- Magnus Reuterdahl
Portugalskolan: Portugals gröna druvor
Portugalskolan: Portugals gröna druvor
I Portugalskolan fokuserar vi på vinlandet Portugal, det vill säga, druvorna, vinerna och vinregionerna. I denna artikel lägger vi ett fokus på Portugals gröna druvor.
Portugalskolan: Portugals gröna druvor
Vinets DNA finns i druvorna, de är fundamentet för att skapa vin. Mycket av den variationen vi känner och letar efter i vinerna kommer från just druvorna. De berättar också en historia om vinets utveckling i ett land eller specifik region samt något om vilken matkultur som finns i området. Det finns en anledning till att man valt att plantera och utveckla vissa druvor i en vinregion och varför de finns kvar.
Utifrån detta tycker jag ofta att det är mer intressant med vinområden, regioner eller länder som fokuserar på inhemska druvor eller druvor som odlats under en längre tid än andra. Portugal är ett sådant land, de har en hel skattkista av fantastiska druvor, många unika för Portugal.
Det brukar sägas att det finns mer än 250 inhemska druvor eller kloner av druvor i Portugal. Till detta kommer en mängd internationella druvor. Några av dessa har odlats så länge att man kan diskutera om de inte också är mer eller mindre inhemska. De är åtminstone viktiga komponenter i de smaker som många av oss kopplar till portugisiska viner. Dessa druvor odlas på de omkring 200 000 hektar med vingårdar som finns i Portugal.
I Portugalskolan kan vi tyvärr inte ta upp alla 250 druvsorter men vi kommer att gå igenom de viktigaste samt några som jag personligen tycker om. Vi har också uppdaterat vår druvguide, så att alla druvor som nämns i denna artikel också finns med där med lite fylligare information. Där finns också många fler portugisiska druvor än här.
Portugalskolan – Portugals gröna druvor, från A till Ö
Låt oss kasta oss in i Portugals druvskatt. Då det finns så många intressanta druvor i Portugal har vi tvingats dela upp kapitlet i två delar, de blå och de gröna druvorna. I denna del skriver vi om de gröna druvor. Några gröna druvor sparar jag dock till kapitlet om fortifierade viner då de hör bättre hemma där.
Till de flesta druvor har jag också med några tips på viner så att du kan prova själv. Majoriteten av dem finns på bolaget, men vissa hittar du bara på restaurang eller via privatimport. I några fall finns druvorna bara representerade i blender, dessa visar dock på hur druvan traditionellt används och de kan vara nog så roliga och intressanta att prova.
Alvarinho
Det görs främst torra viner på druvan alvarinho men på senare år har det blivit populärt att använda den till mousserande viner, vilka ofta är riktigt bra. Vinerna är fruktiga med smak av såväl stenfrukter som exotiska frukter såsom persika, päron, passionsfrukt, litchi och citrusfrukter. Fruktigheten ackompanjeras av aromatiskt blommiga toner. De bästa vinerna är mycket lagringsdugliga.
Det kanske mest klassiska vinet på druvan är Soalheiro alvarinho. I Sverige är ett av de mest uppskattade Contacto från Anselmo Mendes, i detta har de låtit vinet får lite mer skalmaceration för ökad komplexitet. Båda två kommer från distriktet Melgaço e Monção, den nordligaste delen av Vinho Verde där många av de bästa vinerna på druvan produceras.
Alvarinho odlas också med framgång i andra regioner såsom till exempel Lisboa och Alentejo samt i Spanien, framförallt i Rias Baxias. Där kallar de druvan albariño. I Spanien är det vanligare att vinerna ekfatslagras.
Antão vaz
Druvan antão vaz kommer sannolikt från Alentejo eller Tejo men odlas också i Lisboa och Setúbal. Den trivs i torra jordar och i ett hett klimat. Vinerna är ofta relativt fruktiga och har hög alkoholhalt. Många av viner görs som blender med andra druvor. I Douro användes den ibland också i vitt portvin.
Ett exempel på en blend på druvan hittar du vinet Louco 2019, Setúbal, Portugal.
Arinto
Arinto eller arinto de bucelas är en grön druva. Druvan odlas över hela Portugal och är en viktig druva i de flesta regioner. Många av de bästa vinerna på druvan kommer från området kring Bucelas i Lisboa.
Vinerna har i regel en hög och tydligt markerad syra. I smaken finns vanligen lime, citron och gröna äpplen men det kan också finnas inslag av tropiska frukter och inslag av gräsiga örter. Vinerna går ofta att lagra länge. Förutom vita viner är den populär att använda till mousserande viner. Arinto kallas ibland för pederná i Vinho Verde.
Ett bra vin att prova är Arinto by Quinta de Chocapalha, Lisboa, Portugal.
Avesso
Druvan avesso odlas framförallt i norra Portugal och de bästa vinerna hittar vi oftast från Minho i Vinho Verde.
Vinerna är ofta fruktiga med smak av persika, nektarin och mango samt bär med en viss kryddighet i avslutet. Vinet används oftast i blender men det finns också de som gör riktigt bra viner på enbart denna druva.
Ett bra och gott exempel på en blend med druvan är Niepoort’s pet nat Nat´Cool Branco 2020 och Quinta do CôttoPaço de Teixeiró 2019 gjord på en blend av 80% avesso och 20% loureiro.
Azal
Azal är en druva från Vinho Verde, den är besläktad med arinto och loureiro och används främst i blender och i mousserande viner. Om du gillar riktigt hög syra ska du leta efter viner gjorda enbart på denna druva. Det finns inga mängder, men många är riktigt bra.
Bical
Bical odlas främst i Dão och Bairrada. Druvan ger viner med hög syra och i smaken finns oftast stenfrukter som aprikos och vit persika samt lätta blommigt aromatiska inslag. Det görs såväl blender som viner enbart på bical. I lagrade viner kan smakerna ibland påminna om lagrad riesling. Druvan används också ofta i mousserande viner.
Ett bra exempel på en blend med bical är Kompassus branco reserva som är gjort på en blend tillsammans med arinto och bical. Kompassus gör också ett riktigt bra vin på enbart bical, detta finns dock inte på bolaget för närvarande.
Encruzado
Druvan encruzado kommer från vinregionen Dão, den är också förhållandevis vanlig i grannregionen Bairrada. Dess popularitet har vuxit de senaste åren och det är en druva som kan ge riktigt bra viner med stor lagringspotential. Vinerna har ofta en fin fruktighet med smak av citrustoner och en vitpepprighet och ibland toner av pinjenötter. Som unga har de ofta en en lite karg rustik ton som med ålder blir mer komplex och elegant.
Ett vin utmärkt vin på druvan, som fortfarande är lite i yngsta laget men ändå har fått lite ålder är Ribeiro Santo Vinha da Neve 2016, Dão, Portugal.
Fonte cal
Fonte cal är sannolikt inte en druva som du inte stött på om du inte rest i det inre centrala Portugal. Druvan odlas framförallt i Beiras interior och används oftast i blender, till exempel med arinto. Vinerna har i regel låg syra, hög alkohol och mycket smak samt ger bra struktur. I smaken finns oftast stenfrukter, blommor, örter och honungstoner. Enstaka producenter gör viner på endast denna druva eller med hög procentandel av den. Tyvärr är detta en druva som börjar bli allt ovanligare. För tips om vin, se vinet som rekommenderas i samband med druvan siria lite längre ned.
Fernão pires/Maria gomes
Druvan fernão pires/maria gomes odlas i de flesta av Portugals vinregioner och används ofta i blender och är en av de mest odlade druvorna i Portugal och den mest odlade gröna druvan.
Den ger i regel vin med låg syra, hög alkohol och mycket fruktighet med smak av apelsin, lime, citron och mandarin samt ibland gula äpplen. Det är en druva som oftast fungerar bäst i blender och som del i basviner till mousserande viner. Det görs också söta viner på druvan.
Ett enkelt bra vin är Porta 6 branco från Lisboa. I blenden är ca 70% fernão pires så har får du en liten känsla av druvan i en blend gjord i mer modern stil.
Gouveio
Gouveio är det portugisiska namnet på den spanska druvan godello. Idag är den vanligast i Douro, Beira Interior och i Alentejo men den odlas också i Lisboa. Vinerna är i regel lätta och friska. De som produceras i Alentejo får dock lite mer kropp och solmogen frukt i smaken. De får ofta en kombination av bra fräschör och relativt hög alkoholhalt, vilket gör dem bra för lagring. I Douro används druvan ofta i vita portviner.
Ett intressant vin på druvan kommer från Vale da Capucha i Lisboa, ”Poco do Gado” Gouveio. Detta finns inte tillgängligt i Sverige för närvarande, de har dock en importör i Sverige så du kan försöka privatimportera det eller med lite tur hitta det på restaurang.
Loureiro
Loureiro är en druva från området kring staden Lima i Vinho Verde. Den ger fräscha viner med blommigt aromatiska toner av bland annat lind och akacia samt örter. I smaken finns också stenfrukter och citrusfrukter. En del viner ekfatslagras och på senare tid har en del börjat att blenda den tillsammans med alvarinho. Om du gillar alvarinho ska du leta upp viner på denna druva.
Ett riktigt bra vin på denna druva är Quinta do Ameal Loureiro, Vinho Verde, Portugal.
Moscatel Roxo
Druvan moscatel roxo är sannolikt en naturlig mutation av moscatel galego branco, den kallas också ibland för moscatel galego roxo. Den odlas främst i Setúbal och används till moscatelviner. Viner på denna moscatel får ofta en mer komplex aromatisk profil och en extra lång eftersmak i jämförelse med andra muscatdruvor i Portugal. I Douro odlas moscatel galego branco.
Moscatel de setúbal
Druvan moscatel de setúbal är det portugisiska namnet för muscat d’alexandria. Druvan odlas främst i Setúbal och ger här relativt lätta och fräscha viner. Smaken är muscataromatisk med toner av apelsinskal, honung, akacia med mera. Druvan används i såväl söta som torra viner.
Ett riktigt bra fortifierat vin på moscatel de setúbal är Alambre moscatel de setubal 20 años från José Maria da Fonseca.
Siria
Druvan siria odlas framförallt i Beira interior och Trás-os-Montes samt i Alentejo och Tejo. Personligen tycker jag att de bästa vinerna kommer från högre höjd då de blir krispigare och friskare. Smaken domineras i regel av citrustoner och äpplen. Vinerna från Alentejo kan också ha en del toner av exotiska frukter. I Alentejo går druvan ofta under namnen ruopeiro eller alva.
Ett riktigt bra vin på druvan i en blend tillsammans med fonte cal är Anselmo Mendes Beira Interior 2017 branco. Det finns tyvärr inte i Sverige förnärvarande, men Anselmo Mendes har en importör i Sverige så det kan vara möjligt att göra en privatimport eller att hitta den på restaurang.
Trajadura
Druvan trajadura odlas främst i norra Portugal och framförallt i Vinho Verde. Druvan odlas i Spanien under namnet treixadura. Den används främst i blender då den har relativt låg syra, men den ger istället mer kropp, struktur och alkohol.
På senare år har det producerats en del viner som görs på enbart druvan trajadura. I smaken hittar du då ofta en krispig citruston samt smak av äpplen och päron samt aprikos. De är lite mer rustika i tonen men ofta riktigt goda. Det görs även söta viner på druvan.
Verdelho
Druvan verdelho odlas framförallt på Madeira och Azorerna. Den används främst till fortifierade men också till torra viner.
Vinerna har i regel hög syra, är oftast torra, krispiga och kryddiga. I smaken finns framför allt stenfrukter såsom aprikos, äpplen och grå päron samt aromatiska bär såsom krusbär, i avslutet finns oftast en markerad salinitet, det senare kan dock beror med på växtplatsen än druvan som sådan. Verdelho på Madeira är inte samma druva som godello i Spanien vilket står i en del äldre litteratur.
Ett riktigt bra torrt vin på druvan är Verdelho o Original Azores Wine Company 2018 från Azorerna.
Viosinho
Druvan viosinho odlas framför allt i norra Portugal i vinregionerna Douro och Trás-os-Montes men också längre söderut som i Lisboa. Druvan används främst i blender för såväl vitt portvin som torra viner.
Vinerna är i regel strukturerade, friska, lätt blommiga och har smak av stenfrukter samt en viss stenkryddighet.
Ett riktigt bra vin på druvan är AdegaMãe Viosinho från Lisboa. Vinet finns förnärvarande inte i Sverige men de har en importör så den kan gå få hem via privatimport eller om du har tur kan du kanske finna den på restaurang.
Vital
Vital är en druva som idag är ovanlig och majoriteten av druvorna används i blender. De få viner som görs på endast vital är dock ofta fantastiska. Druvan odlas i Lisboa, Tejo och Sétubal. De bästa vinerna jag provat har alla kommit från Lisboa.
De bästa vinerna har en krispig fräschör, fin struktur och lite kropp. I smaken finns toner av såväl citrusfrukter som stenfrukter men också bivax, färska örter och exotiska kryddor.
Ett av de bästa vinerna på druvan kommer från Hugo Mendes Vital, Lisboa, Portugal. Vinet finns inte på bolaget men på en del restauranger och vinbarer, du kan också försöka privatimportera det genom importörern.
Portugalskolan: Portugals gröna druvor
Detta är några av de gröna druvor som du kommer stöta på i Portugal. Här finns också en hel del viner att prova om du är intresserad. När du provat dig igenom dessa är det bara att leta vidare efter fler druvor, viner och upplevelser. I Portugal finns det massor av dessa och alltid ett vinäventyr som väntar bakom nästa krök. Jag rekommenderar att du söker upp en vinbar som fokuserar på portugisiska viner, såsom Cork i Gamla Stan i Stockholm eller en portugisisk restaurang som Botica i Finnboda hamn. Bägge dessa etablisemang har massor med spännande och bra portugisiska viner. Läs mer om dem i artiklarna nedan.
Saúde
Magnus Reuterdahl
Portugalskolan: Portugals gröna druvor
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss
Portugalskolan: Portugals gröna druvor
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus