förr lokalt för Uva di Ovada. Vid sidan av dolcetto-vinerna odlas också en del gröna druvor. Jag provade en del viner och träffade några vinmakare (Tomaso Armento, Fabio Contini och Franco Gaggino, se bilden nedan) från Ovada för ett par år sedan och var imponerad, det ska bli kul att se om intrycket består, läs mer här.

Gavi

Gavi eller Cortese di Gavi är en DOCG (1998) i den södra delen av Piemonte kring staden Gavi. Detta område är mer känt än de ovan och jag har provat en hel del vin här ifrån. Här är vi närmare Ligurien när det kommer till såväl gastronomi som vinmakning. Här görs vita viner på druvan cortese. Viner klassificerade som Gavi di Gavi betyder att druvorna är odlade inom de vingårdar som ligger inom stadsområdet för staden Gavi.

Några av druvorna ovan har du säkert inte hört talas om eller smakat, vissa är helt nya för mig också och det finns ännu fler än så att upptäcka. Jag ser fram emot att få se och lära känna dessa druvor och områden mer ingående. På onsdag eller torsdag kommer en kort rapport från resan!

Salute!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer