Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Portugalskolan - Portugals röda viner del 1, norra Portugal - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Portugalskolan – Portugals röda viner del 1, norra Portugal

I Portugalskolan fokuserar vi på vinlandet Portugal, det vill säga, druvorna, vinerna och vinregionerna. I denna artikel lägger vi ett fokus på norra Portugal och dess röda viner.

Portugalskolan går vidare med Portugals röda viner. Jag har hittat så många bra och spännande viner att jag har valt att dela upp denna artikel i två delar, norra Portugal och centrala samt södra Portugal. Att tillgången på antalet viner och särskilt intressanta viner ökar hos Systembolaget och i beställningssortimentet visar på att intresset för Portugal som vinland har ökat, vilket jag tycker är jättekul.

Under de senaste 10 åren har Portugal blivit något av mitt andra hem. Jag har med undantag för det senaste året rest dit minst ett par gånger om året för att prova vin och besöka de olika regionerna. Det har gett mig möjlighet att följa utvecklingen hos många producenter över lång tid och fått en hel del portugisiska vänner men framförallt har jag lära känna vinlandet Portugal. Utifrån det är mitt stående tips:

Semestra i Portugal, ofta och drick mer portugisiskt vin. Du kommer inte ångra dig!

Jag började dricka portugisiska viner någon gång på 1990-talet, då var det framförallt de röda viner från Dão som fångade mitt intresse. De var ofta fruktiga, lättdruckna och billiga, men hade kanske inte något större djup, sedan dess har det hänt mycket. Ett par år senare äntrade Ramos João Portugals viner bolaget och satte ljuset på Alentejo. Där någonstans började mitt vinintresse för Portugal att vakna. Några år senare slog Douro boys på stora trumman och därefter tog Douro tagit över ledartröjan som det mest populära vinområdet i Portugal.  Vinerna från Douro öppnade en värld till mer komplexa viner och viner som var mer terroirdrivna. På senare år har dock de flesta vinområden höjt sig och du kan nu hitta riktigt bra viner från alla Portugals regioner, några regioner saknas dock ännu på bolaget. Totalt sett har detta höjt pulsen på vinlandet Portugal och fått många att få upp ögonen för portugisiska viner och druvor.

Köp och drick portugisiska viner för att de är goda, unika och riktigt bra!

När portugisiska viner lyfts fram över åren har de flesta framförallt valt att fokusera på portviner eller på vinernas prisvärdhet. Idag tycker jag du ska skåda bortanför prisvärdheten, visst finns det fortfarande billiga viner som är riktigt bra men Portugal är framförallt ett riktigt spännande vinland med massor av spännande och bra druvor, stor variation och massor av kvaliteter. Om vi tittar på den röda viner från den norra delen av Portugal så är det ofta det viner med viss komplexitet, en hel del struktur samt elegans. Framförallt letar jag efter viner som är  är terroirdrivna och som har personliga uttryck.

DETALJER FÖR BILAGA

Alla länder och regioner har årgångar som sticker ut. Några från senare tid att hålla koll på är 2019, 2017, 2016, 2015 och 2012. Årgångarna har givetvis slagit lite olika i olika delar av Portugal, men det är till ytan ett ganska litet land så är det bra i ena delen är det oftast också ofta bra i den andra. Vissa områden har dock haft problem med stora skogsbränder som påverkat en del skördar.

Portugals röda viner – Norra Portugal

Douro – världens största vinregion i ett bergslandskap

Douro är ett av världens vackraste vinområden och är sedan år 2001 ett UNESCO world heritage. Det är världens första gränssatta och reglerade vinområde, detta skedde redan 1756 och det är världens största vinområde beläget i ett bergsområde. Douro delas upp i tre delområden, från väst till öst: Baixo Corgo, Cima Corgo och Douro Superior. Regionen sträcker sig ut från den långa slingrande dalgången i vilken Dourofloden rinner, med dramatiska branter, små pittoreska byar och massor med namn som vinälskare världen över känner igen.

DouroFrån portvin till stilla vin

Vid mitten av 1980-talet började områdes vinproduktion så sakteliga förändras. Tidigare var portvinsproduktion den dominerande men delvis på grund av att Portugal gick med i EU år 1986 började förändringar ske eftersom nya lagar och möjligheter tillkom. Vanliga röda och vita viner var dock inte något nytt. Det hade gjorts vanliga viner av mycket hög klass långt innan dess, det mest kända är Casa Ferreirinhas Barcha Velha som presenterades redan år 1952.

Douro boys

En grupp som varit avgörande för den moderna utvecklingen i området är de så kallade Douro Boys. Namnet kom till under början av 2000-talet och omfattar producenterna Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria och Quinta do Vale Meão. De gick samman för att utveckla och marknadsförs sina viner i synnerhet och Douro i allmänhet. Idag är dock inte alla pojkar längre utan Quinta Vale D Maria drivs idag av Francisca van Zeller. Utvecklingen av Douros viner har inte heller stannat av,  det kommer nya spännande viner och producenter varje år.

Douro river

Vinerna från Douro är terroirdrivna, många är gjorda på druvor från gamla stockar och det är inte ovanligt att de är så kallade field blends, dvs att det odlas flera druvor i samma vingård som plockas och jäses tillsammans. Det odlas mer än 100 olika druvor eller kloner av druvor i Douro och det finns stora höjdskillnader och exponeringar på vingårdarna. Allt detta ger möjligheter till stor variation i smak och stil. När det kommer till vinerna, tänk smakrikhet, struktur, komplexitet och elegans. För mig är det just komplexiteten och mångfalden som står ut i kombination med mycket hög kvalitet. Många av vinerna är mycket lagringsdugliga.

Rött vin, Portugal CASA FERREIRINHA VINHA GRANDE 2018, DOURO, PORTUGAL, NR 2752, SYSTEMBOLAGET

Barcha Velhas lillebror Vinha grande är inget litet vin, det är ett härligt smakrikt vin med fin fräschör och en bra syra. Det är ungt och fruktigt med inslag av mörk frukt, lila blommor och en snygg kryddig örtighet. I frukten hittar du mörka körsbär, plommon och björnbär. Vinet har fina tanniner och ett långt avslut. Vinha grande är ett riktigt bra vin som passar lika bra till vardag som fest. Om du vill lagra det kommer det få lite extra djup och komplexitet.

Rött vin PortugalBATUTA 2016 NIEPOORT, DOURO, PORTUGAL, Nr 77879, SYSTEMBOLAGET BESTÄLLNINGSORTIMENT

Batuta är gjort på en fieldblend bestående av bland annat druvorna touriga franca, tinta roriz, rufete, malvasia preta m fl. Det är ett av Niepoorts absoluta toppviner tillsammans med bl a Robustus och Charme och det är tre viner som verkligen visar på hur mycket viner från olika vingårdar kan skilja sig från varandra. Batuta är den lite fylligare av de tre. Smakrikt och intensivt med toner av mörka körsbär, björnbär och plommon kantat av blommor och örter. Vinet har en fin struktur, tydliga tanniner och ekfatskryddor. Det är ungt nu och går att lagra längre för ökad komplexitet, just nu är det mer intensivt och fräscht. Drick till smakrika kötträtter som en côte de boeuf.

Rött vin, PortugalQuinta do Pego Grande Reserva 2015, Douro, Portugal, Nr 78685, Systembolaget beställningssortimentet

Quinta do Pego gör ett Douro vin i klassisk stil med mörk frukt, täthet, fint djup och tanniner som precis börjat att mjukna. I smaken finns en lite körsbärsyrlighet med smak av moreller och mörka körsbär samt en hint av björnbär och svarta vinbär. Frukten kantas av av en fint balanserad ekfatston och lite silkiga tanniner. Avslutet är långt och bär med sig en fin kryddighet, lite kakao och kaffetoner. Gott till de de flesta rätter på rött kött, vilt eller rotfrukter.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 15 juni 2021Quinta do Crasto Touriga Franca 2017, Douro, Portugal, Nr 90010, Systembolaget

Quinta do Crasto ingår i Douro boys gruppen och detta vin är ett lite mer modern dourovin gjort på en druva, touriga franca. Det är intensivt, kraftfullt och fyllt med energi. Här finns  smak av mörka körsbär, boysenbär och lite blommig aromatisk ton. Fruktigheten binds upp av kryddiga fat och tydliga tanniner. I eftersmaken finns smak av lagerblad, kryddnejlika, mörk choklad, mocca och stensälta. Stort, smakrikt och riktigt gott. Tänk en amerikansk cabernet sauvignon i stilen men mer europeisk i anslaget. Funkar till det mesta på grillen eller härliga grytor.

Andra producenter att leta efter: Quinta do Popa, Alves de Sousa, Chryseia, Costa Boal, Quinta das Carvalhas, Quinta do Javali, Quinta do Vesuvio, Maria Izabel, Ramos Pintos, Wine & Soul, Pocas, Quanta Terra och många flera.

Bairrada – Atlantisk kust och druvan baga

När det skrivs om Bairrada handlar det ofta om druvan baga, vilket inte är konstigt för det görs mycket bra viner på druvan, såväl röda som vita och mousserande. Många av vingårdarna har gamla eller mycket gamla vinstockar vilket ger ytterligare komplexitet till vinerna. Detta är ett av mina favoritområden i Portugal, mycket tack var att vinerna ofta får lite extra fräschör tack vare närheten till Atlanten.

Mycket av utvecklingen i regionen kan vi tacka familjen Pato för. I centrum står vingården Quinta do Ribeirinho. På 1970-talet tog João Pato över denna och började göra vin under egen etikett. Han blev den första privata vinproducenten efter det att Bairrada DOC skapats. År 1980 tog hans son Luis över. Han höjde kvalitén på vinerna och lyfte fram druvan baga. Sedan några år har hans dotter Filipa tagit över tronen, hon har fortsatt sin fars kompromisslösa stil men också utvecklat den och förfinat den. Ännu finns det inte så mycket att hitta på Systembolaget när det kommer till viner från Bairrada,  men det är något jag hoppas se ändring på. Det första vinet jag rekommenderar kommer från just Filipa Pato och hennes man William Wouters.

Rött vi Portugal BairradaNossa Calcario Baga Filipa Pato 2017, Bairrda, Portugal, Nr 93513, Systembolaget

Detta är ett vin en härlig profil, massor av fräschör och fin energi. Vinet har en bra syra vilken backas upp av hint av havssälta i avslutet. I smaken finns tranbär, björnbär, hallon och, plommon, röda körsbär. Frukten kantas av en hint av ekfatstoner som snarare ger struktur än smak. Eftersmaken är lång och saliverande, här finns en smak av färska örter, oliver,  mineral, plommon, och lite kalkig mineralitet som minner om hav. Detta är en riktigt bra baga som passar utmärkt till fågel, fisk och grönsaker. Tack vara sin fräschör är det också ett riktigt trevligt sommarvin i värmen.

Rött vin Portugal BairradaCOLINAS RESERVA 2012, BAIRRADA, PORTUGAL, NR 2123, SYSTEMBOLAGET

Colinas reserva är gjort på en blend av touriga nacional, cabernet sauvignon och merlot. Vinet är fylligt och fruktigt med smak av körsbär, mogna plommon björnbär, skogsbär och viol. Fruktigheten kantas av tydliga tanniner och ekfatskryddor  samt en ton som går mot cederträ.  I eftersmaken finns såväl mörk kakao, tobak som sälta i en kombination som gifter sig fantastiskt med grillat rött kött och vilt samt grillade rotfrukter och svamp. Ett läckert grillvin!

Producenter att hålla koll på: Filipa Pato, Campolargo Vinhos, Casa de Saima, Caves São João, Colinas de São Lourenco, Sisónio de Sousa, Kompassus, Niepport’s Quinta de Baixo och Nat´Cool med flera.

Bairrada Portugal Filpa Pato
Bairrada

Beira Interior – framtidens Portugal?

Beira är en mer okänd region för de flesta. Den ligger öster om Douro och Biarrada och norr om Dão. Området är bergigt med flera vingårdar som ligger högt i terrängen. Även här finns många äldre spännande vingårdar med hög potential. Detta är ett spännande område som det inte finns så mycket av hitta på bolaget just nu, om jag förstår det rätt är dock några viner på väg in och det finns en del att hitta på våra vinbarer. Det finns dock ett bra vin att prova:

Rött vin Portugal Beira InteriorRota de Santiago 2019, Beira Interior, Portugal, Nr 2555, Systembolaget

Vinet är en blend på druvorna touriga nacional, touriga franca och tinta roriz. Detta är ett vin som är fullpackat med frukt men tack vara att det odlat på hög höjd finns det en balanserade syra. I smaken finns mörka körsbär, blåbär, björnbär och boysenbär kantat av en liten  fräsch blommig ton. Vinet har en tydlig ekfatston och tanniner vilket ger vinet struktur. Eftersmaken är lång och kryddig med så väl ekfatskryddor som örter. Detta är ett enkelt, rättframt och riktigt bra vin som passar utmärkt till det mesta som du kan grilla eller steka. Det passar också bra till mustiga grytor.

Producenter att hålla koll på: Anselmo Mendes, Beyra, do Cardo, dos Currais, dos Termos.

Dão – gamla och nya viner

Om du gillar lagrade viner eller vill prova att lagra viner själv så är Dão ett bra område att hålla koll på. Här finns flera producenter som har viner från 1970-, 80, 90-talet att njuta av men det är också en region som utvecklas med många unga spännande vinmakare. Vinerna är i regel strukturerade, smakrika och en har fin fräschör och ofta en hel del elegans men också en lite saftigare fruktighet.

Portugal Rött vin DãoMariposa Reserva 2019, Dão, Portugal, Nr 2002, Systembolaget 

Mariposa är gjort på 100 procent touriga nacional och har en härligt fruktig ton med smak av  jordgubbar, vilda hallon, tranbär och blommiga örter. Det har en lite ekfatsstruktur, en saftig frukt och ett mjukt anslag men också en en fin fräschör som gör att detta passar utmärkt till sallader, pasta eller pizza.

Portugal Rött vin DãoDâo Anselmo Mendes 2015, Dão, Portugal, Nr 78650, Systembolaget

Om du känner igen namnet så gör du sannolikt från Anselmo Mendes strålande vita vinern från Vinho Verde. Detta vin är ett relativt nytt projekt i Dão och vinet är gjort på en blend på druvorna tinta roriz, alfrocheiro, touriga nacional och jaén. Vinet är mörkt, mjukt och fruktigt med silkig struktur. I smaken finns mörka frukter och bär samt en hint av hallon. Vinet har såväl elegans som komplexitet och en fin längd. Ett utmärkt allroundvin med utmärkt balans som bör drickas nu eller inom ett par år.

Portugal Rött vin DãoCabriz Dão 2017, Dão, Portugal, Nr 2457, Systembolaget

Cabriz har en tät fruktighet och en fin fräschör samt tydliga med mjuka följsamma tanniner. Fruktighet drar år det lite mörkare hållet. Vinet har en ton av ekfatskryddor och fin struktur. Avslutet är långt och i det finns en liten antydan till blommighet och örtighet. Detta är ett utmärkt vardagsvin som också är riktigt gastronomiskt. Likt många viner från Dão går det bra att lagra i några år för ökad komplexitet.

Vill du prova det traditionella Dão håll koll på producenter som Frei João, São Domingos och Caves São João Dão Porta dos Cavaleiros.

Vill du prova det moderna Dão håll koll på Serra Oca, Cabriz, Falorca, Casa de Passarella, Julia Kemper, Antonio Madeira, Conciso, Ribeiro Santo, Quinta dos Carvalhais

Allt är inte vad man tror det ska vara – Vinho Verde – vitt eller rött vin?

I norra Portugal finns en vinregion som de flesta associerar med fräscha, fruktiga vita viner, Vinho Verde. Det är som ni kan se inte hela sanningen. I Vinho Verde finns också en lite okänd skatt av röda viner. Det mesta av dessa dricks lokalt. Idag är omkring 30% av produktionen röda viner men fram till mitten av 1970-talet dominerade rödvinsproduktionen Vinho Verde, sedan tog den gröna druvan alvarinho över på allvar.

Vinho Verde Portugal rött vinDen mest kända av de blå druvorna i Vinho verde är vinhão. På det görs det rustika viner, med hög syra, tydliga tanniner, kryddighet och ofta relativt låg alkohol. I smaken finns ofta syrliga körsbär, skogsbär och röda och mörka frukter samt färska lite aromatiska örter. Ibland finns det också en liten järnton som minner om rött kött eller blod, inte olik den som ibland kan finnas i viner på sangiovese. In alles, lite rutiskt, mycket smak och charm, ett vin för vinälskare och särskilt för vinälskare som också älskar griskött. Ett stycke grillat flottigt fläskkött som sköljs ned med detta vin är en kombination som kan ge himmelska övertoner.

Aphros vinhão 2019, Vinho Verde, Portugal, Vinklubben Johan Lidby

Aphros vinhão är ett vin som ska drickas ungt. Det har hög syra, är ungt, är lite bångstyrigt och fyllt med energi. I smaken finns syrliga körsbär, röda vinbär, hallon och färska örter gröna örter. Vinet har tydliga men följsamma tanniner och i eftersmaken finns en fin kryddighet och lätt mintig örtighet samt lite stensälta mineral. Läskande och frisk avslutning. Det är ett vin att prova med mat, gärna grillat griskött  eller grillade fetare delar av fåglar, hårda ostar samt chark. Det fungerar också bra till lite mer kryddstark mat. Det är ett vin som öppnar ett nytt fönster till det röda Portugal.

Andra blå druvor som odlas i Vinho Verde är amaral (azal tinto), borraçal, brancelho, espadeiro, padeiro, pedral och rabo de ovelha med flera.

Detta var tips från norra Portugal, snart kommer en fortsättning i Portugalskolan med tips om röda viner från centrala och södra Portugal.

 

Vinregionerna i Portugal

Vinregionerna i norra Portugal erbjuder strukturerade viner med mycket elegans och komplexitet. Vinerna är oftast mycket lagringsdugliga. Fräschören kommer från att vinerna vanligen har odlats på relativt hög höjd och/eller så har de en påverkan från Atlanten. Komplexiteten i vinerna kommer ofta från att många vinodlingar och vinstockar är gamla, ibland mycket gamla och att många fortfarande är odlade som så kallade field blends, dvs att flera druvor odlas inom samma vingård och skördas och jäses tillsammans.

Douro är fortfarande det stora namnet i norra Portugal men titta gärna lite extra på vinerna från Bairrada och Dão, det görs minst lika bra viner i dessa regioner men de är ännu lite mindre kända. Om några år kommer vi sannolikt också se flera riktigt bra viner från såväl Beira interior och den spännande och för de flesta nästa okända regionerna Tras-os-Montes och Távora-Varosa.

PROVA RÖDA VINER FRÅN NORRA PORTUGAL I SOMMAR

Majoriteten av vinerna i denna artikel finns att köpa eller beställa på Systembolaget, vissa finns dock bara i lite mindre kvantiteter. Många av dessa producenter har också fler viner som du kan välja att njuta av om du gillar det första. Jag har också lagt till ett antal rekommenderade vinproducenter efter varje region, en del av dessa finns på bolaget och en del inte. Flera av dem går också att hitta på restauranger och barer. I Stockholm finns det två som jag rekommenderar lite särskilt om du är sugen på just Portugal.

Min första rekommendation är vinbaren Cork i Gamla stan i Stockholm. Här får du en härlig känsla av hur det är att glida in på en vinbar i Alfama (Gamla stan), Lissabon. Massor med viner, fantastisk personal och riktigt skönt häng. Om du är hungrig har de sicilianska mat och några enstaka portugisiska specialiteter. Min andra rekommendation är restaurang Botica vid Finnboda hamn (ungefär vid Sickla och du kan ta färjan dit!). Om du sätter dig på uteserveringen får man lätt lite vibbar av Lissabon eller Porto. Botica har strålande mat och en mycket bra vinlista!

Passa på att njuta av sommaren, vem vet hur länge den varar…

Magnus Reuterdahl

Portugalskolan – Portugals röda viner, norra Portugal

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer