Svenska flaggan
Punschskolan
Skriven av Magnus Reuterdahl

Punschskolan – Punschens historia

Punschskolan - Punschens historia. Punschen har varit vår vän från 1700-talets rykande punschbål till dagens kalla punschar. Den har gått från att vara vår nationaldryck till att nästan bli helt bortglömd men kanske är den på gång igen. Häng med och få en genomgång av dess historia och kanske därmed förstå dess framtid.

Jag gillar punsch. Mitt förhållande till den är kopplat till universitetens fester och sittningar. Där har den sin givna plats och sköljs ned till tonerna av muntra dryckessånger. Där blev det en kärlek vars låga fortfarande brinner varm. Hur är ditt förhållande till punschen?

Punschens storhetstid var från 1700-talets mitt till omkring 1920, då kunde den med fog kallas vår nationaldryck. Idag är den lite bortglömd och inte sällan undangömd längst bak i spritskåpet. Varje sak har dock sin tid och om vi väntar länge nog svänger ofta pendeln tillbaka. Jag har känslan och förhoppningen att detta är på gång med punschen.

I DinVinguide.se punschskola berättar vi om punschens historia och tipsar om såväl traditionell punsch som om punsch som utmanar.

...i Ostindien så har man, som jag vet, sitt friska rus var dag, och äggpunsch, kall och het...
Carl-Michael Bellman (1740-1795).

Vad är punsch?

Svensk punsch är en dryck som är baserad på destillatet arrak. Det finns också punsch på andra platser i världen, dessa är i regel baserade på rom.

Det finns många teorier var namnet punsch kommer ifrån. En vanlig teori är att det kommer från det indiska ordet för siffran 5, pancha på sanskrit och punj på hindustani. Fem syftar på att drycken görs på fem ingredienser: sprit, vatten, socker, citronsaft och te. Denna teori kommer från att punschen är gjord på arrak.

Det äldsta belägget för namnet punsch kommer dock från Västindien eller England och är från 1630-talet. Denna syftar till namnet punsch är baserad på handeln med rom. Här tänker man sig att namnet kommer från de fat som engelsmännen använde för att frakta rommen i, så kallade puncheons.

Vilken som är den mest korrekta eller om bägge kanske är det får vi sannolikt aldrig någon fullständig klarhet i. Bägge känns dock sannolika på sitt sätt.

Punschskolan

Den svenska punschen

Den svenska punschen är som sagt traditionellt baserad på arrak, idag använder en del också inslag av rom i den. Arraken är ett destillat gjort på sockermelass, ris och palmsav. Destillatet lagras därefter på ekfat. Under 1600- och 1700-talen var ön Java den största sockerproducenten och därifrån kom den mesta arraken. Till Sverige kom den framförallt via Holland och efter hand också på våra egna ostindienfarare.

Det är lite osäker exakt när den första arraken kom till Sverige, men den beskrivs i böcker på 1600-talet. Tidiga källor är till exempel Carl Tersmedens dagböcker. Många senare källor  brukar anger att den första leveransen ska ha kommit till Göteborg 1733 med ostindiefararen Fredericus Rex Sveciae.

Punschen blev snabbt uppskattad och en lång tradition med arrak och punsch påbörjades vilken fick den att bli något av en nationaldryck. Under det första århundradet dracks den uppvärmd, därefter började vi uppskatta den kall. Den varma punschen lever kvar i traditionen att dricka varm punsch till ärtsoppan.

Punschens uppgång (och fall)

Punschens uppgång börjar på 1730-talet eller kanske lite tidigare. Då drack vi den varm, därav traditionen att dricka den i småglas med ett öra. Punschen serverades vanligen i stora punschskålar. Under 1800-talet kommer punschens verkliga guldålder. Det som händer då är att vi börjar avnjuta del kall, ibland rent av iskall. Mannen bakom denna revolutionerande idé är Johan Edward Cederlund.

John Edward Cederlund var ute och reste i Europa på 1830-40-talet och kom hem med nya idéer. En av dessa var att kyla punschen, den andra var att buteljera den. Fram till 1840-talet var det vanligt att folk gjorde sin helt egna punsch. Då blandades den till i så kallade bålskålar.

Såväl den buteljerade punschen som lanserads 1845 som den kylda punschen gjorde snabbt succé. Det kan vi bland annat se i en till synes aldrig sinande ström av nya märken. Många hade namn som låg i tiden efter nymodigheter. Ett av de mest kända är Caloric, efter L.M. Ericssons nyuppfunna varmluftsmaskin. Andra har namn kopplade till telefoner, bilar, hissar med mera. En del fick också namn kopplade till händelser eller historiska personer såsom Vegapunsch och Bellmanpunsch.

Punschskolan
Fördjupa dig ytterligare i punschens historia. Punsch – Om seder och bruk (1973)

Punschens fall

Allt som går upp måste komma ned och någonstans kring skiftet 1800/1900 börjar punschens fall. Kanske var det konkurrensen av nya drycker som spelade in, kanske var det förändrade levnadsvanor eller så var det en del av tidens melodi. Vid denna tid blev nykterhetsrörelsen starkare och politiska idéer om alkoholförbud, motböcker, Bratt-monopol och systembolag kom på tapeten. Några av dem realiserades. I bakvatten av detta kom punschen att nästan försvinna under 1900-talet.

En stor del i denna kulturskymning sker i och med förstatligandet av tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga drycker under åren 1917–1919. Från att det funnits 100-tals varianter av punsch återstod snart bara fyra: Cederlunds, Grönstedt och Carlshamns Flaggpunsch. Utöver dessa fanns också en punsch riktad till restauranger.

Det fanns dock två grupper som höll punschen levande under den ökenvandring som punschen vandrade under 1900-talet. Den älskades och hyllades av militärer och studenter.

Nutidens och framtidens punsch

Det är svårt att sia om vad som kommer i framtiden, men sedan 1994 har de de fyra sorters punsch på som tidigare fanns på bolaget blivit omkring 25 stycken idag. Utöver dessa finns det sannolikt ytterligare några fler om vi börjar titta på vad som finns att tillgå på krogen. De visar på en förändring, en framtid för punschen.

Det kan tyckas att punschen alltid har varit traditionell, men ända sedan den kom in i vårt medvetande har den förändrats. Ibland med stora steg som när Cederlunds idéer slog rot, ibland med mindre steg. I dagens punschsorter finner vi olika blender av alkohol, t ex med inslag av rom. Vi kan också hitta sötare eller torrare punsch och det har kommit en riktig premiumpunsch, en ny Bellmanpunsch gjort i ett gammalt fat. Det ska finnas en punsch för alla och envar.

Carl Micahel Bellam skrev så här om punsch år 1759: ...tillagade en punsch av vilken hin håle, om han varit ovan, sannerligen blivit så vimmelkantig av att han inte hittat hem, på sex veckor.

Punscher att prova

Efter att läst allt detta bör din strupe nu vara torr och jag hoppas att du väter den med glas kall punsch. Personligen tycker jag om den sval, ca 10-12 grader men inte iskall då det tar bort punschens mer komplexa toner. Detta gäller särskilt Bellmanpunschen.

Norrtelje Brenneri ABBellmanpunsch 2016, Nr 89830, Systembolaget enstaka butiker och beställningssortimentet

Doften är fatad, fylld med arrak, torkade frukter och kryddighet samt en liten hetta. Ekenfatstonerna får mig att tänka på en  Vieux Marc de Champagne.

I smaken är den inledningsvis den torr men snart övergår torrheten i en vaniljton ackompanjerad av arrak, pomerans, torkade aprikoser och äpplen. I sötman finns såväl muskovado- och vaniljsocker och i eftersmaken en fin ekfatskryddighet. Punschen har en liten simmighet som bryts av ett litet stänk av alkoholhetta och ekfatsstruktur.

Dyr men mycket prisvärd. Detta är riktigt gott, det är sött och smakrikt men också elegant och komplext. Detta är en riktigt fin avec!

PunschCarlshamns flaggpunsch, Finland, Nr 58804, Systembolaget (500 ml)

En klassisk punsch. Doftmässigt nära en mild ljus rom, smakmässigt dock sötare. Flaggpunschen har en lite oljlig textur, en fin arraksskärpa och smak av apelsin, citronskal samt i bakgrunden en ton av banan och exotiska frukter. Här finns en fin eftersmak med en kryddighet som drar lite åt anis. Detta är en distinkt punsch med fin balans.

Flaggpunschen är riktigt trevlig, med en tydlig smak och fin längd. En klassiker.

Carlshamns flaggpunsch finns också att köpa i en mindre flaska, om 200 ml (82:-, Nr 588).

PunschTrosa Punsch, Sverige, Nr 552, Systembolaget (500ml)

Trosa punsch smakar som en klassik punsch fylld med flörtig sötma som går åt råsocker i smaken. Här finns en lätt oljighet men också en fräschör som kommer från arraken samt en lätt spritighet. I smaken finns romrussin, pomerans, torkade aprikoser och citrusfrukter. Trosa punschen har en fin balans och ligger kvar länge i gommen.

Detta är en riktigt fin punsch med bra balans, fin längd och en skön fräschör.

PunschCederlunds Caloric, Finland, Nr 593, Systembolaget

Döpt efter en varmluftsmaskin, idag i en petflaska, men med gammal klassisk etikett. Doften är lite spritig. Det är en förhållandevis torr punsch med en arrakston som går åt det lite skarpare. Min första tanke är punschpralin. I smaken finns en tydlig vaniljton samt underliggande tonern av citrusfrukter och citrusskal samt torkad frukt. Avslutet är långt och alkoholhettan bryter av sötma och ger punschen balans. 

En klassisk punsch som skulle tjäna på att säljas i en glasflaska. Pet-flaskan förtar intrycket lite även om innehållet inte alls är dumt. En punsch i en förhållandevis torr stil.

PunschFacile Punsch, Sverige, Nr 637, Systembolaget (700 ml)

Sist men inte minst kommer punschen som återstartade punschens återkomst år 1994, Facile. Denna är baserad på en blend av destillat, rom och arrak. Romen kommer från Jamaica och arraken från Java i Indonesien.

I doften finns en kombination av arrak och rom samt lite ekfatstoner. Smaken är söt, mogen, fylld med torkad frukt, romrussin och en fin fatkryddighet. Här finns också en lite djupare ton som drar åt bränt socker och rostade mandlar. Punschen har ett fint avslut med en liten eldighet som bryter av och ger fräschör.

En punsch med en härlig längd med viss komplexitet och tydlig arrakston.

Detta är fem punscher i olika stil, alla väl värda att avnjutas i bersån, på festen eller framför brasan. De två gamla trotjänarna produceras idag i Finland och nykomlingarna i Trosa respektive Norrtälje.

Testa en punsch istället för den gamla vanliga avecen. Bellmanpunschen står ut, men det är också betydligt dyrare än de övriga. Jag tycker den är värd det, den är riktigt bra!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Punschskolan – Punschens historia

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer