Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Alentejo Portugal
Skriven av Magnus Reuterdahl

Portugalskolan – Portugals röda viner del 2, centrala och södra Portugal

I Portugalskolan fokuserar vi på vinlandet Portugal, dess viner och vinregioner. I denna artikel lägger vi ett fokus på Portugals röda viner från de centrala och södra vinregionerna. Häng med!

Portugalskolan går vidare med del 2 av Portugals röda viner. I del 1 kan du läsa om Portugals röda viner från den norra delen, dvs Vinho Verde, Douro, Dão, Beira interior och Bairrada. I denna del kommer vi titta på de centrala och södra vinregionerna: Lisboa, Alentejo och Sétubal.

Min vinresa i Portugal började med viner från Dão på 1990-talet men det var med Alentejo några år senare som mitt intresse för landet verkligen vaknade. En av de vinmakare som jag först stötte på var João Portugal Ramos. Han utsågs till årets vinmakare tre gånger under 1990-talet i Portugal, det säger något om vad han har åstadkommit. Efter det har jag besökt Alentejo flera gånger och hittat många producenter som jag verkligen brinner för och nedanför hittar du några av dessa.

När det kommer till röda viner från denna del av Portugal har jag på senare år tittat mer och mer på vinregionen Lisboa. Det är en av de vinregioner som verkligen utvecklats och den är idag en av de mer spännande regionerna i Portugal. Vidare finns vinregionen Península de Sétubal, som är och sannolikt kommer fortsätta vara mest känt för sina viner på moscatel, men där det även görs riktigt bra röda viner.

I detta kapitel tar jag inte upp Tejo och Algarve, inte för att de inte gör bra viner utan att det för tillfället inte finns några av mina favoriter tillgängliga på bolaget från dessa områden. Jag återkommer till dem i kapitlet om Portugals vinregioner längre fram i år.

När det kommer till Portugals röda viner är detta bra årgångar att hålla koll på: 2019, 2017, 2016, 2015 och 2012. Årgångarna har givetvis slagit lite olika i olika delar av Portugal, men det är till ytan ett ganska litet land så är det bra i ena delen är det oftast också ofta bra i den andra.

Om du planerar en vinresa i år så rekommenderar jag dig att fundera på Portugal. Vill du hellre stanna hemma så rekommenderas istället ett eller två glas bra viner från landet, t ex från några av vinerna nedan. 

Portugals röda viner – Centrala och södra Portugal

Lisboa – Atlantiska viner och dramatiska landskap

Lisboa är en vinregion som sträcker sig norrut från Lissabon utmed havet upp mot Bairrada. Landskapet i denna del är fantastiskt vackert och dramatiskt med höga branta sluttningar ned mot havet.

När det kommer till vinet finns många zoner med olika mikroklimat som kan ge områdesspecifika viner såsom i Alenquer och Bucelas eller där man skapat speciella viner som i Colares. Från det sistnämnda kan du fortfarande hitta viner från 1930-talet och framåt som fortfarande är fantastiska att dricka, läs mer här.

Regionen kallades för Estremadura fram till 2009 då den bytte namn till Lisboa.

Vingård Portugal Sintra Lisboa
Vingård i Colares, Lisboa, Portugal.

Rött vin Portugal LisboaQuinta da Folgorosa tinto 2015, Lisboa, Portugal, 169:-, Nr 72392, Systembolaget beställningssortimentet

Quinta da Folgorosa tinto är en blend på druvorna aragonez, touriga national, alicante bouchet och castelão. Detta är ett vin som representerar det traditionella röda viner från Lisboa. Det är smakrikt, har solmogen frukt, bra struktur, snygg frukt, en rak syra och stänk av hav!. Framför allt är det de svala atlantvindarna som ger vinet en fräschör. Framförallt är detta ett riktigt snyggt balanserat vin, med tydliga tanniner och lite örtiga ekfatstoner. Lufta innan du serverar så att det öppnar upp sig, fungerar till de flesta kött rätter, fågel men också fisk såsom torsk. Årgång 2016 finns också, denna har jag dock inte hunnit prova (99:-, Nr 79498), den bör dock ligga i paritet med 2015 sett till kvalitét men för 2015 är balansen nu riktigt fin och jag skulle misstänka att 2016 mår bra av att vila något eller ett par år.

Rött vin Portugal LisboaLisboa Castelão 2019 Hugo Mendes, Lisboa, Portugal, 219:-, Nr 50084, Systembolaget

Detta är ett vin som visar på det mer moderna Lisboa. Det är ett vin där vinmakaren arbetar mycket med hantverket för att hitta de rena och fräscha tonerna i vinet. Här finns en härligt ren och lite josig fruktighet med smak av bigarråer, björnbär och viol kombinerat med lätt aromatiska örter. Vinet har en fin ekfatsstruktur och mjuka tanniner, en snygg syra och en lång finish med en lätt vegetativ ton och inslag av svartpeppar. Detta är ett vin som passar i såväl bersån som till mat. Jag tänker pasta, grillat kött eller grillade grönsaker. Elegant, fräscht och tillgängligt.

Rött vin Portugal LisboaQuinta de Chocapalha red wine (tinto) 2016, Lisboa, Portugal, 129:-, nr 83271, Systembolaget beställningssortimentet

Sandra Tavares da Silva har med Quinta Chocapalha skapat fantastiska viner på såväl internationella som nationella druvor. Detta vin är en blend av druvorna touriga nacional, syrah, alicante-bouschet, castelão och tinta roriz. Det är ett utmärkt grillvin med en fin lite saftig fruktighet med smak av björnbär, plommon och blåbär samt en lite ton av blommiga örter. Fruktigheten är  uppbackat av ekfatskryddor tydliga men lite silkiga tanniner och en fin fräschör. Eftersmaken är lång och kryddig har och har tonern av kakao, kaffe, vanilj och svartpeppar. Smakrikt, fräscht och riktigt gott!

Andra producenter att hålla ögonen öppna efter är Adega Mãe, Casal Ste  Maria, Quinta de Sant’Ana, Vale de capucha och Boa Esperanca med flera.

Alentejo – Portugals brödkorg

Rött vin Portugal AlentejoAlentejo var ett av de första vinområdena som verkligen slog i Sverige. Här gjordes och görs viner i ett varmt och torrt klimat vilket kan ge stora, fruktiga viner med hög alkoholhalt. Många vinmakare gör dock viner med riktigt fin balans och komplexitet, de lyckas också få in en hel del fräschör i vinerna vilket ger dem elegans.

Vill du återuppleva hur Alentejo smakade när det blev stort rekommenderas den förra storsäljaren: Vila Santa från João Portugal Ramos. Det är fortfarande ett riktigt bra vin (129:-, Nr 12507) och väl värt att återupptäcka.

Alentejo är stort till ytan och kallas ofta för Portugals brödkorg. Här finns stora jordbruksproducenter med såväl djurproduktion som sädesproduktion. Här finns också korkeksodlingar samt vinodlingar med mera. De bästa vinerna är strålande!

Nedan hittar du några av mina favoriter på bolaget.

Landskap

Rött vin Portugal AlentejoVINHA DO MOURO 2015, ALENTEJO, PORTUGAL, 119:-, NR 77359, SYSTEMBOLAGET BESTÄLLNINGSSORTIMENTET

En av mina absoluta favoritproducenter i Alentejo är Miguel Louro. Han gör viner under etiketterna Quinta do Mouro, Casa dos Zaglos och Vinha do Mouro. Det senare är ett lite enklare vin än det som kommer från Quinta do Mouro, men med det sagt det är ett strålande vin.  I smaken finns röda och mörka frukter och bär såsom röda och mörka körsbär, hallon och en liten hint av svarta vinbär. Vinet har mjuka inbyggda tanniner, smak av läder, örter och kryddor med en hint av aromatiska inslag. Det har ett långt avslut med en hint av lakrits. Vinet har drag som minner om ett bordeauxvin med lätt mogenhet med en fin fyllighet. Det är enkelt och rakt på men inte utan komplexitet och här finns också elegans. Passar till grytor och till grillat och det passar för såväl vardag som fest!

Rött vin Portugal AlentejoPonte das Canas 2014, Alentejo, Portugal, 189:-, Nr 71303, Systembolaget beställningssortimentet

Ponte das Canas görs av Herdade do Mouchão på en blend av touriga nacional, syrah och touriga franca. Herdado do Mouchão är en klassisk vinproducent som startade sin vinproduktion på 1940-talet.  Sedan år 1985 är den åter i ursprungsfamiljens hand. Här görs klassiska alentejoviner med mycket kraft kombinerat med massor av elegans. I smaken finns mogna mörka bär såsom plommon, blåbär och björnbär kantat av aromatiska blommor och en hint av eukalyptustoner. Vinet är strukturerat, har fina lite torra tanniner som följer vinet och en lång eftersmak med kryddor och torkade örter. Drick till grillat kött, korvar eller vilt.

Rött vin Portugal AlentejoEsporão reserva red (tinto) 2017, Alentejo, Portugal, 179:-, Nr 73650, Systembolaget beställningssortimentet

Esporaão är en av Portugals stora vinnamn, bland annat för att de har stor produktion. De gör allt från enkla instegsviner till riktigt bra viner med elegans och komplexitet. De är också en av de producenter som satsat mycket på ekologisk odling där mycket av vingårdarna är certifierade och andra är på gång. Reservan är gjord på en blend av alicante bouschet, aragonez, trincadeira och cabernet sauvignon och har delvis legat i amerikansk och delvis fransk ek. I smaken finns såväl röda som mörka frukter och bör med toner av björnbär, blåbär och svarta vinbär. Vinet har bra struktur och tydliga ekfatstoner med stänk av vanilj, kaffe och kakao samt tydliga tanninerna som biter tag, så drick det gärna med mat och dekantera vinet innan du dricker det. Utmärkt nu med mat, kommer bli än mer komplex och finstämd med lagring.

Rött vin Portugal AlentejoCortes de Cima tinto 2016, Alentejo, Portugal, 199:-, Nr 72410, Systembolaget beställningssortimentet

Cortes de Cima har en dansk-amerikansk koppling genom ägarna Hans and Carrie Jorgensen och de gör också ett vin som tillägnat H.C. Andersen, det finns dock inte i Sverige för tillfället. Det är också ett lite modernare vineri med en personlig touch. Här görs oftast druvrena viner men detta är en blend av aragonez , syrah, touriga nacional och petit verdot. Vinet har lagrats i talha i 14 månader, dvs den portugisiska varianten av amfora. Vinet har en härligt luftig torrhet och ren frukt med smak av plommon, blåbär och björnbär kantat av blommiga örter. Eftersmaken är lång, mjuk och typisk syrahpepprig. Vinet är elegant, uppfriskande och riktigt läckert och en riktigt bra årgång av vinet. Drick till grillad kyckling eller fläskkött.

Rött vin Portugal AlentejoSempar Vinho tinto 2017, Alentejo, Portugal. 145:-, Nr 51787, Systembolaget beställningssortimentet

Sempar är ett nytt projekt av Dirk Niepoort, han jobbar sig så sakteliga söderut! Detta är ett rött vin med en härlig fräschör och ren frukt. Vingården ligger på hög höjd nära spanska gränsen och vinrankorna är omkring 70 år. De skördas som en field blend och har lagrats i cementtankar. I smaken finns röda och mörka bär och frukter såsom körsbär, björnbär, blåbär och hallon kantade av blommiga örter. Vinet har bra syra som avslutas i en lätt stenrökig sälta och fina lite korniga tanniner. Utmärkt till chark, hårda ostar eller ljust grillat kött.

Det finns mycket mer att hitta i Alentejo och några producenter att ha koll på är Herdade do Rocim, José de Sousa, Aldeia di Cima, Fita Preta, Susana Esteban, Paulo Laureano och Herdade Anta de Cima med flera.

Península de Sétubal – mer än moscatel

Sétubal är en region som ligger söder och sydöst om Lissabon.

Regionen påverkas av närheten till Atlanten precis som Lisboa, men klimatet är varmare. Området är idag kanske främst känt för sina söta och fortifierade viner på druvan moscatel men de producerar också riktigt bra röda och vita viner.

Ett av Portugals mest kända röda viner kommer från José Maria da Fonseca och har mer än 170 år på nacken:

Portugals röda vinerPeriquita original 2019, Península de Setúbal, Portugal, 79:-, Nr 2574, Systembolaget

Periquita original är ett historiskt vin, det började produceras innan år 1850 och det finns fortfarande kvar. Det är ett av de där vinerna som aldrig sviker och som passar de flesta rödvinstillfällena. Vinet görs på en blend av castelão, trincadeira och aragonez. I vinet finns en ren mörk frukt och en riktigt fin syra. Det finns inget påklistrat, inget fejkat, inget onödigt. Det är bara gott och fräscht. I smaken finns svarta vinbär, mogna plommon, körsbär, hallon och lite torkade örter i avslutet med en liten ton av söt lakrits. Det är ett vin för vardagen som passar utmärkt till burgare, pasta eller pizza, men fungerar också utmärkt till buffén eller picknicken.

Andra producenter att hålla koll på inkluderar Bachalhoã vinhos, Quinta do Piloto och Herdade do Portocarro.

Tejo & Algarve

Som jag skrev ovan blev det inga viner från Tejo eller Algarve i denna artikel. Några producenter som är bra i Alagrave är Quinta dos Vales och Aveledas projekt Villa Alvor. I Tejo rekommenderas Quinta do Lagoalva, Quinta do Lapa och Casal Branco.

DRICK MER AV PORTUGALS RÖDA VINER I SOMMAR

Majoriteten av vinerna i denna artikel finns att köpa eller beställa på Systembolaget. Jag har också lagt till ett antal rekommenderade vinproducenter efter varje region, en del av dessa finns på bolaget och en del inte. Flera av dem går dock att hitta på restauranger och barer. I Stockholm finns det två som jag rekommenderar lite särskilt om du är sugen på just Portugal.

Min första rekommendation är vinbaren Cork i Gamla stan i Stockholm. Här får du en härlig känsla av hur det är att glida in på en vinbar i Alfama (Gamla stan), Lissabon. Massor med viner, fantastisk personal och riktigt skönt häng. Om du är hungrig har de sicilianska mat och några enstaka portugisiska specialiteter. Min andra rekommendation är restaurang Botica vid Finnboda hamn (ungefär vid Sickla och du kan ta färjan dit!). Om du sätter dig på uteserveringen får man lätt lite vibbar av Lissabon eller Porto. Botica har strålande mat och en mycket bra vinlista!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer