Svenska flaggan
Filtrering
Skriven av Magnus Reuterdahl

Portviner till julfesterna

Portviner till julfesterna. Vi har alla olika måsten för att det ska bli en riktigt bra jul. För mig är portvin av olika slag ett måste. Idag tipsar jag om några av de portvinerna som jag planerar att njuta av under advent och julhelgerna.

Portvin är fantastiskt. Det beror på att de gjorda på druvor av hög kvalitet som i många fall kommer från gamla vingårdar. När det kommer till portvin är det dock en av de vinstilar där du tjänar på att lägga lite tid och undvika de billigaste för att få de stora upplevelserna. Det första steget är lära sig något om vilka typer av portvin det finns och hur de skiljer sig åt.

De kan delas upp i de som är flasklagrade och de som är ekfatslagrade. Flasklagrade portviner har i regel mer röd frukt och mer energi medan ekfatslagrade har mer torkade frukter och bär samt nötter i smaken.

Portvin är viner som är förstäkta med sprit och håller länge efter det att du öppnat en flaska. Det gör dem perfekta att öppna under storhelger. Beroende på stil kommer vinet hålla sig många veckor och i vissa fall flera månader. Allt du behöver göra är att korka igen flaskan och förvara den svalt. De som håller längst är de ekfatslagrade, de kan överleva flera månader i en öppnad flaska.

Portugal
Porto

Ruby, LBV, crusted, vintage, colheita, vit & tawny port

Den finns många typer av portviner, några av dem hittar du i rubriken. Här och nu kommer jag dock bara ta upp några av dem, vill du fördjupa dig så rekommenderar jag min artikel i Portugalskolan om fortifierade viner. I den artikeln hittar du också information om Portugals andra fortfierade viner.

Vill du prova flera sorters portvin rekommenderar jag dig att köpa en låda med fler olika portviner i mindre flaskor från en och samma producent. Ett bra exempel på detta är Graham’s Selection of finest Pports (360:-, Nr 8065). I denna ingår en vit port, en LBV (late bottle vintage), en reserve port och en 10 årig samt en 20 årig tawny.  Vid sidan av att det är gott är det också en utmärkt julklapp!

Bild från DinVinGuide

Portvinstilar & portvinsrekommendationer inför julen

Portvin passar till mycket av det goda som vi tradtionellt serverar under julen, såsom nötter, dadlar, fikom, mörk choklad och ostar.

Jag vet dock att många säger: portvin det är inget för mig! De är bara söta och kladdiga. Om du tycker så har du sannolikt druckit fel portvin och troligen främst av lägre kvalitet. Vill du ompröva din hållning är min första rekommendation perfekt för dig. Det är ett av vinerna som finns med Graham’s låda, Six grapes. Detta är ett ungt och friskt portvin med fin fruktighet som passar utmärkt till mörk choklad och till pepparkakor med blå- eller grönmögelost såom en god stilton.

Det är en så kallad reserve port eller finest port är ruby port som lagrats lite längre. Viner har i regel lagrats 3-6 år på fat innan de buteljeras i syfte att ge det mer elegans och komplexitet. De är i regel också gjorda på ett lite bättre urval av druvor och växtlägen än de enklaste ruby portvinerna. Graham’s är ett riktigt bra och charmigt exempel på detta.

PortvinGraham’s Six Grapes Reserve Port, Douro, Portugal, 169:-, Nr 8045, Systembolaget

Six grapes är ett ungt, smakrikt portvin med fin fräschör. I smaken finns en tydlig bärsötma som kommer ur en fullödig fruktighet med inslag av mörka och röda bär såsom lila plommon, björnbär, blåbär och körsbär. Eftersmaken är lång och kryddig med en pepprig ton men också med inslag av mentol och aromatiska färska örter.

Ett pang på rödbetan portvin med lagom mycket sötma och mycket fräschör för att balansera upp det. Det är helt enkelt riktigt gott!

Ett av årets bästa portvinsköp om du vill klättra lite uppåt i kvaltetsskalan är Niepoorts crusted port från vingården Bioma.

En crusted port liknar i mångt och mycket en vintage port där vinet framförallt mognar i flaskan. Vinet buteljeras ofiltrerat och har fått sitt namn av att bottensatsen/sedimenten finns kvar i flaskan. Just att det är ofiltrerat gör att det också går utmärkt att lagra vinet i några år för ökad komplexitet och mer mogna toner. Vinet är gjort av en blandning av olika årgångar och åldras i upp till fyra år på fat och minst tre år i flaska innan den släpps. Fördelen med detta vin i jämförelse med en vintage är det är utmärkt att dricka redan från det att det släpps.

Portvin, PortugalNiepoort Bioma Crusted Port, Douro, Portgal, 199:-, Nr 93982,  Systembolaget

Niepoort Bioma Crusted Port är ett ungt portvin fyllt av energi och en härlig fruktighet. Det är smakrikt, kraftullt men också elegant och har en fin komplexitet. I smaken finns mörka och röda frukter och bär såsom körsbär, plommon, björnbär och blåbär men också inslag av fikon och dadlar. Fattonerna lindar in frukten och ger vinet en bra struktur, tanninerna ger stringens och kryddor samt en lätt spelande alkholhetta i avslutet ger karaktär. Avslutet är långt och fräscht, de lätt mogna tonerna kantas av färska aromatiska örter och en spelande sötma.

Det är ett vin som du vill ha ett glas till av, det är ett elegant portvin där fräschören ger det ett lyft och frukten dess charm och ungdomliga vigör. Jag dricker gärna detta till smakrika ostar, mörk choklad eller istället för en avec.

Detta är ett mycket bra alternativ till en vintage port och det är dessutom prissänkt så lagom till julen, från 279 till 199:-.

Det sista portvin är en ekfatslagrad port, en tawny port. Tawny är vanligen inte årgångsbecknade, de görs istället i en stil som ska motsvara 10 års lagring, 20 år eller 30 år osv. Det är dock en blend av årgångar i vinet. Ju yngre det är dessto mer fräschör och intensivitet finns det i vinet och ju äldre dessto mer komplexitet och mognadstoner.

I år har jag valt att satsa på en 10 years old tawny från Quinta do Vallado. Druvorna kommer från deras vingårdar i Cima Corgo och Douro Superior.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 28 oktober 2022Vallado Tawny Port 10 years old, Douro, Portugal, 299:-, Nr 95287, Systembolaget

Vallado Tawny är ett härlig portvin med mogna toner kantade av fin fruktighet. I smaken finns torkade frukter, russin, fikon och dadlar men också pomerans, apelsin och bakade äpplen. Avslutet är långt och har en härlig nötighet som drar åt det knäckiga. Här finns också fatkryddighet, lite kakao och farin- samt muskovadosocker. Sötman i eftersmaken bryts av med en lite spritig eldighet vilket ger vinet kraft men också en djupare dimension.

Detta är ett långt och elegant vin som är fantastiskt att bara sitta och smutta på, eller avnjuta till en toscakaka och mörk choklad.

Jag rekommenderar alla tre. De är riktigt bra portviner att njuta av under julhelgen för såväl portvinsrävar som nybörjare. Boxen ovan med fem portviner är ett annat riktigt bra alternativ. Med det kan du göra en liten portvinsprovning med släkt och vänner men också få en känsla för vilka stilar som finns och hitta din portvinsstil. Det är som sagt också en riktigt fin julklapp!

God jul

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Portviner till julfesterna – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer