Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Piemonte
Skriven av Magnus Reuterdahl

Piemontes hemligheter

Piemonte bortanför sin kung och drottning döljer massor av spännande och fantastiska vinområden. Dessa är väl värda att upptäcka inte på grund av sina viner, men också för sina egna matkulturer och miljöer. Det jag uppskattar när jag lämnar Langhe är lugnet, att det är mindre trängsel och att få möjligheten att upptäcka något nytt på egen hand. Idag tipsar jag om några områden jag tycker att du ska utforska, via bolaget eller på plats.

Piemonte är en av de mest kända vinregionerna i Italien. Det är dock bara några av Piemontes vinområden som vanligen får uppmärksamhet, de andra hamnar i radioskugga. Årets första vinresa tog mig till några vinområden i Piemonte som jag tycker borde belysas mer.

Jag besökte bland annat Nizza, Gavi och Roero som du kanske stött på när du letat viner från Piemonte. Utöver detta besökte jag också några vinområden som du sannolikt inte har så mycket koll på, till exempel bubbelområdet Alta Lange och Italiens två minsta DOC:er, Gabiano och Rubino di Cantavenna. Låt oss börja med dessa mikrovinområden.

Piemonte

Gabiano & Rubino di Cantavenna DOC Monferrato

Längst norrut i Monferrato hittar vi den lilla DOC:n Gabiano. Den omfattar bara omkring ett par hektar med vingårdar och två producenter. Jag besökte en av dem, Castello di Gabiano. De har också vingårdar i den näst minsta DOC:n Rubino di Cantavenna, denna omfattar fem producenter och åtta hektar med vingårdar. Hade det inte varit för dessa fåtal hängivna producenter hade de sannolikt försvunnit in i historiens djup. Nu finns livsnerven kvar och de producerar en del riktigt bra viner.

I bägge DOC:erna är barbera den viktigaste druvan. I Gabiano ska vinerna innehålla minst 90% barbera och 5–10% av freisa och/eller grignolino. De kan också göra riserva viner med samma blend, men med minimum två års lagring. I Rubino di Cantavenna gäller samma druvor, men här görs ingen riserva och minimimängden av barbera är 75%. De gör också riktigt bra viner få freisa, gringolino och pinot noir.

Piemonte
Elisabetta Currado, Castello di Gabiano

Vinerna påverkas av närheten till alperna och floden Po, vilket ger känslan av höghöjdsviner med hög syra i kombination med klar frukt.

Idag finns inga viner från dessa DOC:er på bolaget, men Castello di Gabiano besökte Sverige genom mässan Barolo & friends i Stockholm igår. Jag hoppas att de hittade en importör, för det vore kul att njuta mer av deras viner.

Piemonte Monferrato

Nizza DOCG Monferrato

Jag håller mig kvar i Monferrato men åker söderut till Nizza. Det är ett område som jag skrivit om förr och som jag gärna slår ett extra slag för. Härifrån kommer många av de bästa vinerna som görs på druvan Barbera. Området är ganska litet och omfattar 18 byar och kullarna kring dem.

Idag ingår drygt 70 producenter i Associazione Produttori del Nizza och de har tillsammans cirka 300 hektar med vingårdar.

Årgångarna 2019 och 2020 rekommenderas starkt, de levererar viner med en riktigt härlig frukt, fantastisk syra och riktigt fin längd. Årgång 2021 ser ut att bli bra men här behöver du hålla lite koll på alkoholhalten, då det var ett torrt och varmt år. Detsamma gäller 2022, ett år som var än varmare och torrare.

Vinproducenten La Giribaldina berättade att de senaste årgångarna fått dem och andra att börjar titta på vingårdslägen man tidigare fnyst åt, högre i terrängen och på norrsidorna av kullarna, istället för sydsidorna som är vanligast idag.

Emanuele Colombo
Emanuele Colombo, vinmakare, La Giribaldina , Nizza

Vill du prova Nizza viner rekommenderas Nizza Il Botolo 2016, som är lite äldre från en bra årgång och Nizza Frasca la Guaragna 2019 som är purfärsk på flaska. Bägge finns på bolaget, läs mer om den här och här.

Roero DOCG & arneis

Roero är ett område strax norr om Langhe. Här produceras många av de bästa vita vinerna på druvan arneis samt lite mer lättillgängliga viner på druvan nebbiolo.

Arneis är en spännande druva som ger härligt fruktiga viner med fin syra som med fördel dricks unga. En mindre andel av vinerna fatlagras och får då lite mer struktur. Druvorna odlas på de nordliga sluttningarna i området där de skyddas från kvällssolen. De är utmärkta viner till musslor med pasta, fisk eller en krämig risotto.

Prova till exempel Vietti Roero Arneis 2020 eller Malvirà Roero Arneis DOCG S.S. Trinita 2021 som finns på bolaget, läs mer här och här.

I Roero odlas också blå druvor, i regel på sydsluttningarna. Nebbiolovinerna härifrån har ofta lite mer finslipade tanniner och lite fruktigare ton än de från Langhe vilket gör de mer lättillgängliga som unga. Det görs också en del blendviner på till exempel nebbiolo och barbera.

Alta Langa DOCG

Alta Langa är i mitt tycke Italiens just nu mest spännande område för mousserande viner. Området inom vilket man kan göra Alta Langa är stort, men än så länge är det bara omkring 200 hektar med vingårdar som blivit godkända. Det är så medlemmarna i DOCG:n vill ha det. Tanken är att produktionen ska växa långsamt för att de ska kunna garantera kvalitén på vinerna.

Områdets geografiska utsträckning sträcker sig delvis över Langhe och Monferrato. De två viktigaste druvorna är chardonnay och pinot noir som växer på hög höjd och får mycket soltimmar. Vinerna görs mer traditionell metod och ska ligga på jästen i minst 30 månader. Inom DOCG kan de också göra mousserande rosé.

Vingårdar

Vinerna ska göras på mist 90% chardonnay och/eller pinot noir. Det finns en del som experimenterar med nebbiolo och som blenddruva.

Alta Langas viner handlar om en kombination av ren och klar frukt, hög syra, bra struktur och massor med energi och elegans. Utav de viner jag hitintills provat så ger de med en större andel pinot noir bäst resultat.

Några av de favoriter kommer från Franco Conterno, som har svensk importör men de har inte detta vin just nu och Ettore Germano Alta Langa Extra Brut 2018 som finns att beställa, läs mer här.

Gavi Piemonte

Gavi DOCG

Gavi är kanske det kändaste av namnet när det kommer till vinområden i denna artikel, det är dock ett område i Monferrato och Piemonte som ofta glöms bort. Kanske på grund av att det är en vitvinsregion och att de flesta tänker på röda viner när de tänker på Piemonte.

Vinerna är vidare gjorda på druvan cortese och har ofta toner av gröna äpplen, citrusfrukter eller lite mer gulfruktiga med inslag av plommon, päron och mandel. De två stilarna kommer från att vinerna odlas på två olika jordmåner, en vit mager jord med mycket kalk och en röd lerigare jord med inslag av järnutfällningar.

Jag har alltid tyckt att vinerna varit trevliga, men sällan hittat vinerna som verkligen får mig att vilja fylla min källare med Gavi. Sedan jag besökte området senast tycker jag att lägsta nivån höjts, men det som jag tyckte var roligast var Gavi viner som har några års ålder, från 3-5 år uppemot 10 år. Då får vinerna mer djup, mer personlighet och en större komplexitet samtidigt som fräschören lever kvar. Detta tror jag kan vara vägen framåt för Gavi!

Några viner imponerade. Ett sådant är Michele Chiarlos Rovereto Gavi di Gavi 2020 och 2021 (Nr 95305, 176:-), som bägge finns på bolaget. Utöver detta hittade jag tre riktigt bra producenter som inte finns i Sverige, idagsläget: Nicola Bergaglio, LaRaia och Castello di Tassarollo.

Piemonte Gavi

Gavi – raviolins huvudstad

Gavi är för övrigt en trevlig plats att lägga ett par semesterdagar för att vila gommen efter tanninstinna viner i Barolo och Lange. Det är också en riktigt charmig stad med massor av bra mat. Besök till exempel Roberto Gios Osteria Piemontemare eller bykrogen Trattoria da Renato några kilometer norr om Gavi, du kommer inte bli besviken.

Du vet väl om att Gavi är högsätet för riddarordern för Ravioli: Ordine Obertengo dei cavalieri del Raviole e del Gavi. Deras ravioli kryddad med mejram är utsökt.

Jag besökte också Langhe och Barolo och provade ganska mycket av årgångarna 2018 och 2019. Jag återkommer till dem framgent.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

Piemontes hemligheter

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer