Svenska flaggan
Skriven av Magnus Reuterdahl

Prosecco vardagslyx och guilty pleasure

Bubblorna gör vinet lättare och fräschare. Det finns något med det där bubbliga som väcker festkänslan. De ger guldkant till vardagen, en känsla av vardagslyx oavsett om de finns i vatten eller i ett mousserande vin. Så här i augusti sitter ett glas prosecco perfekt.

Prosecco är en av de mest populära vinstilarna när det kommer till mousserande viner. En anledning till detta är att de är lite sötare än många andra mousserande viner samtidigt som de är fräscha, en annan är priset, de är ofta förhållandevis billiga.

Prosecco vardagslyx och guilty pleasure

När prosecco är som bäst är de perfekta sommarviner. De är direkta, okomplicerade och som ger vardagen lite guldkant. Viner med en härlig ung frukt och mjuka följsamma bubblor som ger livsnjutning.  Många prosecco kan dock vara för söta och bli lite klumpiga snarare än fräscha och eleganta. Det gäller att sålla agnarna från vetet!

De bästa proseccovinerna kommer vanligen från hjärtat av Prosecco som kallas Conegliano Valdobbiadene DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Vinerna från Conegliano är ofta lite lite fruktigare och de från Valdobbiadene har oftast lite mer elegans och stringens. De absoluta bästa kommer från ett litet område inom DOCGn och heter Cartizze. Dessa viner är dock lite dyrare.

De flesta proseccoviner som görs och som finns att hitta i Sverige är dock märkta Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata). Detta är ett mycket större område än DOCGn. Det täcker större delen av vinregionen Veneto och hela regionen Friuli-Venezia Giulia.  Många av vinodligarna för prosecco i dessa delar odlas på mer flack och typisk jordbruksmark. Dessa jordar är mer produktiva och ger större skördar med lägre kvalitet på druvmaterialet. Detta leder ofta till mer anonyma viner som inte ger en lika stor vinupplevelse. Det finns dock guldkorn även från dessa områden, DryckesListan.se har hittat ett par av dem.

Det första DOC vinet kommer från Freixenet.  Det är ett italienskt bubbel från en spansk cava producent. Kanske är det kombinationen mellan det spanska och italienska som gjort detta vin till ett både bra och personligt bubbel.

Prosecco vardagslyx och guilty pleasure

Freixenet Prosecco DOC, Venetien, 99:-, Nr 77774, Systembolaget

Det här är ett rent och fräscht vin med pigga små bubblor och fin mousse. Vinet har en fin  fruktig ton med inslag av söta päron, exotisk frukt och nypa citronzest. I eftersmaken kommer en liten sötma med smak av acasiahonung som bryts av syra och kritiga mineraltoner.

Perfekt för att starta upp festen och sällskapsvin.

Prosecco mousserande vin

Sgajo Prosecco DOC, Venetien, 103:-, Nr 77087, Systembolaget beställningssortimentet (OBS kan endast beställs i kolli om sex flaskor, dvs 618:-)

Ytterligare ett bra exempel på bra DOC viner kommer från producenten Perlage. Här är det en annan filosofi bakom vinet. Även detta är personligt men gjort i en elegantare och mer stringent stil.

Här finns och rak fräsch syra med smak av citrusfrukter. I smaken finns också gula äpplen och gröna päron samt en hint av honung i avslutet. Detta är mer återhållet, och i stilen.

Perfekt som aperitif eller party-bubbel.

Vill du prova eller jämföra med ett vin från DOCG området gör producenten Mionetto Spumante ett riktigt bra vin. Det är lite dyrare men det är ingen jättestor skillnad prismässigt.

Prosecco

 

Mionetto Prosecco Spumante Superiore DOCG, Venetien, 120:-, Nr 76289, Systembolaget

DOCG vinerna har ofta till mer kropp och komplexitet. Detta är ett bra exempel på det.

Vinet har en krämig mousse och fina bubblor och viss fyllighet. Det är smakrikt med inslag av aprikos, gula äpplen, söta päron och gula blommor. Eftersmaken är lång och en fin jästig ton, hasselnötter och stentoner som går mot flinta. Elegant, smakrikt och komplext.

Vinets fyllighet gör att det fungerar fint som såväl ett vin att skåla i som att använda till lättare maträtter.

Med prosecco in i sensommaren, passa på att njut av värmen med lite bubbel!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer