Svenska flaggan
Rapport från en delad region - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Rapport från en delad region

I samma region, med en fot på var sida gränsen, i två olika länder – var är jag? Fler ledtrådar är druvorna malvasia, ribolla gialla, friulano eller jatok och picolit. Jordmånen heter ponca och området är uppkallat efter sitt kulliga landskap på två olika språk.

 Brda (600x398)

Jag är i det området som en gång gick under namnet Collio men idag är uppdelat i Collio eller Collio Goriziano och Goriska Brda. Bägge namnen betyder just kulle eller kullar. På den Italienska sidan av gränsen är jag i Friuli-Venezia Giulia och i Slovenien är i Goriska Brda. Två områden med ungefär samma geologiska förutsättningar och samma druvor och rakt igenom går en gräns skapad 1947.

Just nu är det här jag befinner mig, mitt i ett område som utgjorde frontlinjen under såväl första som andra världskriget. Ett område som påverkats av flera istider, av romarriket, som behärskats av Österrike, av Italien, av Jugoslavien och som idag är en del av Italien och Slovenien. En terrior som definitivt påverkats lika mycket av människans sämsta sidor som dess bästa. Ännu hittar man granater och andra spår i vingårdarna. Ännu påverkas man av gränser som ritats utifrån politiska förutsättningar snarare än mänskliga.

Brda omfattar cirka 2000 hektar vingårdar och här finns ett 100-tal producenter och omkring 400 odlare som säljer sina druvor eller gör vin för eget bruk. I Collio finns det omkring 1400 hektar med vingårdar och omkring 300 vinodlare varav ett drygt 100-tal buteljerar själva. Vingårdarna är med andra ord inte särskilt stora, medelstorleken i Collio är omkring 4 ha och ungefär densamma i Brda.

Arbetet i vingårdarna har börjat och stockarna börjat knoppa
Arbetet i vingårdarna har börjat och stockarna börjat knoppa

Trots detta finns här vingårdar, de flesta små familjevingårdar på något eller några hektar, små jordbruk, här växlar vingårdarna med olivträd, körsbärsträd, små jordbrukstäppor. Det traditionella styr men det bubblar också av innovation. Sällan kan man få så många smaker ur en och samma druva men ändå känna samhörigheten. Personligen är fruliano och ribolla gialla mina nya favoriter oavsett om det görs i modern stil, i amfora eller traditionell stil. Man gör också många röda viner som är bra och helt fantastiska söta viner på druvan picolit.

Körsbärsblomma
Körsbärsblomma

Detta är också ett område där man kan finna ett himmelrike om man gillar orangea viner. Det finns många som dem, bland de mer kända är Jasko Gravner och Radikon. Men det finns många andra i såväl Collio som Brda. Idag besökte jag Radikon och vi har besökt många andra vingårdar och provat en stor mängd viner. Jag kommer att återkomma till dessa och områdena i ett par kommande artiklar. Just nu är det dags att knoppa in.

Jag har också besökt Friuli Isonzo och Colli Orientali samt kommer besöka ytterligare ett par regioner.

Mvh

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus