Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Piedmont vineyard
Skriven av Magnus Reuterdahl

Piemonte bortanför Barolo och Barbaresco

Piemonte bortanför barolo och barbaresco. Sverige älskar Piemonte och dess viner gjorda på druvan nebbiolo. Det finns dock mycket annat att upptäcka i regionen, både vad det gäller druvor och områden, men det finns också överraskningar i de klassiska områdena samt i viner på nebbiolo. Häng med!

Jag har ett kärleksförhållande till Piemonte och dess viner, det är en affär som pågått under lång tid. Precis som för de flesta var de vinerna från Barolo och Barbaresco samt Langhe som greppade mitt hjärta först. Därefter upptäckte jag vinerna från andra områden såsom Asti, Alto Piemonte, Monferrato, Ovada och Gavi med mera.

Barolo boys mm.

Det som fick upp mina ögon för Piemonte var de så kallade Barolo Boys. Det var en grupp unga vinproducenter som på 1980- och 90-talet började att förändra vinerna från Barolo och Barbaresco, de blev något av vinvärldens rock-stjärnor. De moderniserade vinerna och satte fokus på regionen och fick många att vända blickarna mot norra Italien och dess viner.

Fläskpannkaka och nebbiolo, Anders Levander

De experimenterade med mindre ekfat, med nya ekfat och nya arbetsmetoder i vingårdarna vilket betydde lägre skördeuttag och grönskörd för att höja kvaliteten. Men framförallt började de att samarbeta och lära av varandras framgångar och misslyckanden. Efterhand kan vi se att moderniseringen på många sätt var bra och nödvänding men också att den gick ett steg för långt. Vinerna tappade lite av sin själ. De flesta producenter insåg detta och tog ett halvt steg bakåt, vilket var bra och har lett till dagens popularitet.

Jag älskar Barolo och Barbaresco, men många av dem behöver lång lagring för att uppnå sin potential. Det finns dock en ny ”Barolo-boy”, en äkta rockstjärna, sprungen ur den norska black metal-myllan som skapat en Barolo som är riktigt tillgänglig som ung. Läs mer om det i slutet av artikeln.

Vinerna från Barolo, Barbaresco och Langhe tenderar att överskugga övriga viner från vinområden i Piemonte. Där finns dock mycket mer som är värt att upptäckas, både när det gäller druvor och vinområden!

Druvan Grignolino

Rött vin Italien PiemonteVi nörjar med en spännande blå druva, grignolino. I början av 1800-talet var den en av de mest planterade blå druvorna i Piemonte. Idag finns det omkring 700 hektar med odlingar. Men det är kanske dags för en renässans för druvan, för det känns som att vinerna på den verkligen ligger i tiden.

Vinerna är rena, fräscha, lätta och charmiga. De har ofta en rustik elegans och massor med personlighet. Grignolino är inte bara en druva, den har också en två egna DOC:er, Grignolino del Monferrato Casalese och DOC Grignolino d’Asti. Ett bra exempel som finns på bolaget kommer från Grignolino del Monferrato Casalese av producenten Gaudio Bricco Mondalino. Vinet är gjort i ståltank på 100% grignolino.

Grignolino del Monferrato Casalese 2020, Piemonte, Italien, 199:-, Nr 51368, Systembolaget

Detta är ett ljust rött vin, i färgen ser det nästan ut som ett mörkt rosévin. I doften finns röda bär och lite rökighet som minner om nyslagen sten. Vinet har en härlig energi, det är rent, mycket fräscht och har en koncentrerad fruktighet som kommer lite underifrån. I smaken finns jordgubbar, hallon och blodapelsin samt en botten med en fin ton av solmogna körsbär. Frukten kantas av färska vilda aromatiska örter med toner av rosmarin och lagerblad samt fina tanniner. Vinet har en bra längd och ett lite vitpepparkryddigt avslut.

Piemontesiska blandningar

Rött vin Italien PiemontePiemonte är mest kända för sina viner på en druva, t ex nebbiolo. Men där produceras också många bra viner gjorda på druvblandningar. De senaste årtiondena har många lyft fram att druvrena viner skulle vara bättre på att visa terrior och den aktuella åtgången. Vi som älskar Bordeaux och Douro vet att detta inte är sant. Viner gjorda på druvblandningar har en fördel då vinodlaren inte behöver förlita sig på en druva för att skapa ett balanserat vin. Då kan de låta de druvor som bäst reflekterar året få spela huvudrollen utifrån det årets förutsättningar.

Ett bra exempel på ett vin gjort på en druvblandning från Piemonte kommer från Azienda Agricola Tacchino i Monferrato. Vinet är gjort på druvorna barberra, dolcetto, cabernet sauvignon och albarossa.

Di Fatto 2017 Monferrato rosso 2017, Piemonte, Italien, 159:-, Nr 91187, Systembolaget

Detta är ett smakrikt och mörkfruktigt vin med en fin balans. I smaken finns mörka körsbär, lila plommon, björnbär och inslag av torkade samt färska örter. Vinet har en snygg ekfatston som ger såväl struktur som smak med inslag av nyrostat kaffe och mörk choklad. Eftersmaken är lång och lite lätt kryddig. Ett charmigt vin som passar utmärkt till grytor och långkok.

Dolcetto – den lilla söta

Namnet på druvan dolcetto, den lilla söta, förleder tankarna, för vinerna är i regel inte alls söta. De är snarast lite syrliga kombinerat med frisk frukt och en örtighet som pendlar mellan det blommiga och aromatiska. Vinerna beskrivs ofta som det perfekta pizzavinet. Jag håller med om det när det kommer till lite enklare vardagsviner på druvan. Det finns dock mer en än typ av dolcettovin, andra har mer finess och komplexitet, framför allt de från DOCG-områdena.

Rött vin Italien PiemonteDolcetto är en druva som odlas och på många håll i Piemonte. Det finns flera DOCG-appellationer för den, som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba och den har DOC-status i Alba, Asti och Acqui. Personligen håller jag vinerna från Ovada som de med högst kvalitet men de är också de dolcettoviner som skiljer sig mest från mängden.

Tyvärr finns det bara ett fåtal dolcetto från Ovada att tillgå just nu här i Svedala. Men vi får hålla tummarna på att fler kommer in inom kort. Jag provade bland annat ett från Tacchino, producenten ovan, som är riktigt bra. Ett som du kan köpa nu och som också är mycket bra är:

Cascina Gentile Ovada 2017 Tre Passi Avanti, Piemonte, Italien, 219:-, Nr 54145, Systembolaget

Det jag gillar med dolcetto från Ovada är precisionen, strukturen och fräschören. Vinet har en rak syra och en saftig fruktighet med inslag av björnbär, blåbär och jordgubbar. Eftersmaken är lång, lätt kryddig med inslag av örter och mandel. Detta är helt enkelt riktigt gott, har viss komplexitet och en mycket fin längd.  Det bör kunna lagras åtminstone 3-5 år med fin utveckling och då få mer komplexitet.

Alto Piemonte

Rött vin Italien PiemonteEn av de delar jag rest mest i Piemonte är Alto Piemonte, dvs det höga Piemonte. Det utgörs av vinområdena Bramaterra, Lessona, Gattinara, Boca, Ghemme, Sizzano och Fara. Vingårdarna ligger främst på skogsklädda kullar ofta nära dagens bebyggelse och i vissa fall inne i städerna och byarna. För omkring 120 år sedan var det dessa områden som var Piemonte vincentrum. Idag är det lite bortglömt, vilket är synd för här produceras fantastiska viner som är väl värda att uppmärksammas.

Alto Piemonte ligger närmare alperna och vingårdarna ligger i regel högre i terrängen än de mer kända områdena söderöver, vilket ger viner med högre syra och med mer fräschör. Precis som i Barolo och Barbaresco gör de framförallt viner på druvan nebbiolo, som här ofta har kvar det gamla piemontesiska namnet spanna. Det som jag uppskattar är att vinerna i regel är lite mer tillgängliga som unga samtidigt som de har en riktigt fin koncentration.

En av mina favoritproduceter i området heter Pietro Cassina. Hans vingårdar ligger i och kring staden Lessona och i det omliggande området Coste della Sesia.

Severina Pietro Cassina 2017, Piemonte, Italien, 199:-, Nr 74096, Systembolaget

Detta är ett härligt och inbjudande vin på druvan nebbiolo. Det har en fin fruktighet med smak av röda körsbär, skogshallon, tranbär samt lite mörkare toner av björnbär kombinerat med en fin blommighet som drar ut i en lätt nyponton. Vinet har tydliga tanniner, en snygg ekfatston och en lång eftersmak med stänk av örter och kryddor. Det är utmärkt till grytor, stekar, till svamp och till vilt.

En norrman i Barolo

Rött vin Italien PiemonteBarolo har nästan blivit lite av det nya Amarone här i Sverige. Nu menar jag inte att vinerna liknar varandra, men att det är vinet alla vill ha trots att det inte alltid är ett lätt vin att älska. Problemet är att det är ett vin som ofta kräver lagring för att bli såväl tillgängligt som för att sin fulla potential och de flesta viner säljs på tok för unga, de behöver minst 5 år i källaren ofta betydligt mer för att verkligen skina.

Det finns dock undantag. En norsk black metal gigant, Sigurd Wongraven, har visat sig kunna mer än att growla och spela tritonus intervall, han har också fingertoppskänsla för att blenda viner. Han har mer än bara fingertoppskänsla, han har också kunskap vilket visar sig i vinerna. Detta smakar klassisk Barolo som ung och är som gjort för oss i skandinavien.

Wongraven Barolo Monvigliero 2016, Piemonte, Italien, 699:-, Nr 53765, Systembolaget

Detta är ett elegant vin med en underliggande smakrikhet, dimensioner och komplexitet. Vinet har en lätthet och charm men saknar inte stringens och tanniner. I smaken finns syrliga mörka körsbär som drar ut i toner av körsbärskärnor och en lätt röd ton med smak av granatäpple och lingon. Det finns något av trollskogens djup i vinet med toner av skogsvegetation, färsk jord och vilda färska örter. Vinet har också en ekfatsstruktur som bygger vinets stomme tillsammans med polerade tanniner och ett stänk av stensälta i finishen. Detta är elegant, riktigt tillgängligt och mycket gott. Det kommer att utvecklas fint med lagring men jag kommer ha svårt att hålla fingrarna borta för det är riktigt bra just nu.

Detta är bara några nedslag i Piemontes rika vinvärld och det är viner som visar varför du inte bara behöver hålla dig i den klassiska vinfåran. Våga ta ut svängarna och du kommer att hitta massor med godis, smaker och upplevesler från den piamontesiska myllan. Andra kul druvor är bland annat barbera, freisa, brachetto, ruché och vespolina och många fler. Utöver dessa ska vi inte glömma bort de vita vinerna i Piemonte, men de får jag återkomma till en annan gång.

Salute!

Magnus Reuterdahl

Piemonte bortanför Barolo och Barbaresco – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer