Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Påsk foto Magnus Reuterdahl
Skriven av Magnus Reuterdahl

Påskalamm och barbera från Nizza

Påskalamm och barbera från Nizza. Känner du till det italienska vinområdet Nizza? Kanske inte, men du känner säkert till regionen Piemonte och druvan barbera. Nizza DOCG är primområdet för druvan barbera och ligger i Monferrato, Piemonte. I år har vi på DinVinguide.se provat mycket vin från Nizza och vinerna därifrån passar utmärkt till årets påsklamm.

Påskharen håller sig ännu i sitt näste och planerar för årets äggmålningar och var han ska gömma dem. Själv tänker jag mer på mat och dryck. Traditionsenligt ska det ätas lamm och massor med ägg, men dessa rätter kräver också drycker. Innan jag kommer till dryckerna behöver jag dock reda ut en frågeställning, heter det påskalamm eller påsklamm? Det är kanske mindre viktigt, viktigare är hur vi tillreder det, nedan hittar du mitt recept på örtspäckad lammstek.

Påskalamm eller påsklamm – DinVinguide.se utreder!

Heter det påskalamm eller påsklamm? Det moderna sättet att ta redan på det är att goggla det, för att se vilket som får flest träffar. Påskalamm får omkring 10000 träffar och påsklamm 20000. Google lutar med andra ord mot påsklamm, men bägge varianterna får många träffar och majoriteten utgörs av recept eller artiklar om påskmat eller tradtioner i bägge fallen.

Jag går därför vidare, men får inte heller någon närmare hjälp i Jan-Öjvind Swahns eller Medéns matlexikon. Bägge brukar annars vara bra källor. Till sist får jag napp, i SAOB. Här finns begreppet påskalamm men inte påsklamm angivet i artikeln om ordet lamm. Påskalamm it is!

Varför lamm till påsk?

Varför vi firar påsk har jag skrivit om förr här i DinVinguide.se, det kan du läsa om här. I den artikeln kan du också läsa om alla viktiga dagar som du givetvis har stenkoll på, dvs dagarna i den så kallade Stilla veckan såsom blå måndag, vite tisdag, dymmelonsdagen, skärtorsdagen och så vidare.

lamb sheep

Jag har dock inte skrivit om varför vi äter vi lamm till påsk. Lammet kopplas ihop med påsken genom det judiska påskfirandet där det tradionsmässigt offrades ett lamm. Detta offer är kopplat till Israels uttåg ur Egypten. I samband med det instruerade Gud att alla israeliter i Egypten skulle slakta ett lamm och stryka blodet över husens dörrposter, för att skona alla hus som hade lammblod över dörrarna. Senare kopplades offerlammet också till de kristna påsktraditionerna. Där Jesus död på korset kopplas samman med begreppet Agnus dei, Guds lamm, i betydelsen att Jesus död på korset symboliserar offerlammet och att hans offer skonar oss andra för våra synder.

Att äta påskalamm är dock en realativt sen tradition på våra nordliga breddgrader och kopplas främst till 1900-talet och framåt. Detta hänger sannolikt samman med att lammen ännu inte var färdiga för slakt så tidigt på året här uppe hos oss. Sakta men säkert har lammet funnit sin plats även i vårt sekulära firande, för att det är så gott. Hos mig var det först på 1990-talet som jag började äta påskalamm, sedan har jag aldrig slutat.

Påskalamm och barbera från Nizza

Jag gillar viner med en fin fruktighet, bra fräschör och lite kryddighet till lammet. Fruktigheten möter upp den milda köttsmaken hos lammet och syran det feta, vinet får gärna också ha en pigg örtighet som kan möta upp de örter som jag späckar lammet med samt en kryddighet som ger det hela lite stuns. Klassiska matchningar är viner gjorda på pinot noir eller viner från Bordeaux, Rhône och Languedoc.

I år frångår jag de klassiska matchningarna ovan och väljer istället viner gjorda på druvan barbera. Vi är många som älskar vinerna från Piemonte, men ibland kan det vara svårt att se alla viner bakom väggen av nebbiolo. I Piemonte görs viner på många olika druvor och det finns många vid sidan av nebbiolo som är väl värda att utforska. Barbera är en av de mer kända av dessa.

Piemonte Piedmont

Nizza DOCG

I Piemonte finns det två områden är mest kända för sina viner på druvan barbera, Alba och Asti. Vinerna från dessa områden skiljer sig en hel del från varandra.

I Alba odlas de i Langhe, i hård konkurrens med nebbiolo. Det påverkar tyvärr ofta barberavinerna negativt då de oftast inte odlas i de bästa lägena. I Asti, i Monferrato odlas druvan istället på primlägena och där får vinerna i regel mer syra och elegans samt komplexitet. De bästa från vinerna i Asti kommer vanligen från Nizza DOCG.

Nizza ligger i den södra delen av Monferrato, kring staden Nizza. Vinområdet Nizza inom Asti och klassificerades förr som Barbera d’Asti men år 2014 fick det en egen klassificering, Nizza DOCG. Med detta kom en nya era för dessa viner som precis börjat. Många är fortfarande i en utvecklingsfas så det är ett riktigt kul område att följa. De första vinerna under namnet Nizza DOCG började säljas var från årgång 2014 och släpptes ut på marknaden år 2016.

Jag tycker i regel att de bästa vinerna är de med lite lägre alkohol, mellan 13-14,5%, dvs med mer fräschör. Vidare bör de inte ha för mycket ekfat då de snarast döljer de fina nyanserna i vinerna, lite fat kan dock behövas för att ge vinerna tillräckling struktur. Det finns dock viner med högre alkoholhalt som är balanserade, ett av dem hittar du nedan. Många tenderar dock att kännas lite omorderna genom att de blir lite tunga och frukten lite för mogen.

Det var detta om Nizza och barbera för denna gång. Här kommer ett gäng vassa tips på bra viner om du också vill upptäcka druvan barberas potential.

Rött vin Italien PiemonteNizza Il Botolo 2016, Nizza, Piemonte, Italien, 279:-, Nr 74075, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett vin som börjat få lite mognadstoner, är kraftfullt men också riktigt fräscht. Det är smakrikt med smak av saftiga mörka körsbär och plommon kantat av skogsbär samt lätt aromatiska örter med en hint av mynta. Det har silkeslena tanniner och en fin fatighet som ger kryddiga toner. I eftersmaken kommer lite mogandstoner fram i form av lagrad piptobak och lagerblad samt ett stänk av bärsötma. Avslutet är långt och komplext. Lufta gärna vinet en stund i förväg! 

Detta är ett vin med lite högre alkohol men som har en fin balans mellan det kraftfulla och stora samt det fräscha och eleganta.

Rött vin Italien PiemonteFrasca la Guaragna 2019, Nizza, Piemonte, Italien, 179:-, Nr 94262, Systembolaget beställningssortimentet

Frasca La Guaragna Nizza DOCG 2019 är ett riktigt härligt vin med såväl renhet och energi samt massor med fräschör, allt i perfekt balans. Det är ungt men riktigt bra just nu. Här finns en charmig fyllighet som ger vinet personlighet och det där lilla extra. I smaken finns röda och mörka körsbär samt mörka plommon som ackompanjeras av toner av jordgubbar och hallon. Frukten kantas av en lätt blommig örtighet och en hint av anis. Tanninerna tar i precis rätt och ekfaten ger struktur och lagom smak till vinet. Eftersmaken är fyllig, kryddig och lång med en lätt balsamisk ton som bryter av och ger komplexitet. Riktigt bra!

Rött vin Piemonte ItalienLa Court Nizza Riserva 2015, Nizza, Piemonte, Italien, 379:-, Nr 70843, Systembolaget beställningssortimentet

Michele Chiarlo är en producent som många Piemontevänner känner till. Observera att smaknoten nedan gäller för årgång 2018 och inte 2015.

La Court Nizza Riserva DOCG 2018 är ett ungt vin med mörk frukt och en riktigt bra syra. I smaken finns mörka och röda körsbär, plommon, vildhallon och björnbär. Vinet har en bra struktur med polerade tanniner och snyggt integrerade ekfatstoner som ger en liten smak av mocca och vanilj. Avslutet är långt, intensivt och bär med sig toner av fänkålsfrön och vild rosmarin. Stringent, balanserat och riktigt snyggt!

Just nu säljs årgång 2015 som är ett riktigt bra vin med lite mer utvecklade toner och mer komplexitet, det är det vinet jag länkar till ovan. Beskrivningen gäller dock  årgång 2018 som ännu inte släppts. Det är en årgång att hålla ögonen öppna efter.

Rött vin Italien PiemonteLe Orme Barbera d’Asti 2019, Barbera d’Asti, Piemonte, Italien, 129:-, Nr 2351, Systembolaget beställningssortimentet

Även detta vin kommer från Michele Chiarlo, det är inte klassificerat som Nizza DOCG utan Barbera d’Asti. En hel del av druvorna kommer dock från vingårdar inom Castelnuovo Calcea som är en del av Nizza. Det är ungt och friskt med en fin fruktighet. I smaken finns solmogna körsbär, lite syrliga röda och blå skogsbär samt inslag av röda vinbär kantat av blommiga örter. Vinet har en fin struktur med en lätt fatighet och ett långt lite kryddigt avslut. Lite enklare än de övriga vinerna men riktigt charmigt.

Som ni kan se är viner från Nizza lite dyrare än många andra på druvan, det beror på kvaliteten men också på att vinerna behöver lagras längre än i många andra delar och att skördeuttagen är hårdare kontrollerade. Tyvärr finns det inte heller mycket på bolagshyllan, så det är till att beställa.

Glad påsk

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer