Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pulled pork och viner från Languedoc-Roussillon - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Pulled pork och viner från Languedoc-Roussillon

Pulled pork och viner från Languedoc-Roussillon. För några år sedan var pulled pork den hetaste maten på menyn. Idag är den kanske inte lika hipp, men det är fortfarande riktigt gott. Till detta har jag provat viner från Languedoc-Roussillon, också riktigt gott och de är väl värda att få lite uppmärksamhet.

För några år sedan skulle alla göra pulled pork. Många presenterade sina helt egna versioner av den i fyrfärgstryck, bloggar och på TV. Idag är rätten inte lika mycket på tapeten, den smakar dock lika gott idag som då. Utav den anledningen fortsätter jag att laga pulled pork och jag vet att många andra även gör det.
Pulled pork är en rätt som kommer från södra USA eller kankse centralamerika. I Mexcio kallas rätten för carnitas. Pulled pork görs vanligtvis på grishals eller fläskkarré som steks på låg värme under lång tid i ugn. Den serveras vanligen i bröd med en barbecuesås och coleslaw som en slider eller burgare alternativt i tacoskal eller i tortillas tillsammans med bönor och guacamole.

Så här gör jag min pulled pork

Mitt recept är inte unikt, men jag tycker att det blir riktigt gott. Första gången jag gjorde en pulled pork tog jag helt sonika ett recept som jag trodde på. Därefter har jag bearbetat det och låtit mig inspirerats av andra. Till sist har jag kommit fram till en version som jag gillar. Det är en mustig, het och smakrik variant av rätten, tänk dig en fläskets chiligryta.Draget fläsk
Jag gillar framför allt att äta den under den kallare och mörkare delen av året. Om jag äter den som som sliders, med tortillias eller taco är lite olika – till bägge varianter gör jag dock en barbecuesås som köttet steks i och som jag sedan låter det dragna fläsket kokas ihop med. Jag gör också en guacamole och eller en coleslaw att ha till (oftast båda).
Mitt recept på pulled pork hittar du här, på guacamole här samt ett riktigt bra recept på coleslaw som passar till pulled pork här.

Vintips till pulled pork

Vad dricker jag till pulled pork, rött, rosa eller vitt vin? Samtliga fungerar, men alla viner matchar inte. Oavsett färg på vinet så vill jag ha ett rent, fräscht och lite fruktdrivet vin, gärna med solmogna toner. I denna rätt använder jag också mycket aromatiska örter och då gillar jag också lite aromtiska toner i vinet som kan möta och gifta sig med dessa. Det finns sådana viner från många ställen i världen men idag har jag valt ut fyra viner från södra Frankrike, från IGP Pays d’Oc, Languedoc-Roussillon.

IGP Pays d’Oc, Languedoc-Roussillon

IGT Pays d’Oc sträcker över ett mer än 200 kilometer långt och några kilometer brett område utmed Medelhavskusten, mellan Pyrenéerna och Camargue. Det täcker i princip hela Languedoc-Roussillon och inom det produceras alla typer av viner. I större delen av området är det medelhavsklimat med varma somrar och milt vinterklimat. Den största delen ligger utmed Medelhavets kust, men det finns också delar som ligger högre upp i terrängen, i kuperade landskap med mer inslag av kontinentalt klimat vilket är bra för fräschör och vita viner. Inom IGT Pays d’Oc finns 58 godkända druvor, så här finns en stor variation av typ och stil på vinerna.
vingårdar Languedoc
Vidare finns det omkring 13 000 vinodlare, 160 kooperativ och mer än 1000 enskilda vinproducenter inom IGT Pays d’Oc. Med andra ord finns det såväl stora odlare som små odlare och vinproducenter som satsar på kvalitet och andra som gör bulkviner. På senare år har dock fler och fler höjt kvaliten på sina viner och satsat på att göra riktigt bra viner. Det är något som märks! En indikation på utvecklingen är att regionen idag producerar mest ekologiskt vin i hela Frankrike. Omkring 20% av odlingarna, cirka 22 000 hektar, i IGP Pays d’Oc ekologiskt certifierade.
Jag har hittat fyra bra viner om du vill börja aytt upptäcka området, det är också fyra viner som passar bra till pulled pork. Det är också riktigt bra husviner som passar till såväl vardag som fest.

4 vintips, IGP Pays d’Oc

Vitt vin IGP Pays d'Oc FrankrikeLaurent Miquel chardonnay viognier 2020, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 109:-, Nr 73865, Systembolaget beställningssortimentet

Laurent Miquel chardonnay viognier 2020 är ett rent fräsch vitt vin med fin syra och ett lite fruktigt anslag. Syran är krispig och frukten ger vinet lite kropp. Här finns smak av stenfrukter, gröna äpplen, nätmelon, persika och grillad citron. Vinet har en fin struktur, bra lång finish med en liten kryddighet med en lätt aromatisk kant. Ett riktigt bra allround vin, perfekt att ha hemma i källaren!

Vitt vin IGP Pays d'Oc FrankrikeT’Air d’Oc sauvignon blanc 2020, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 129:-, Nr 73883, Systembolaget beställningssortimentet

T’Air d’Oc sauvignon blanc är ett piggt och friskt, druvrent vin med fin balans. Det är enkelt vin med som är rakt på och druvtypiskt i smaken. Här finns citrusfrukter såsom citron och lime, gula krusbär och en hint av svartavinbärsblad kombinerat med en bra syra. Det solmogna möter det fräscha och drar ut i långt friskt avslut. Ett bra vin till mat och ett utmärkt sällskapsvin.

Rött vin IGP Pays d'Oc FrankrikeAbbots & Delaunay Les fleurs sauvages carignan vielles vignes  2020 Languedoc-Roussillon, Frankrike, 89:-, Nr 2257, Systembolaget

Les fleurs sauvages är gjort på druvan carignan, som en gång var den viktigast blå druvan i området. Den är fortfarandeen viktig druva och detta är ett bra exempel på ett enkelt och rättframt vin med härlig smak och en hel del charm. Det är smakrikt med inslag av solmogna mörka och blå frukter och bär samt en hint av vildhallon. Allt i en lite saftig stil. Vinet hålls ihop av snyggt integrerade tanniner och bra ekfatstoner. Viner har en bra längd och ett örtigt avslut med inslag av garrigueörter. Ett riktigt bra matvin till detta, grillat kött från fläsk, nöt och fågel!

Rött vin IGP Pays d'Oc FrankrikeRock’n Rolle Rebel 2019, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 125:-, Nr 52165, Systembolaget beställningssortimentet

Rock’n rolle rebel är ett skönt sydfranskt vin på grenache, syrah & mourvèdre, dvs den så kallade GSM-blenden som är vanlig i t ex Rhône. Detta är ett fruktdrivet vin med såväl lite djup som en charmigt blommig ton.  I smaken finns mörka och blå frukter och bär, hallon och viol. Vinet hålls ihop av en fin ekfatskant och har en fin örtig avslutning med en hint av vild fänkål. Det är ett riktigt skönt vin som är som gjort för att spisa Ozzy Osbourns gamla klassiker I’m a rock ’n’ roll rebel – I’ll tell you no lies!
På den noten, säger jag skål och på återseende!
Magnus Reuterdahl

Pulled pork och viner från Languedoc-Roussillon

Läs mer på våra olika plattformar: BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se. Där hittar du guider för alla oss som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer